Film

Pastor räddar människor från Nordkorea – lyfts fram i dokumentär i SVT

En familj bestående av en 80-årig mormor, en mamma, en pappa och två barn får vandra genom djungel för att försöka bli fria från Nordkoreas tyranni.

Med livet som insats hjälper pastorn Seungeun Kim människor att fly från diktaturens Nordkorea. I en prisad dokumentär, som nu finns på SVT Play, får tittarna se unika videoklipp från en av räddningsoperationerna.

– Jag har räddat omkring tusen personer, säger pastorn och berättar att det är smärtsamt för honom på flera sätt.

Publicerad Uppdaterad
Madeleine Gavin
Madeleine Gavin har regisserat filmen.

Att fly från den stängda diktaturen Nordkorea är förenat med livsfara. Blir du inte skjuten när du tar dig över Yalufloden eller Tumenfloden, mellan Nordkorea och Kina, är det stor risk att du blir angiven av en kinesisk bonde eller polis och blir tillbakaskickad till ditt hemland. Där väntar avrättning eller, i bästa fall, fångläger.

Och om du väl lyckas ta dig genom Kina till Vietnam, Laos eller Myanmar är risken stor att du grips och skickas tillbaka även därifrån.

Flykten från Nordkorea

  • Amerikansk dokumentär från 2023.
  • Regisserad av Madeleine Gavin.
  • Har unikt videomaterial inifrån Nordkorea och på en familj som försöker fly därifrån.
  • Handlar inte bara om flykt, utan lyfter även situationen inne i Nordkorea på olika sätt. Bland annat lyfts förbudet mot biblar och att många kristna sitter i fångläger.
  • Vann pris på independentfilmfestivalen Sundance Film Festival 2023.
  • Finns att se på SVT Play.

En som gör vad han kan för att hjälpa nordkoreaner till friheten är den sydkoreanske pastorn Seungeun Kim. I dokumentären ”Flykten från Nordkorea” berättar han att han fick upp ögonen för nordkoreanernas situation när han under sin teologiutbildning åkte till gränsstaden Tumen i Kina.

– Vid Tumenfloden, där man är som närmast Nordkorea, såg jag nordkoreanska gatubarn. Jag hade aldrig tänkt på nordkoreaner, men där såg jag fem–sex år gamla barn som talade samma språk som jag, säger han.

Den hjärtskärande bilden blev starten på ett mångårigt arbete som förändrat livet för otaliga personer. Med hjälp av sin församling, gåvogivare och betalda ”fixare” har han och hans organisation Caleb mission fört ut strax över tusen personer ur Nordkorea.

Det är dock inte riskfritt – operationerna är förenade med livsfara och nordkoreanska agenter gör att Seungeun Kim inte kan känna sig helt säker någonstans. Dessutom har han skadat sig under insatserna så att lider av smärta och stundtals har svårt att gå.

Det är dock inget emot situationen för nordkoreanerna. Att de lever under ett totalitärt förtryck – med avrättningar, fångläger och svält – är ingen nyhet, men i dokumentären får man se unika filmklipp inifrån den stängda diktaturen: En bunden kvinna som misshandlas i ett förhörsrum tills blodet börjar rinna från den vita väggen; en man som avrättas inför publik på ett fält; och barn som tvingas lära sig taktfasta danser till sånger om ”amerikanska djävlar”.

Huvudfokus i dokumentären är dock flykter. Tittarna får följa två olika fall som pastor Seungeun Kim har tagit sig an. Det ena handlar om en mamma som förtvivlat försöker få ut sin 17-årige son från Nordkorea. Det andra handlar om en familj – bestående av en mamma, en pappa, två flickor och barnens 80-åriga mormor – som lyckats ta sig över gränsen och gömmer sig i en bondes skjul i de kinesiska bergen. 

Att smuggla ut en hel familj genom Kina, Vietnam och Laos är inte enkelt, men pastor Kim väljer alltså att ta risken. Genom unika bilder får tittarna se när familjen och pastorn vandrar timme efter timme genom djungeln mitt i natten för att ta sig över gränsen mellan Vietnam och Laos. Tårarna rinner över kinderna på en av de livrädda flickorna, och pastorn är nära att duka under. Därtill hörs snart ljudet från bilar och skällande militärhundar.

– Jag vill äta kimchi, viskar en av flickorna innan den vådliga vandringen kan fortsätta. 

Bild från Flykten från Nordkorea.
För att ta sig genom svår terräng i djungeln krävs det samarbete.

I dokumentären berättar pastor Kim att operationerna inte bara är smärtsamma för honom rent fysiskt, utan även psykiskt. En gång när han var ute på ett räddningsuppdrag dog nämligen hans egen son i en sjukdom.

– Han dog medan jag hjälpte folk att fly. Han kvävdes när han kräktes, berättar han.

Tragedin har dock inte fått pastor Kim och hans hustru att ge upp sitt arbete. Snarare tvärtom.

– Eftersom vi förlorade vår son ville vi rädda ännu fler liv. Medan min son blev kremerad sa min fru och jag det till varandra. [Men] att rädda andras barn samtidigt som mitt eget dog var hjärtslitande.

Under de tio år som gått sedan dödsfallet ägde rum har han räddat nästan tusen personer, berättar han. Därefter gör han en jämförelse med Bibelns ord om att vetekornet måste falla ner i jorden och dö innan det kan växa upp och ge god skörd.

– I kristna termer är han som ett vetekorn, säger han.

Dokumentären ”Flykten från Nordkorea” – eller ”Beyond utopia” som den heter på engelska – vann publikens pris på filmfestivalen Sundance Film Festival förra året. I sitt tacktal valde pastor Kim att först och främst tacka Gud.

Nordkorea är världens mest slutna land.
Powered by Labrador CMS