Så finns nu ingen fördömelse för dem som är i Kristus Jesus.
Romarbrevet 8:1

Världen idag

Pingstpastor arbetsbefriad efter video om omvändelse

Det har blåst kring pastor Josef Barkenbom sedan denne publicerade en Instagramvideo om omvändelseterapi. Nyligen fick Världen idag kännedom om att arbetsgivaren Solna Pingstförsamling arbetsbefriat honom.

– Jag blev mycket besviken, säger Barkenbom.

Nyheter · Publicerad 08:00, 16 jun 2022

Världen idag har tidigare berättat om Solna Pingsts musikpastor Josef Barkenboms Instagramvideo som han lade ut efter att Aftonbladet, i ett antal artiklar, gjorde gällande att pingstförsamlingar sysslar med omvändelseterapi, det vill säga att försöka få personer att lämna en homosexuell livsstil.

”Jag vill inbjuda dig till omvändelseterapi i Pingstkyrkan i Solna. Vi har Midweek [namn på kvällsmöte red anm], vi kommer att erbjuda terapi att omvända sig till Jesus”, sade Barkenbom i videon.

Han sade vidare att det inte blir en ”en och en-terapi”, utan att det handlade om att en predikant skulle predika om Jesus utifrån Bibeln.

”Vi kommer att hjälpas åt att omvända oss till Jesus. Oavsett vad Aftonbladet, Expressen, liberaler och socialdemokrater tycker om att man får omvända sig till 'ditten och datten' och så där… Oavsett vem du är, vem du är kär i.”

Barkenbom påpekade att alla var fria att välja om de ville komma eller inte, att man skulle kunna lämna mötet när man ville och att man kunde komma utan att omvända sig till Jesus.

”Det är helt okej, jag vill inbjuda dig lite extra om du vill komma och kolla och se vad det handlar om att följa Jesus. Du får välja helt fritt om du vill omvända dig från kaffe till saft eller från saft till kaffe. Som fri individ får du välja vad du vill dricka, vem du vill följa och vad du vill omvända dig ifrån. Varmt välkommen. Och ni på Aftonbladet är också varmt välkomna”, löd Barkenboms budskap.

Världen idag ringer upp Josef Barkenbom för att höra vad han ville med videon.

– Jag reagerade över att Aftonbladet framställer pingstförsamlingar som suspekta och hemlighetsfulla. Kyrkan har predikat om Jesus i 2 000 år. Vi döljer inget, därför gjorde jag min satir. Den som vill förstå vad jag menar förstår, säger han.

Han säger att han till en början kände stöd från sin församlingsledning, men att det förändrades. Detta skedde, enligt Barkenbom, efter att det hade blåst upp till storm i sociala medier mot pingströrelsen och honom.

– Några dagar senare hade jag ett möte med ordförande och föreståndare. Jag fick då veta att jag är arbetsbefriad och att man inte vill att jag kommer till kyrkan. Jag blev mycket besviken.

Han är övertygad om att påtryckningar från olika håll ligger bakom församlingsledningens beslut.

– Jag är bekymrad över att det här kommer att leda till att ingen vågar säga vad man tror, säger Josef Barkenbom.

I ett inlägg på Solna Pingsts webbsida kommenterar församlingens föreståndare och pastor, Manuel Henriquez, videon.

”[Det är] djupt olyckligt att en enskild persons inlägg på sociala medier har fått människor att ta illa vid sig”, skriver han.

Han betonar att Barkenbom inte agerat på uppdrag av Solna Pingstförsamling, men vill ändå be om ursäkt.

”Det blir fel när försök till humor eller något annat tar fokus från vårt huvudbudskap – att Gud älskar hela världen så mycket att Han sände Jesus till oss. Kyrkan ska inte få dig att känna oro och skapa ångest, utan vara en plats som ger dig glädje och frid”, skriver Manuel Henriquez bland annat.

Solna Pingstförsamling vill dock inte svara på Världen idags fråga om varför Barkenbom är arbetsbefriad.

”Som arbetsgivare uttalar vi oss inte om våra anställda”, skriver Manuel Henriquez i ett mejl.

Abortfrågan handlar om ofödda barns rätt till sin kropp

Ledare I fredags kom så beslutet från USA:s Högsta domstol gällande aborträtten. Det gamla beslutet från... tisdag 28/6 00:10

Hotspot om elkrisen blev viralt

TV. Världen idags tv-program Hotspot har blivit viralt efter att avsnittet om en systemhotande elkris... tisdag 28/6 15:00

Undersökning: Få politiker bor i utsatta områden

Förorten. Av de politiker som kandiderar till höstens val är det få som bor i landets mest socioekonomiskt... tisdag 28/6 12:00

Artikel om hbtq och Pingst har lett till intensiv debatt

Hbtq. Världen idags rapportering om kyrkorelaterade hbtq-forums slutna diskussion kring att förändra... tisdag 28/6 10:00

Sorgegudstjänst hölls för offren i masskjutningen i Oslo

Norge. På söndagen slöt Osloborna upp i en sorgegudstjänst i stadens domkyrka efter helgens terrordåd där... tisdag 28/6 07:00

Visdom från en nioårig flicka i Uganda

Ungkrönika Jag kom häromveckan hem från en fantastisk, lite galen missionsresa med min bibelskoleklass i ett... tisdag 28/6 00:00

Hur missionerar vi i världens mest sekulära land?

Gästkrönika Den har naturligtvis sina brister och förklarar inte verkligheten fullödigt, men sedan resultatet... tisdag 28/6 00:00

Senaste nytt

    Kommer vi att känna igen varandra i himlen?

    Mot väggen I Bibeln står det ju att vi i himlen kommer att vara som änglarna (Matt 22:30). Betyder det att vi...

    Gärna blomsterkrans – men spola nubben i slasken

    Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Midsommarhelgen närmar sig och därmed den ljusaste tiden och den ljusaste natten på året. Nu sitter...
    Följ Världen idag i sociala medier