Den rättfärdige gläder sig i Herren och flyr till honom, och alla som har ärliga hjärtan skattar sig lyckliga. 
Psaltaren 64:11

Världen idag

Pingstkyrka på Tjörn eldhärjades

Pingstkyrkan Smedjan i Skärhamn på Tjörn eldhärjades på fredagen. Det är ännu oklart vad som orsakat branden.

– Mitt i alltihop är vi ändå vid gott mod, säger församlingens pastor Thomas Jonsson.

Nyheter · Publicerad 14:38, 20 sep 2021

På fredagseftermiddagen larmades räddningstjänsten om en brand i Pingst Skärhamns kyrka, Smedjan, på Tjörn. Församlingens pastor, Thomas Jonsson, kom till platsen strax efter larmet och kunde följa släckningsarbetet.

– Ena gaveln var helt övertänd och elden såg ut att sprida sig oerhört fort. Det blåste elva meter per sekund så att lågor sveptes in mot byggnaden, säger han.

– Räddningstjänsten var på plats med tio enheter och gjorde ett fantastiskt arbete. De hann stoppa spridningen och rädda stora delar av kyrkan.

En person skadades lindrigt. En lägenhet, ett kontor och delar av entrén har förstörts, men den stora kyrksalen och kaféet klarade sig helt från brandskador. Dessa har däremot rök- och vattenskadats.

Saneringsarbete skulle ha påbörjats under helgen, men eftersom byggnaden spärrades av för polisens tekniska utredning fick saneringen skjutas upp.

– Vi får se vad det går att göra åt detta. Det beror på hur snabbt de kan sätta in avfuktning och avjonisering av röklukt. Jag ska träffa en besiktningsman i eftermiddag, säger Thomas Jonsson.

Händelsen rubricerades först som grov allmänfarlig vårdslöshet men då brandorsaken ännu inte är fastställd inleddes senare en förundersökning med rubriceringen mordbrand. Jonsson vill inte spekulera om brandorsaken, utan avvaktar polisens utredning.

Han säger att många församlingsmedlemmar är chockade och ledsna. Smedjan var från början ett toppmodernt arkitektritat hus, som byggdes upp av en konstsmed. Det köptes in av pingstförsamlingen för ett tiotal år sedan och byggdes om till kyrka.

– Det är en resa att bearbeta detta. Många har lagt ned ett stort arbete på byggnaden och då är det förstås extra tufft att se den brinna. Det finns en historia och mycket svett bakom varje planka. Men mitt i alltihopa är vi ändå vid gott mod.

En av utmaningarna är att man förlorar den inkomstkälla som uthyrning av lokalerna har inneburit.

Församlingen beslutade nyligen att öppna upp sin kafélokal för traktens ungdomar, i samarbete med andra frikyrkor i kommunen. Nu är det oklart när detta arbete kan komma igång.

I söndags hölls pingstförsamlingens gudstjänst i Svenska kyrkan. Samtidigt har flera frikyrkoförsamlingar erbjudit församlingen att använda deras lokaler. Ett stort antal ortsbor som annars inte har någon kyrklig anknytning slöt upp under söndagens gudstjänst.

– Folk har verkligen backat upp oss. Just nu är det tragiskt, men jag tror verkligen att det finns många dörrar in i samhället som vi inte hade fått annars. Det gäller att ta vara på det och se vad Gud kan göra, säger Thomas Jonsson.

De hann stoppa spridningen och rädda stora delar av kyrkan.

Guds spår i skapelsen är starkare än sekularisering

Ledare Ordet sekularisering kommer av latinets sæcularis, från vilket vi har det svenska ordet sekel.... lördag 23/10 00:00

Cementa och LKAB visar behov av reformerad miljöbalk

Ledare Minns du valrörelsen 2006? Centerpartiet under Maud Olofsson gick till val på att i... fredag 22/10 00:10

Första judiska bröllopet i Bahrain på över 50 år

Gulfstaterna. Det var en stor helg för den judiska minoriteten i kungariket Bahrain när de nyligen kunde fira... söndag 24/10 10:00

Tårarna rann när hon hörde Guds ord

Missionsglimten Jag talade nyligen med våra partner i ett land i Centralasien som använder sociala medier för att... lördag 23/10 00:00

Bråket EU–Polen belyser värdekonflikt

Ledare Spänningen mellan EU och Polen har under veckan ökat ytterligare en nivå. I förra veckan slog polsk... fredag 22/10 00:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier