Religionsfrihet

Pehrson sågade Åkessons moskéutspel – vill ta bort alla konfessionella skolor

Liberalernas partiledare Johan Pehrson vill att alla konfessionella friskolor stängs.
Liberalernas partiledare Johan Pehrson vill att alla konfessionella friskolor stängs.

Hemsk, kollektiv bestraffning av troende. Ungefär så lät kritiken från bland andra L-ledaren Johan Pehrson efter Jimmie Åkessons uttalande om att riva vissa moskéer. Nu förordar dock samme Pehrson att alla konfessionella skolor ska avvecklas, för att enskilda muslimska skolor misskött sig.

Publicerad Uppdaterad

SD-ledaren Jimmie Åkessons uttalande om att riva moskéer som sprider antidemokratiska idéer har mött intensiv kritik från både den politiska högern och vänstern. 

Arbetsmarknads- och integrations­ministern Johan Pehrson (L) var en av många som var snabba att såga Åkessons utspel. 

”Snack om att konfiskera och riva moskéer är rent av osvenskt. Liberalerna kommer alltid stå upp för öppenhet, tolerans och religionsfrihet”, skrev han i ett inlägg på X. 

Bara tre dagar senare, efter nyheten att en muslimsk friskola stängts till följd av misstanke om kopplingar till vålds­bejakande religiös extremism, skriver Pehrson i samma forum: 

”Barn ska inte utsättas för radikalisering och indoktrinering. Liberalerna vill förbjuda religiösa friskolor helt. Skolan ska vara sekulär och förmedla kunskap”. 

En som reagerat på att kollektivt skuld­beläggande av troende tycks vara gångbart i det ena fallet men inte det andra är Jacob Rudenstrand, författare och biträdande generalsekreterare för Svenska evangeliska alliansen. 

”I helgen upprördes många med rätta över Jimmie Åkessons tal om att beslagta moskéer och kollektiva skuldbeläggande. Pehrson svarade då att ’L kommer alltid stå upp för öppenhet, tolerans och religions­frihet’. Nu kräver man i princip samma sak men om alla konfessionella skolor”, skriver Rudenstrand på Facebook.

Anklagelser om hyckleri har också riktats mot Socialdemo­kraterna där flera företrädare kritiserat Åkessons utspel hårt. Nu uppmärksammas att tidigare S-ministern Ardalan Shekarabi för ett år sedan förordade att en specifik moské skulle stängas. 

”Iranska regimen har alltså ett center/moské i Stockholm, Imam Ali Islamic Center. Det används som bas för den islamistiska regimens verksamhet i Sverige. Och vi finansierar det med våra skattepengar. Stoppa bidragen, stäng centret & skicka, som Tyskland gjorde nyligen, ut imamen”, skrev Shekarabi då på X. 

I andra europeiska länder såsom Frankrike och Tyskland har flera moskéer eller islamiska center som bedöms sprida anti­demokratiska och extremistiska budskap stängts. Åkessons kritiker menar dock att han i sitt utspel misslyckats med att åtskilja muslimska troende från islamister.

Powered by Labrador CMS