Nyheter

Plusarkiv: Hon lade sitt liv i Guds hand

Hon lade sitt liv i Guds handJenny i Ace of Base har skrivit en bok om det viktigaste i hennes liv: GudHon är den mörka tjejen i popgruppen Ace of Base - mer än så är det inte så många som vet.
Få känner till hur Gud lett henne, svarat på hennes böner och talat genom hennes slitna jeansbibel. Men i höst blir det ändring på det när hon släpper sin bok "Vinna hela världen" - om hennes privata liv med Gud.


Det är mycket som händer kring Jenny Berggren, 37. Det är pressdag och högt tempo när Världen idag möter henne för en intervju på lyxiga hotell Arcadia i centrala Stockholm. Men för Jenny är det tvärtom. Väldigt lugnt. Ingen stress. Den tiden har hon bakom sig.
Det är inte första gången hon är på fina hotell. Efter genombrottet med Ace of Base i början av 1990-talet, har karriären tagit henne runt hela världen – vilket inneburit att hon i stort sett bott på hotellrum. Ace of Base har sålt över
50 miljoner album, vilket gör bandet till Sveriges tredje största musikgrupp genom tiderna, efter ABBA och Roxette.
Gruppen är med sina 23 miljoner sålda album av "Happy Nation" med i Guinness rekordbok för mest sålda debutalbumet någonsin.
Listan på gruppens framgångar kan göras hur lång som helst.

Men det är inte därför vi sitter i hotellobbyn.
Jenny har skrivit en bok. En bok, som handlar om hur Gud kom in i hennes tillvaro och hur han burit henne genom livet.
– Jag är trött på att bli dömd efter den frimärksstora bilden som har visats av mig i media.
Det räcker med ett par sidors läsning i hennes bok för att förstå att hon verkligen har levt ett annat liv, än vad som har stått på kvällstidningars löpsedlar.
En annan sak som man slås av är att en viss stiftsgård har spelat en stor roll genom hela hennes liv.
– Åh stiftsgård är den plats som varit min trygghet genom alla år, säger Jenny, som parallellt med livet som världsartist genom årens lopp varit konfirmationsledare.

Efter gymnasiet började hon ana att Ace of Base, där även hennes två syskon ingick, skulle slå igenom.
Vid samma tid var det påskläger på stiftsgården och Jenny var orolig hur hon skulle orka vara kristen i den tuffa musikbranschen. Väl framme vid nattvarden, när hon böjde knä, talade Gud.
– Jag hörde hans röst väldigt tydligt. Han sa att han alltid skulle vara med mig, säger Jenny och berättar att det gav ett lugn att hoppa på popkarriären för att den var en del i Guds plan.

Jenny har många berättelser om hur Gud har lett henne genom åren – och alla har den röda tråden att någon, eller något, har dykt upp i rätt tid.
Hennes uppgift, förklarar hon, har bara varit att ta emot.
I tonåren fick hon rådet att alltid vara noga med vad hon tog in. Därför har hon på alla turnéer haft med sig sin slitna jeansbibel och alltid spelat kristen musik i sina hörlurar.
– Ibland har jag blivit väldigt berörd, då har folk runt omkring undrar lite, säger hon och skrattar.

En annan sak som hon varit noga med är att gå till kyrkan.
– Jag letade febrilt efter gudstjänster, både när vi var ute och reste, men också hemma. Jag har nog sett det mesta i kyrkväg.
Sent en natt, mitt i karriären, när Jenny låg och sov hemma hos sina föräldrar, vaknade hon av att någon satte en kniv mot hennes hals. Det var en tysk, psykiskt sjuk kvinna, som det senare skulle visa sig, förföljt henne en längre tid.
– Det är Guds beskydd att jag sitter här i dag, säger hon.

Du skriver i boken att du bestämde dig direkt att förlåta henne.
– De stämmer. Jag förlät henne, tekniskt, direkt och sedan på ett annat plan lite senare, säger Jenny, som bad till Gud att hon inte skulle få mardrömmar efter överfallet.

Och mardrömmarna uteblev. Men den traumatiska händelsen påverkade henne på andra sätt. När hon en tid senare återvände till stiftsgården, predikade en präst som arbetade med själavård.
– Jag hade aldrig hört talas om själavård, men jag upplevde att han talade direkt till mig, säger Jenny.
Redan dagen efter bokade hon in själavårdssamtal hos prästen.
Jenny berättar hur hotellrummen i all sin lyx började kännas tomma. Och när Ace of Base stod inför valet att skriva på för en lång världsturné, började Jenny på nytt söka Gud.
– Han pekade på bibelordet där Jesus säger: "Vad hjälper det en människa att hon vinner hela världen, men förlorar sin själ?", säger Jenny, som talade med de andra medlemmarna i gruppen och berättade om behovet att gå tillbaka och söka sina rötter.
Så i stället för turné, blev det söndagsmiddagar hemma hos föräldrarna, tillsammans med hennes två andra syskon i popgruppen.
Och "Vinna hela världen" fick också vara namnet på hennes allra första bok.

Nu är det bokmässa i Göteborg där Jenny bland annat ska föra ett samtal med Tomas Sjödin – som författare.
När Jenny själv får välja att läsa en bok, blir det Rikets hemlighet av Mika Waltari, som återvänder till kristendomens kärna och ursprung, Jesu död på korset och förföljelsen av de första kristna människorna i Rom.
– Den tog tag i mig, säger Jenny.

Erik Lundström
erik.lundstrom@varldenidag.se

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS