Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Pakistan: Flicka med Downs syndrom anklagas för hädelse

En elvaårig kristen flicka i Pakistan har fängslats, anklagad för hädelse. Flickan, som har Downs syndrom, påstås ha bränt upp sidor ur Koranen – en anklagelse som tvingat hundratals kristna på flykt.

Nyheter · Publicerad 10:44, 20 aug 2012

Elvaåriga Rifta Masih, som har Downs syndrom, lekte utanför familjens hem i en by nära Islamabad på tisdagen i förra veckan, en festdag under den muslimska fastemånaden ramazan (i andra länder kallad ramadan). Muslimska grannar hävdade då att de såg henne bränna sidor ur Koranen och snabbt samlades en våldsam mobb som misshandlade Ramsha. hennes mor och syster och brände flera kristna familjers hus, rapporterar nyhetsbyrån APP.

I fruktan för mobbens vrede uppges omkring 600 kristna ha flytt från byn. Rifta Masih har fängslats och föräldrarna sitter i skyddat förvar. På torsdagen i förra veckan hölls en domstolsförhandling att hon ska hållas kvar i ytterligare två veckor och sedan ställas inför domstolen.

Enligt APP finns uppgifter om att flickan brände papperssopor när någon anklagade henne för att bränna sidor ur Koranen.

Paul Bhatti, minister för nationell harmoni, säger till BBC att det är känt att flickan har ett förståndshandikapp och det verkar "osannolikt att hon avsiktligt vanhelgat Koranen".
– Utifrån de rapporter jag sett, sågs hon bära en soppåse som också innehåll sidor av Koranen. Det gjorde en del bybor upprörda och en stor folksamling bildades som krävde ett ingripande. Polisen var först inte villig att arrestera henne, men kom under starka påtryckningar från en mycket stor folksamling som hotade att bränna ner kristnas hem, säger ministern.
Enligt Express Tribune har Bhatti satt advokater på att ge Rifta och hennes familj den hjälp de behöver samt att vidta åtgärder mot de personer som krävde att polisen skulle gripa Rifta.

APP uppger att president Zardari uppmärksammat händelsen och uppmanat inrikesdepartementet att bevaka utvecklingen och att allas liv och egendomar ska skyddas. Zardari rapporteras också ha sagt att särskilt de mest sårbara i samhället ska skyddas från missbruk av hädelselagen.

Anklagelser om hädelse leder ofta till mycket våldsamma följder i Pakistan. Den 3 juli misshandlades en man till döds i staden Bahawalpur. Mannen hade anklagats för att ha vanhelgat Koranen och enligt AP:s rapport förhördes han på en polisstation när tusentals personer stormade polisstationen, brände polisbilar, misshandlade poliser, drog ut mannen och slog ihjäl honom och sedan brände upp hans kropp.
Förra året dödades minoritetsministern Shahbaz Bhatti efter att han uppmanat till avskaffande av hädelselagen. Han dödades bara två månader efter att Punjabs guvernör Salman Taseer mördats av samma anledning. Både Bhatti och Tasser hade engagerat sig för kristna kvinnan Asia Bibi, som hotas av dödsstraff för hädelse. Asia Bibi dömdes till döden 2010 och sitter fortfarande i fängelse, i en isoleringscell där hon skyddas från hot från andra fångar, rapporterar Catholic News Agency.

Hot mot biografer inför abortfilm

Minst två biografer i Kanada har utsatts för hot i samband med planerade visningar av filmen Unplanned, om pro life-aktivisten Abby Johnsons liv....

Hyllas för uttalande om att utrota judar

Imamen och läraren Ahmed Billoo propagerar för utrotning av judar på sin privata Facebooksida. ”Må Allah räkna deras antal, döda dem och inte lämna...

Politiska experiment – förödande för familjer

Ledare Vi vet att även om det finns en stabilitet och självläkningsprocess inbyggd i det ekologiska systemet så kan balansen rubbas. Ingreppen kan bli så...

Upptäck ett nytt museum i sommar med hela familjen

– De mer än 1 500 svenska museerna är som mest tillgängliga just nu, så passa på och upptäck ett nytt museum i sommar, säger Mats Persson,...