Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Pingstpastor arbetsbefriad efter video om omvändelse

Det har blåst kring pastor Josef Barkenbom sedan denne publicerade en Instagramvideo om omvändelseterapi. Nyligen fick Världen idag kännedom om att arbetsgivaren Solna Pingstförsamling arbetsbefriat honom.

– Jag blev mycket besviken, säger Barkenbom.

Nyheter · Publicerad 08:00, 16 jun 2022

Världen idag har tidigare berättat om Solna Pingsts musikpastor Josef Barkenboms Instagramvideo som han lade ut efter att Aftonbladet, i ett antal artiklar, gjorde gällande att pingstförsamlingar sysslar med omvändelseterapi, det vill säga att försöka få personer att lämna en homosexuell livsstil.

”Jag vill inbjuda dig till omvändelseterapi i Pingstkyrkan i Solna. Vi har Midweek [namn på kvällsmöte red anm], vi kommer att erbjuda terapi att omvända sig till Jesus”, sade Barkenbom i videon.

Han sade vidare att det inte blir en ”en och en-terapi”, utan att det handlade om att en predikant skulle predika om Jesus utifrån Bibeln.

”Vi kommer att hjälpas åt att omvända oss till Jesus. Oavsett vad Aftonbladet, Expressen, liberaler och socialdemokrater tycker om att man får omvända sig till 'ditten och datten' och så där… Oavsett vem du är, vem du är kär i.”

Barkenbom påpekade att alla var fria att välja om de ville komma eller inte, att man skulle kunna lämna mötet när man ville och att man kunde komma utan att omvända sig till Jesus.

”Det är helt okej, jag vill inbjuda dig lite extra om du vill komma och kolla och se vad det handlar om att följa Jesus. Du får välja helt fritt om du vill omvända dig från kaffe till saft eller från saft till kaffe. Som fri individ får du välja vad du vill dricka, vem du vill följa och vad du vill omvända dig ifrån. Varmt välkommen. Och ni på Aftonbladet är också varmt välkomna”, löd Barkenboms budskap.

Världen idag ringer upp Josef Barkenbom för att höra vad han ville med videon.

– Jag reagerade över att Aftonbladet framställer pingstförsamlingar som suspekta och hemlighetsfulla. Kyrkan har predikat om Jesus i 2 000 år. Vi döljer inget, därför gjorde jag min satir. Den som vill förstå vad jag menar förstår, säger han.

Han säger att han till en början kände stöd från sin församlingsledning, men att det förändrades. Detta skedde, enligt Barkenbom, efter att det hade blåst upp till storm i sociala medier mot pingströrelsen och honom.

– Några dagar senare hade jag ett möte med ordförande och föreståndare. Jag fick då veta att jag är arbetsbefriad och att man inte vill att jag kommer till kyrkan. Jag blev mycket besviken.

Han är övertygad om att påtryckningar från olika håll ligger bakom församlingsledningens beslut.

– Jag är bekymrad över att det här kommer att leda till att ingen vågar säga vad man tror, säger Josef Barkenbom.

I ett inlägg på Solna Pingsts webbsida kommenterar församlingens föreståndare och pastor, Manuel Henriquez, videon.

”[Det är] djupt olyckligt att en enskild persons inlägg på sociala medier har fått människor att ta illa vid sig”, skriver han.

Han betonar att Barkenbom inte agerat på uppdrag av Solna Pingstförsamling, men vill ändå be om ursäkt.

”Det blir fel när försök till humor eller något annat tar fokus från vårt huvudbudskap – att Gud älskar hela världen så mycket att Han sände Jesus till oss. Kyrkan ska inte få dig att känna oro och skapa ångest, utan vara en plats som ger dig glädje och frid”, skriver Manuel Henriquez bland annat.

Solna Pingstförsamling vill dock inte svara på Världen idags fråga om varför Barkenbom är arbetsbefriad.

”Som arbetsgivare uttalar vi oss inte om våra anställda”, skriver Manuel Henriquez i ett mejl.

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Första Barbie-dockan med Downs syndrom har lanserats

Docklansering. För en tid sedan lanserade leksakstillverkaren Mattel historiens första Barbie-docka med... måndag 5/6 15:00

Därför bör vi fira Sveriges 500 år som nationalstat

Ledare Den 6 juni väntar en stor minnesdag för konungariket Sverige. Det är dock slående hur svagt... fredag 2/6 00:10