Ni är världens ljus. En stad som ligger på ett berg kan inte döljas.
Matteusevangeliet 5:14

Världen idag

Palestinskt nej till vaccinhjälp från Israel

Den palestinska hälsomyndigheten sätter halt för det planerade vaccinutbytet med Israel, och säger därmed nej till omkring en miljon doser.

Palestinierna menar att vaccinets är nära att passera gränsen för sista förbrukningsdatum. Israel menar dock att det inte är något fel på vaccinet.

Nyheter · Publicerad 20:00, 21 jun 2021

Under fredagen meddelade Israels nytillträdde premiärminister Naftali Bennetts kansli att landet skickar omkring en miljon doser covid-19-vaccin till palestinska myndigheter, i utbyte mot att få lika många doser tillbaka i höst när en leverans väntas till palestinierna. Pfizer-doserna uppgavs då vara nära utgångsdatum, men bäst före-datumet i fråga specificerades inte.

Bara timmar efter att avtalet undertecknats backade den palestinska myndigheten ur överenskommelsen om att ta emot överblivet vaccin från Israel.

Enligt palestinierna är anledningen att omkring 90 000 doser av vaccinet var nära att passera gränsen för sista förbrukningsdatum.

Icke namngivna palestinska hälsotjänstemän som citerades av Channel 12 har sagt att de betraktade affären som en ”politisk, hälso- och etisk skandal” och hävdade att det skulle ha lett till en hälsokatastrof om affären hade gått igenom.

Israel menar dock att vaccinet är fullt dugligt och identiskt med de vacciner som för närvarande ges till Israels medborgare. 

”De palestinska hälsomyndigheterna har fått Pfizer-vaccin som fungerar, med känt sista-förbrukningsdatum, och enligt överenskommelse mellan parterna”, heter det i ett uttalande från Israels hälsodepartement.

Enligt tjänstemännen är det vanlig praxis att använda vacciner vars utgångsdatum är nära, och så länge datumet inte har passerat anser tillverkarna att de är helt säkra.

Israel har varit världsledande i vaccinering mot covid-19, och har i dag en vaccinationstäckning (båda doserna) på över 55 procent, motsvarande omkring 5,1 miljoner människor. På den palestinska sidan har drygt 260 000 personer fått båda doserna om man räknar samman Judeen och Samarien (Västbanken) och Gaza, enligt det palestinska hälsodepartementet.

Visa respekt för dem som väljer bort vaccination mot covid-19

Ledare Obligatorisk vaccinering mot covid-19 för alla invånare och vaccinkrav för alla som vill ha ett... torsdag 5/8 00:10

Pilgrimsvandring är på frammarsch i Sverige

Samhälle. Människan har i alla tider vandrat till heliga platser. Det är något som får oss att ge oss iväg i... torsdag 5/8 05:00

Vi behöver mycket kärlek ur stammen för att vara Guds träd tillsammans.

Inför söndag I juli var jag med på missionsbåten Shalom i Kalmarsund under några fantastiska dagar med sol,... torsdag 5/8 00:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier