Innan bergen blev till och du skapade jorden och världen, från evighet till evighet är du, Gud.
Psaltaren 90:2

Världen idag

Persson självkritisk – ser judehat inom SSU

Den tidigare statsministern Göran Persson har prisats för sitt arbete mot antisemitism.
I dag är han självkritisk då han menar att judehatet fått frodas inom hans eget parti, Socialdemokraterna.

Det säger han i en stor intervju med Dagens Nyheter.

Nyheter · Publicerad 15:05, 11 maj 2021

Som statsminister tog Göran Persson initiativ till en faktabok om Förintelsen, Om detta må ni berätta, som publicerades första gången 1998 och hittills har tryckts mer än i 1,6 miljoner exemplar.

I intervjun med Dagens Nyheter berättar Göran Persson om hur hans engagemang mot antisemitism väcktes när han som barn läste om Förintelsen.

Sedan dess har tonläget skärpts och hatet blivit grövre och mer utbrett, menar han.

Persson lägger skulden på den tilltagande populism som han menar drivs på av ökade orättvisor i samhället.

Vidare menar Göran Persson att man måste tala om antisemismen inom radikal islamism, och även se att antisemitismen finns ”på vänstersidan”, inte minst inom Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU i Malmö.

– Jag tror att du har fått in i Malmös SSU-grupper en väldigt stark influens från Mellanöstern, där man har haft staten Israel som sin främsta fiende, säger han till DN.

– Och så har motståndet till staten Israel blivit någonting som har övergått i antisemitism, ”de där judarna”. Det finns stor anledning till självkritik. Och det finns stor anledning att inse att det här inte bara kommer handla om Malmö.

I intervjun med DN medger Göran Persson att han utmanade både det egna partiet och ”en stor del av den svenska intellektuella eliten” med sitt ställningstagande för Israel.

– Jag tror aldrig jag förlorat en debatt om Israel därför att jag har börjat i frågan om demokrati och öppenhet, och då får man titta på de grannar som finns i regionen och jämföra med dem. Och sen får de dra slutsatsen om var man har sina sympatier någonstans, säger Göran Persson.

Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö, ”ser inget konstigt eller orättvist” i Göran Perssons utspel om Malmö, säger hon till Kvällsposten. Samtidigt understryker hon att antisemitism är ett problem även utanför Malmö.  

– Vi har ingen tolerans för extremism i vårt parti, säger hon vidare.

– Socialdemokraterna i Malmö utbildar sina förtroendevalda med hjälp av svenska kommittén mot antisemitism (SKMA) och samtidigt jobbar staden målmedvetet med att få bukt med den antisemitism som fortfarande gror i vårt samhälle.

För tre år sedan skrev Kvälls­posten om odemokratiska metoder och antisemitism inom SSU i Skåne, vilket ledde till att flera SSU-toppar avgick. Det socialdemokratiska ungdomsförbundet har också kritiserats för att ha skanderat ”krossa sionismen” under ett första maj-tåg. 

Jag tror aldrig jag förlorat en debatt om Israel därför att jag har börjat i frågan om demokrati och öppenhet, och då får man titta på de grannar som finns i regionen och jämföra med dem.
Social- demokraterna i Malmö utbildar sina förtroendevalda med hjälp av svenska kommittén mot antisemitism (SKMA).

Om frikyrkan och samkönade relationer

Ledarkrönika Debatten har gått hög sedan Joel Halldorfs text i Expressen om att frikyrkan fullt ut bör acceptera... torsdag 17/6 00:10

Majoritet vill fälla regeringen Löfven

Regeringskris. Fyra partier tänker rösta för att fälla statsminister Stefan Löfven och hans regering i en... torsdag 17/6 16:00

Vårtecken för oföddas rätt till liv en utmaning till Sverige

Ledare Det finns tecken som låter ana en växande förståelse för kritiken mot abortsituationen i världen.... torsdag 17/6 00:10

Fortsatt stöd för Israels regering från kristna Israelvänner

Israelkommentar Efter tolv år med Benjamin Netanyahu vid makten svors på söndagskväll en ny regering in i det...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier