Det interreligiösa mötet var en del av påve Franciscus historiska besök i Förenade arabemiraten, som syftar till att stärka relationerna mellan kristendomen och islam och stödja den katolska minoriteten i landet.
Under mötet deltog hundratals imamer, muftis, pastorer och andra religiösa ledare. Påven betonade behovet av tolerans och religionsfrihet i Mellanöstern och undertecknade ett dokument om ”broderskap för världsfred och samlevnad mellan människor”, tillsammans med den egyptiske storimamen Ahmad el-Tayeb.
Enligt den katolska nyhetssajten LifeSiteNews är det en kontroversiell formulering i dokumentet som nu ifrågasätts av teologer: ”Pluralismen och mångfalden av religioner, hudfärg, kön, ras och språk är Guds vilja i hans vishet, genom vilken han skapade människor.”
Formuleringen att mångfalden av religioner skulle vara Guds vilja är ”förbryllande och potentiellt problematisk”, skriver Chad Pecknold, professor i systematisk teologi vid Catholic University of America i en artikel i Catholic Herald.
Men i ett försök att tona ned ordvalet i dokumentet tillägger Pecknold att ”Gud vill att alla människor ska lära känna honom genom den fria viljan, och följaktligen kan vi tala om en diversitet av olika religioner som ett uttryck för Guds tillåtande vilja, utan att förneka det övernaturliga goda hos en sann religion.”
Men en dominikansk teolog, som vill vara anonym, säger till LifeSite att formuleringen i dokumentet är ”falsk och i själva verket kättersk i sin uppenbara betydelse”. Att tillåta icke-katolska religioner att existera är inte samma sak som att de övriga religionerna är ett uttryck för Guds vilja, menar den dominikanska teologen.
LifeSite News tar även upp det faktum att Andra Vatikankonciliet lämnar utrymme för möjligheten att icke-kristna kan få extraordinära uppenbarelser. Enligt kyrkomötets påbud om kyrkans mission kan Gud ”leda även de som är okunniga om evangeliet” till den sanna tron.