Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

På Löttorps strand når budskapet om Jesus semesterfirare

Även under sommaren 2020 har flera människor vandrat dopets väg mitt bland semesterfirare vid stranden på Löttorps camping.

– Det är ett fantastiskt vittnesbörd när en människa tar beslutet att låta döpa sig, säger Håkan Axell, en av koordinatorerna på Elca som i år ställt om men inte ställt in sin evangelisation på norra Öland.

Nyheter · Publicerad 16:04, 29 jul 2020

Håkan Axell är ett välkänt ansikte på Löttorp som nu återvänt efter några års frånvaro. Han har vid åtskilliga tillfällen agerat dopförättare vid den långgrunda sandstranden och fick så göra även under den här speciella sommaren i coronapandemins svallvågor. Axell berättar att det känns lika stort varje gång han får vandra ut i vattnet i sällskap med någon som beslutat sig för att följa Jesus.

– Jag tycker att det är så häftigt och starkt. Den vita dräkten, man begraver det gamla och står upp i ett nytt liv tillsammans med Jesus.

Han förklarar att platsen för dophögtiderna här på Löttorp innebär en möjlighet att vittna om Jesus, mitt bland solande och badande semesterfirare.

– Jag har ganska god röstvolym, säger han och skrattar.

– Detta är det mest centrala för mig i det vi håller på med som kristna, att evangeliet gäller alla människor, fortsätter han.

Denna sommar delar Håkan Axell på värdskapet tillsammans med sångarparet Sarah och David Åström från Arvika.

– Jag predikade här för första gången 1984 och blev senare ansvarig för kampanjen under åtta somrar. Löttorp har alltid varit en unik plats utan trösklar, det är väldigt lätt att komma hit, säger Axell.

Paret Åström har debuterat i sina nya roller.

– Det kändes som stora skor att ta över efter Carina och Stephan Berg, men vi har känt stort förtroende från styrelsen och människor runt omkring, säger Sarah Åström.

I vintras planerades det för ännu ett sommarprogram i den stora tältsalongen där man bedrivit evangelisationsarbete sedan 1970-talet. Men så kom coronapandemin och man tvingades tänka om. Utan mötestält men genom att mötas i begränsat antal utomhus och digitala sändningar gick man till verket.

– I dag kan man använda en enkel mobiltelefon och sända ut över webben, vi har haft över 2 500 visningar vissa kvällar. Vi vill nå ut till människor och då är webben fantastisk, säger Håkan Axell.

Men omställningen stannade inte vid digitala sändningar. I lördags kväll avslutades årets evangelisation på plats efter drygt två veckor med flera dagliga programpunkter. Varje kväll har Elca arrangerat utomhusmöte med 50 besökare på plats som sänts digitalt via Facebook. Där har Åströms och Axell kompletterats med medverkande som Mikael Järlestrand, Andreas Ardenfors samt Nina och Peppe Eriksson.

Under eftermiddagarna har det sjungits och predikats om Jesus från en liten scen alldeles intill vattenlandet Kanans land på Löttorps camping.

– Strandmötena har varit väldigt speciella. Vi har haft fina samtal med människor som varit på Löttorp i unga år, men som i dag inte återfinns i något kristet sammanhang, berättar David Åström.

Evangelisten Håkan Axell trivs som fisken i vattnet när han får tala om Jesus ute bland folk. Tanken är en tydlig förkunnelse som främst är riktad till människor som ännu inte känner Jesus. Han betonar sin övertygelse om att varje människa har en inre anknytningspunkt som evangeliet berör.

Att vara kristen är något helt annat än att vara religiös, då har man ett nytt liv i relationen med Jesus, förklarar han.

Religion kan handla om allt möjligt. Det är lite horoskop här och new age där, menar han och berättar om den stora öppenhet han mött i samtal med människor på campingområdet.

– Det är viktigt att människor blir berörda. Jag har mött dem som sagt att de inte är ”religiöst lagda”, men budskapet om Jesus gäller alla människor.

Vecka 30 är sedan många år synonymt med sportveckan på Löttorp och under tidigare år har närmare 500 ungdomar deltagit. Detta format fungerade inte med de restriktioner som är att förhålla sig till just nu men en del sportaktiviteter kunde ändå genomföras under veckan.

Barn och ungdomar har till exempel haft möjlighet till deltagande i en fotbollsskola som genomförts i mindre grupper. Vädret har oftast varit soligt men en dag ösregnade det, vilket inte hindrade ett gäng ungdomar från att spela beachvolleyboll under en hel förmiddag. Löpartävlingen ”Löttorpsvarvet”, med friidrottsföreningen Högby IF som medarrangör, genomfördes med publikfritt på start och målområdet.

– Ett 25-tal ledare från organisationen Sport for Life har varit på plats, de är jätteviktiga för oss, berättar Håkan Axell som själv en gång i tiden var en duktig ishockeyspelare i Tranås AIF.

Elca-stiftelsen är fortsatt tydliga med att ungdomar är en viktig målgrupp för deras verksamhet. Under vecka 29 arrangerade man ”ungdomshäng”, samlingar som riktade sig till unga människor i högstadie- samt gymnasieåldern. Fler än 30 ungdomar har deltagit i gemenskapen där man bland annat sjungit lovsång på stranden.

Även traditionen med morgonsamlingar har bibehållits. Stefan Sturesson talade vid två tillfällen om ämnet ”visaren på det profetiska uret”. Sedan tog välkände psykologen Alf B Svensson över stafettpinnen med kärlek och relationer som centrala ämnen i sin förkunnelse.

Den sammanfattande känslan hos ledningen på Elca är att sommaren 2020 på Löttorp blev till en positiv upplevelse. Människor har berättat om att deras sorg över att tältet inte kunde resas förbytts till glädje och tacksamhet över det som kunde genomföras. Man har fått uppleva efterlängtad gemenskap, om än med visst avstånd.

– Alltså, jag tycker ju verkligen inte att det här med corona är roligt. Men jag känner att vi har hittat fram här på Löttorp i en tid då vi alla måste anpassa oss, säger Håkan Axell.

Sarah Åström:

– Vi pratade med några människor som varit här under alla år och som inte hade så höga förväntningar på denna sommaren, de sa att det här blev mycket bättre än vad de trott.

Strandmötena har varit väldigt speciella. Vi har haft fina samtal med människor som varit på Löttorp i unga år, men som i dag inte återfinns i något kristet sammanhang.

Sex tänkvärda citat

Jag gillar att samla och skriva ner minnesvärda citat och tankar som någon predikat eller sagt. Jag... onsdag 31/5 00:00

När den egentlige angriparen går fri

Israelkrönika Så hände det igen. En stor sak, men det är rätt säkert att få skandinaver eller européer har hört... onsdag 31/5 00:00