Så finns nu ingen fördömelse för dem som är i Kristus Jesus.
Romarbrevet 8:1

Världen idag

”Palestinavännen” Ann Linde blir ny svensk utrikesminister

Hon har blivit utsedd till ”Årets Palestinavän”, deltagit i firandet av den islamiska, iranska revolutionen och – iklädd slöja – varit på handelsresa i Iran. Nu blir Ann Linde (S) Sveriges nya utrikesminister. – Jag är oroad för den svenska Mellanösternpolitiken, säger Lars Adaktusson (KD).

Nyheter · Publicerad 15:44, 10 sep 2019

Vid riksmötets öppnade på tisdagen stod det klart att det blir handelsminister Ann Linde (S) som tar över som utrikesminister efter Margot Wallström.

Ann Linde är inte helt okontroversiell. 2017 hamnade hon i blåsväder då hon valde att bära slöja vid ett möte med den iranske presidenten Rouhani i Teheran. I våras väckte hon kritik då hon deltog i den iranska ambassadens 40-årsfirande av den islamiska revolutionen.

Och 2011 blev hon utsedd till ”Årets Palestinavän” av Palestinska föreningen.

Ann Linde försvarade sitt slöjbärande med att det är lag i Iran och menade att firandet som hon deltog i endast var ett nationaldagsfirande, men kritikerna lät inte lugna sig.

En som kritiserat Ann Linde för hennes, till synes, Iranvänliga framtoning är riksdags­ledamoten Lars Adaktusson (KD). Han oroas nu över hur denna ”omfamning av Iran” ska påverka den svenska utrikespolitiken.  

– Det är bekymmersamt. Jag tycker inte att hennes agerande i de här fallen tyder på ett gott politiskt omdöme, säger han till Världen idag.

Han menar att Ann Lindes förfarande har gjort att Sverige återfinns på Irans sida i en konflikt mellan Iran och väst.  

– Det här måste vi få en ändring på. Det borde vara självklart att Sverige ställer sig på demokratins sida i alla konflikter, säger han.

Något annat som oroar Lars Adaktusson är Sverige framtida relation med Israel.

– Margot Wallström har efterlämnat den kanske sämsta relation med Israel som Sverige någonsin har haft. Det är ohållbart att inte ha en fungerande relation med Mellanösterns enda demokrati, säger han.

Lars Adaktusson hoppas nu att Ann Linde ska vända trenden.

– Jag hoppas och förväntar mig att det här blir en prioriterad fråga. Men det kommer krävas ett omfattande och målmedvetet arbete för att tina upp relationen, säger han.

Att Ann Linde ses som en Palestinavän behöver, enligt Adaktusson, inte betyda att hon fortsätter på Margot Wallströms väg.

– Alla som tillträder nya poster måste få en chans. Jag vill verkligen ge Ann Linde den chansen.

En annan fråga där Adaktusson hoppas att Ann Linde ska komma med förändring är folkmordsfrågan.

– Att Sverige inte erkänt IS övergrepp mot framför allt kristna och yazidier som ett folkmord är ett svek mot alla offer. Jag tror att historien kommer att döma oss, säger han.

Lars Adaktusson betonar att han, i vissa avseenden, ser positivt på Ann Linde som utrikesminister.

– Hon är en välkänd frihandelsvän och hon har ett starkt engagemang för EU-samarbete, säger han.

Någon risk för att ”EU-vänligheten” skulle gå ut över det nationella självbestämmandet ser han inte.

– Nej, vi är genom EU-medlemskapet förbundna att verka för EU:s gemensamma utrikespolitik. Vill vi påverka så måste vi uppträda tillsammans.

Att Ann Linde tar över som utrikesminister efter Margot Wallström kommer inte innebära så stora förändringar, tror Ulf Cahn, som är generalsekreterare för Förenade Israelinsamlingen.

– Det viktiga är den politiska linjen. Läser man de utrikespolitiska deklarationerna som regeringen har lagt, kan man se att det man säger om Israel och palestinierna nästan är ordagrant i tre år i rad. Så länge inte politiken förändras spelar det ingen roll vem man sätter på olika ministerposter, säger han, säger han.

Att Ann Linde på olika sätt har visat en Iranvänlig framtoning tycker Ulf Cahn inte gör det hela ljusare.

– Uppenbarligen är handel med Iran viktigare än ideologi, säger han.

Ulf Cahn anser att den svenska utrikespolitiken ger uttryck för hyckleri.

– Det är ett snack om en feministisk utrikespolitik, men den verkar inte gälla i vissa fall. Och det är mycket snack om att man håller fanan högt när det gäller demokrati och mänskliga rättigheter, men samtidigt visar man ofta på motsatsen. Det finns en skillnad mellan det man påstår sig stå för och det man i handling gör.

Ulf Cahn menar att detta beror på att lojaliteterna krockar med ideologin, och att man då väljer att strunta i ideologin.

– Precis som Sverige ofta har gjort genom historien så sätter man sig på sina höga hästar. Vi vill vara viktiga i världen.

En viss förbättring i Israel­relationen tror han dock att det kan bli med Ann Linde vid rodret.

– Kanske kommer hon inte uttrycka sig lika klumpigt som Margot Wallström och hävda att Israel ägnar sig åt ”utomrättsliga avrättningar”. Kanske kommer hon, som tycker att handel är viktigt, främja handel med Israel.

Den största fördelen med Ann Linde, när det gäller Israelrelationerna, är dock enligt Ulf Cahn att hon helt enkelt inte är Margot Wallström.

– Hon har inte det bagaget som Margot har.

Alla som tillträder nya poster måste få en chans. Jag vill verkligen ge Ann Linde den chansen.

Abortfrågan handlar om det ofödda barnets rätt till sin kropp

Ledare I fredags kom så beslutet från USA:s Högsta domstol gällande aborträtten. Det gamla beslutet från... tisdag 28/6 00:10

OS-vinnaren Jonny Nilsson har avlidit

Dödsfall. Jonny Nilsson, OS-guldmedaljör i skridskor, har lämnat jordelivet. I en intervju med Världen idag... måndag 27/6 20:00

Attacker mot prolife-grupper och kristna på grund av beslutet

Abort Både före och efter beslutet att upphäva abortprejudikatet Roe mot Wade i USA:s högsta domstol har... måndag 27/6 14:30

Signe Strålin: Visdom från en nioårig flicka i Uganda

Ungkrönika Jag kom häromveckan hem från en fantastisk, lite galen missionsresa med min bibelskoleklass i ett... tisdag 28/6 00:00

Hur missionerar vi i världens mest sekulära land?

Gästkrönika Den har naturligtvis sina brister och förklarar inte verkligheten fullödigt, men sedan resultatet... tisdag 28/6 00:00

Ny vapenlag redo att klubbas i USA

USA. Tuffare bakgrundskontroller och större möjlighet att neka personer som dömts för våld i nära... måndag 27/6 10:00

Kommer vi att känna igen varandra i himlen?

Mot väggen I Bibeln står det ju att vi i himlen kommer att vara som änglarna (Matt 22:30). Betyder det att vi...

Gärna blomsterkrans – men spola nubben i slasken

Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Midsommarhelgen närmar sig och därmed den ljusaste tiden och den ljusaste natten på året. Nu sitter...
Följ Världen idag i sociala medier