Nyheter

Plusarkiv: Kultur: En psalmdiktare i närbild

En psalmdiktare i närbildEtt porträtt av Sveriges kanske främste moderne psalmdiktare, Anders Frostenson, har målats i finstämda färger av Alva Ekström. Björne Erixon har läst boken med tacksamhet till Gud, till den store diktaren och den författare som gjort en tillgänglig och spännande framställning av Frostensons diktarliv.

Den sjungna teologin når ofta djupare än en talad sådan. Det gäller inte minst den stora, viktiga och angelägna psalmskatt som bär Anders Frostensons namn (1906-2006). Hans insats som psalmdiktare under nära 70 år går nog knappast att överskatta. Ett ymnighetshorn öppnade sig. Nu har vi fått en tillgänglig, spännande och gripande levnadsbeskrivning av Frostenson. Alva Ekström, som skrivit en avhandling i samma ämne, ger oss ett nära, levande och intresseväckande porträtt av prästen och psalmdiktaren.
I sin lättillgängliga, men inte alls ytliga, skildring väver Ekström ihop diverse moment. Vi får en kronologisk bild av Frostensons långa verksamma liv, sammanlänkad med en nära skildring av skilda tidsepoker i vårt lands skiftande historia.
Frostenson debuterar som psalmdiktare vid 29 års ålder och gör en gigantisk insats under många år fram till 1986 års psalmbok. Under studietiden "drabbas" diktaren av Guds direkta tilltal, när han cyklar på den skånska slätten. En upplevelse så stark och tydlig, att han lägger om hela sin yrkesinriktning. Samtidigt kommer han senare i livet att ha stor nytta av då förvärvade språkkunskaper. Han översatte och bearbetade ju många psalmer från flera olika språk.

Frostenson upplever hela livet en märklig förening av närhet till människor och natur, och samtidigt ett gnagande utanförskap.
Det hör delvis hop med ett tidigt uppbrott från en trygg hemmiljö. Ur detta föds och gestaltas en varm empatisk hållning till de utanförställda. Detta kommer ju till tydliga uttryck i många av hans psalmer. Som präst lever han under några år nära "Klaragemenskapen" i Stockholm, där skalden Nils Ferlin är en av vännerna.
Boken skildrar sålunda ett unikt liv, interfolierat med många kortare och längre citat ur Frostensons psalmskatt. Diktsamlingen Kring bordet i ditt rike (1945), återges i sin helhet, i en bilaga.

Frostensons teologiska bildning, närheten till livet, naturen och människor, hans djupa medkänsla med allt levande, en personlig erfarenhet av en levande kristen tro, bildar klangbotten för ett mångsidigt bidrag.
Hela den samlade kristna tron speglas i hans psalmer. Han skriver skira naturdikter, och gudsnärvaron genomlyser. Himmel och jord, med svarta djup däremellan, bildar klangen i allt han skriver. Trosbekännelsen blir den dogmatiska grund, som formar texterna. Samtidigt lyser Frostensons poetiska begåvning tydligt fram. Förutom alla psalmer publicerar han även flera diktsamlingar.
Han har dessutom förmåga att förnya sig. Under tidigt 1960-tal, när den politiska medvetenheten utmanar kyrkan, öppnar sig Frostenson för nya former. Där kommer visan in som ett viktigt inslag.
Frostenson tillhör oss alla, samtidigt som han självklart är rotad i sin egen lutherska tradition. Hans giftermål med Ulla Lidman, dotter till pingstförkunnaren Sven Lidman, väckte stor uppståndelse under tidigt 1940-tal.
När sedan deras son döptes, väckte det ont blod i Filadelfia, där konflikten mellan Pethrus och Lidman, under ytan, var under tragisk uppsegling. Ulla Frostenson drevs ut ur Filadelfia, mer eller mindre frivilligt.

Jag lägger från mig boken om Anders Frostenson med stor tacksamhet. Den riktas främst till vår Herre, som tidigt kallade och utrustade en så genialisk psalmdiktare. Tacksamheten läggs ner vid Frostensons minne, som gav oss alla en så rik skatt av reflexioner, levande närvaro och empatins gåva. Vi inbjuds därmed alla till "ett oändligt hem", vid bordet där Gud är en av oss.
Ett tack riktas också till Alva Ekström, som på ett så kunnigt, inlevelserikt och givande sätt bjuder oss in i berättelsen om ett unikt liv och en genomarbetad framställning av Frostensons psalmskatt.
En rad foton från Frostensons långa liv förgyller boken.

Björne Erixon

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS