Han har kommit och förkunnat frid för er som var långt borta och frid för dem som var nära.
Efesierbrevet 2:17

Världen idag

Partier söker stöd för självstyre i Irak

Företrädare för partier, kyrkor och ideella organisationer samlades, som Världen idag tidigare har berättat om, i slutet av veckan i Europaparlamentet för att delta i en konferens om framtiden för kristna och andra förföljda grupper på Nineveslätten i norra Irak. Värd var europaparlamentarikern Lars Adaktusson (KD), som tagit initiativ till konferensen efter ett besök i norra Irak förra året.

Nyheter · Publicerad 11:54, 3 jul 2017

Konferensen avslutades på fredagen med ett slutdokument, undertecknat av företrädare för sju partier i Irak. Där förklarar de hur de föreställer sig vägen mot att upprätta en självstyrande region för bland annat kaldéer, syrianer och assyrier i norra Irak, i enlighet med landets författning.

"Efter den ihärdiga förföljelsen av vårt folk, som kulminerade i folkmord genomfört av IS, understryker vi legitimiteten i våra krav på att Nineveslätten i slutänden ska bli en autonom region inom republiken Irak," skriver de.

I dokumentet föreslås att man först bildar ett separat förvaltningsområde, så som redan föreslagits av den irakiska regeringen 2014, för distrikten Baghdede (även känt som Hamdaniya eller Qaraqosh), Tel Kaif och delar av Shekhan (Al-Shikan). Efter en folkomröstning kan sedan förvaltningsområdet omvandlas till en självstyrande region, med en egen försvarsstyrka.

Som ett första steg uppmanas den irakiska staten att skyndsamt bygga upp de krigshärjade samhällena på Nineveslätten igen, och att se till så att invånarna kan återvända i trygghet. Dessutom önskar man att FN, EU och USA arrangerar en internationell givarkonferens för detta återuppbyggnadsarbete.

Ett 60-tal delegater från irakiska kristna partier, Kurdiska regionala regeringen, olika minoritetsgrupper och hjälporganisationer verksamma på Niniveslätten deltog i konferensen, som Lars Adaktusson beskrev som "en plattform för dialog om framtiden för folket på Nineveslätten".

– Vi har haft en bred uppställning av medverkande och flera nya besked har getts. Den irakiska regeringen har öppnat för förhandlingar med de kristna partierna och den kurdiska regionregeringen ställer sig nu bakom ett självstyre på Ninevslätten, säger Lars Adaktusson.

"Frågan om autonomi kan lösas genom förhandling och dialog [...] Irak är en federal stat och dess författning tillåter autonomi", sa Iraks EU-ambassadör Jawad bin Kadhim Al-Chlaihawi tidigare under konferensen enligt ett inlägg på Lars Adaktussons blogg.

I sitt inledningsansförande beklagade Lars Adaktusson att en del inbjudna valt att inte delta i konferensen, så som Österns Assyriska kyrka och det irakiska partiet Assyriska demokratiska rörelsen, Zowaa.

Enligt Assyriska riksförbundets tidning Hujådå ansåg de att konferensens agenda i alltför hög utsträckning anpassats efter styret i den autonoma kurdiska region som gränsar till Nineveslätten.

Vårt aktiva ja och nej är avgörande nycklar i Guds rike

Ledare ”Ert ord ska vara ’ja’ eller ’nej’. Allt därutöver kommer från den onde” (Matt 5:37). Jesu ord är... fredag 12/8 00:00

Saklig ideologisk debatt behövs inför valet

Ledare I dag är det exakt en månad kvar till valet. De gångna fyra årens rikspolitik har främst känts som... torsdag 11/8 00:20

Låt oss ivrigt söka vinna Andens gåvor

Krönikor Måndag morgon i Kenya. Huvuduppdraget med kampanj och kvinnokonferens var avklarat. Människor hade... torsdag 11/8 00:00

Den 9 Av – en positiv ballast

Israelkrönika Nu på lördag kväll inleder judarna den årliga markeringen av datumet den 9 Av (Tisha b’Av) – sorgen...
Följ Världen idag i sociala medier