Låt oss ge akt på varandra och sporra varandra till kärlek och goda gärningar.
Hebreerbrevet 10:24

Världen idag

Pilgrimsmål åter öppna i Israel – men gränserna stängda

Flera populära pilgrimsmål i Israel har nu öppnat upp för allmänheten efter att ha varit stängda på grund av coronapandemin. Det handlar bland annat om Trädgårdsgraven och Heliga gravens kyrka i Jerusalem, samt Födelsekyrkan i Betlehem.

Nyheter · Publicerad 17:00, 3 jun 2020

Den kristna israeliska informationssajten Christian Media Center visar i en video, publicerad den 26 maj, hur Heliga gravens kyrka åter har öppnat efter att ha varit stängd för allmänheten i ungefär två månader. Kyrkan inrymmer enligt traditionen både Golgata och Jesu grav.

Munken Salvador Rosas Flores förklarar under vilka förutsättningar man nu kan besöka platsen. Det handlar bland annat om att max 50 personer får vistas i kyrkan samtidigt, och att besökarna uppmanas bära ansiktsmask hela tiden och desinficera händerna vid ankomsten i entrén. 

– Det är det vi kan erbjuda i dag för att garantera säkerheten för alla, säger munken på italienska. 

En alternativ plats där man tror att Jesus kan ha begravts är den så kallade Trädgårds­graven. Denna öppnade enligt besöksmålets sajt för bokade turer på måndagen den här veckan. 

Förra veckan, den 26 maj, återöppnades Födelsekyrkan i Betlehem efter att ha varit stängd i två månader, och en mässa firades i Sankta Katarina-kyrkan intill, berättar sajten Catholic news

Västra muren öppnades åter för allmänheten redan den 5 maj, och en artikel i Times of Israel visar hur den öppna platsen invid muren sedan dess har varit uppdelad med band för att hålla isär besökarna på ett coronasäkert sätt.

Än så länge är det dock i princip bara de som redan bor i Israel som kan dra nytta av de återöppnade pilgrimsmålen, eftersom landets gränser fortfarande är stängda, med undantag för medborgare och judiska immigranter.

Enligt en artikel i affärstidningen Globes, som publicerades i söndags, kommer inte gränserna att börja öppnas upp förrän tidigast i början av juli. Det ska då i första läget bara handla om att öppna dem gentemot länder med relativt sett låga covid-19-dödstal. 

En öppen debatt kritiskt för vår framtid

Ledare I veckan publicerades ett uppmärksammat öppet brev i tidningen Harper Magazine. Brevet är... lördag 11/7 00:00

Sverige behöver en kristen ”68-rörelse”

Ledare Har du känt dig frustrerad över att dina barn i skolbänken drillas i idéer och värden som strider... torsdag 9/7 00:00

Gammalt jättekors funnet i Pakistan

Historia. I juni upptäcktes ett stort marmorkors i bergen i norra Pakistan. Det kan vara mer än tusen år... lördag 11/7 16:51

Att vara sänd är att inte underskatta rollen som ”god granne”.

Inför söndag Mark 3:7–19 Just den här söndagen, den 12 juli, avslutar vi Hönökonferensen med en... fredag 10/7 12:00

Kan en kristen bära vapen?

Mot väggen Kan en kristen med gott samvete bära vapen i egenskap av polis eller militär och när så behövs även...

Hans Sundberg – min bakgrund

John Wimber och Vineyard i Sverige (del 2/10). På Fjellstedtska skolan blev Hans andedöpt och började lära känna Andens liv. Han låter vuxendöpa...