Alla som drivs av Guds Ande är Guds barn.
Romarbrevet 8:14

Världen idag

Pingstkyrka på Tjörn eldhärjades

Pingstkyrkan Smedjan i Skärhamn på Tjörn eldhärjades på fredagen. Det är ännu oklart vad som orsakat branden.

– Mitt i alltihop är vi ändå vid gott mod, säger församlingens pastor Thomas Jonsson.

Nyheter · Publicerad 14:38, 20 sep 2021

På fredagseftermiddagen larmades räddningstjänsten om en brand i Pingst Skärhamns kyrka, Smedjan, på Tjörn. Församlingens pastor, Thomas Jonsson, kom till platsen strax efter larmet och kunde följa släckningsarbetet.

– Ena gaveln var helt övertänd och elden såg ut att sprida sig oerhört fort. Det blåste elva meter per sekund så att lågor sveptes in mot byggnaden, säger han.

– Räddningstjänsten var på plats med tio enheter och gjorde ett fantastiskt arbete. De hann stoppa spridningen och rädda stora delar av kyrkan.

En person skadades lindrigt. En lägenhet, ett kontor och delar av entrén har förstörts, men den stora kyrksalen och kaféet klarade sig helt från brandskador. Dessa har däremot rök- och vattenskadats.

Saneringsarbete skulle ha påbörjats under helgen, men eftersom byggnaden spärrades av för polisens tekniska utredning fick saneringen skjutas upp.

– Vi får se vad det går att göra åt detta. Det beror på hur snabbt de kan sätta in avfuktning och avjonisering av röklukt. Jag ska träffa en besiktningsman i eftermiddag, säger Thomas Jonsson.

Händelsen rubricerades först som grov allmänfarlig vårdslöshet men då brandorsaken ännu inte är fastställd inleddes senare en förundersökning med rubriceringen mordbrand. Jonsson vill inte spekulera om brandorsaken, utan avvaktar polisens utredning.

Han säger att många församlingsmedlemmar är chockade och ledsna. Smedjan var från början ett toppmodernt arkitektritat hus, som byggdes upp av en konstsmed. Det köptes in av pingstförsamlingen för ett tiotal år sedan och byggdes om till kyrka.

– Det är en resa att bearbeta detta. Många har lagt ned ett stort arbete på byggnaden och då är det förstås extra tufft att se den brinna. Det finns en historia och mycket svett bakom varje planka. Men mitt i alltihopa är vi ändå vid gott mod.

En av utmaningarna är att man förlorar den inkomstkälla som uthyrning av lokalerna har inneburit.

Församlingen beslutade nyligen att öppna upp sin kafélokal för traktens ungdomar, i samarbete med andra frikyrkor i kommunen. Nu är det oklart när detta arbete kan komma igång.

I söndags hölls pingstförsamlingens gudstjänst i Svenska kyrkan. Samtidigt har flera frikyrkoförsamlingar erbjudit församlingen att använda deras lokaler. Ett stort antal ortsbor som annars inte har någon kyrklig anknytning slöt upp under söndagens gudstjänst.

– Folk har verkligen backat upp oss. Just nu är det tragiskt, men jag tror verkligen att det finns många dörrar in i samhället som vi inte hade fått annars. Det gäller att ta vara på det och se vad Gud kan göra, säger Thomas Jonsson.

De hann stoppa spridningen och rädda stora delar av kyrkan.

Reaktionerna på Paludan illustrerar värderingsglapp

Nyhetskommentar När jag satt på en parkbänk i Stadsparken i Borås ett par timmar innan Rasmus Paludan skulle dyka... lördag 14/5 00:10

Vården manas vara uppmärksam på barnhepatit

Vård. Folkhälsomyndigheten uppmanar vårdgivare att vara uppmärksamma på fall av inflammation i levern,... måndag 16/5 07:00

Ryska specialförband pekas ut som hot

Sverige. Ryska specialförband som genomför sabotage eller insatser med kryssningsrobotar. I den... söndag 15/5 18:00

Ny metod väcker hopp om att läka hjärtskador

En ny typ av cellterapi har potential att läka skador på hjärtat efter en infarkt, enligt cell- och... söndag 15/5 15:00

Polisen varnade för våld – sju veckor före

Brott. Polisens underrättelseenhet varnade redan i februari för att det skulle kunna uppstå våldsamheter i... söndag 15/5 12:00

Degraderad Skånberg dåligt för KD

Ledare Än en gång inleder riksdagsledamoten Tuve Skånberg (KD) en personvalskampanj. I många tidigare... lördag 14/5 00:00

Lärjungaträning i Kambodja

Missionsglimten Skumpande på småvägar anländer vi till den lilla byn. Vi ska ha en workshop om lärjungaskap.... lördag 14/5 00:00

Svagt svenskt stöd för nya EU-vallagar

EU. Bara en av Sveriges 21 Europaparlamentariker ställer sig bakom en föreslagen reform av EU:s... söndag 15/5 07:00

Man ska inte tillåta sig behandlas som en slagpåse

Israelkommentar Israel har känsliga säkerhetsintressen i Syrien, där relationer med Ryssland måste hanteras på ett...
Följ Världen idag i sociala medier