Det är Herrens nåd att det inte är ute med oss, att det inte är slut med hans barmhärtighet. Den är ny varje morgon, stor är din trofasthet.
Klagovisorna 3:22-23

Världen idag

Flera palestinier uppges gripna efter att ha ställt sig bakom en israelisk annektering i ett tv-inslag. Foto: Nasser Nasser/AP/TT

Palestinier uttalade sig positivt om Israel – greps

Flera palestinier som nyligen uttryckte sitt stöd för Israels eventuella fulla övertagande av delar av Judeen och Samarien, ska ha blivit gripna av den Palestinska myndigheten. Myndigheten tillbakavisar uppgifterna, men flera källor uppges bekräfta dem.

Nyheter · Publicerad 16:23, 15 jul 2020

Flera israeliska medier rapporterar, med hänvisning till uppgifter från den franska nyhetsbyrån AFP, om de palestinier som ska ha blivit gripna av Palestinska myndighetens styrkor efter att ha uttalat sig positivt om det som har kallats för en eventuellt kommande annektering av delar av Västbanken.

Enligt den israeliska tidningen Times of Israel ska det handla om minst sex palestinier som uttalade sig i ett israeliskt tv-program som sändes i början av juni, där de uttryckte en förhoppning om att få bli israeler i det fall att det skulle bli en annektering av de områden där de bor.

Medan talespersoner för den Palestinska myndigheten har förnekat att de skulle ha gripit personer med anledning av uttalandena i fråga, så ska AFP har fått uppgiften om gripandena bekräftad av flera källor.

En källa ska vara en släkting till en av de gripna, som uppger att släktingen kritiserade palestinska myndigheten i tv-inslaget och att vederbörande nu suttit häktad i flera veckor och snart skulle ställas inför domstol.

TV-inslaget ifråga sändes av israeliska Kanal 13 och går att se på Youtube med engelsk textning. Det beskrivs bland annat i en artikel på Kanal 7:s, Arutz Shevas, sajt. I inslaget ses Kanal 13:s expert på arabfrågor, journalisten Zvi Yehezkeli, åka runt i en bil och tala på arabiska med palestinier om hur de ser på en eventuell annektering av deras områden, dels på telefon och dels med dold kamera.

Det som framkommer i videoreportaget är att flera palestinier, och enligt deras uppgifter många andra palestinier med dem, mycket hellre skulle vilja hamna under israelisk kontroll än att förbli under palestinska myndighetens kontroll.

– Israelerna är en miljon gånger mer medkännande än den palestinska myndigheten. Israelerna behandlar oss som vänner och soldaterna är raka. Hos oss vill var och en ha allting. Alla tar bara hand om sig själva. Det är därför som vi aldrig kommer att få någon stat, säger en ung man på arabiska.

Den unge mannens ansikte är liksom flera andras ansikten utsuddade i videoreportaget, och den intervjuande journalisten Zvi Yehezkeli uttrycker sin förvåning över att flera ska ha blivit gripna.

– Trots att jag har suddat ansiktena på alla människor jag filmade och har förvrängt deras röster, så har myndigheten fått fatt på och gripit [några] av dem, det är häpnadsväckande, säger han till nyhetsbyrån AFP.

Zvi Yehezkeli är en välkänd israelisk journalist som talar flytande arabiska och som länge har bevakat Judeen och Samarien. Han är också känd för en dokumentär om Muslimska brödraskapets inflytande i Europa, i vilken han förklär sig och låtsas vara muslim.

Trots att jag har suddat ansiktena på alla människor jag filmade och har förvrängt deras röster, så har myndigheten fått fatt på och gripit [några] av dem, det är häpnadsväckande.

Franska styrkor lämnar Niger

Niger. Frankrike drar tillbaka sina styrkor från Niger. Även ambassadören kallas hem från landet, som... måndag 25/9 22:00

Lång process väntar för att laga avklippta E6:an: ”En pulsåder”

Olycka. Den avklippta E6:an är en ”pulsåder som gått av”, enligt Stenungsunds kommun. Att reparera vägen... måndag 25/9 19:00

Belgisk kvinna kvävdes med kudde under dödshjälp

Belgien. En belgisk kvinna som begärt dödshjälp kvävdes till döds med en kudde när den dödliga dosen... måndag 25/9 16:00