Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

P1: Sjöfartsverket ”mindre benäget” att bärga Estonia

Dåvarande statsministrarna Carl Bildt och Ingvar Carlsson utlovade snabbt ”stora ansträngningar” för att bärga kroppar från Estonia som förliste den 28 september 1994. Uppgifter i en ny P1-dokumentär pekar mot att dessa utfästelser bromsades av Sjöfartsverket.

– Redan veckan efter avstannade den normala katastrofhanteringen, i samband med att Sjöfartsverket fick ansvar, säger Sara Hedrenius, en av de 137 personer som överlevde Estoniakatastrofen.

Nyheter · Publicerad 07:00, 20 jun 2022

I P1-dokumentären ger flera personer sin syn på varför inga kroppar bärgades från Estonia trots att bland andra Carl Bildt (M), avgående statsminister när katastrofen inträffade, gjorde snabba utfästelser i frågan.

– Jag anser att vi ska göra mycket stora ansträngningar för att bärga dom omkomna, inte minst av hänsyn till de anhöriga, löd Bildts snabba utspel.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa hela artikeln.
En månad gratis!
Läs allt du vill med Världen idag DIGITAL
Du får tillgång till:
✓  Samtliga artiklar på varldenidag.se
✓  E-tidningen fem dagar i veckan
✓  Digitala korsord

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Ett sörjande Israel fortsätter kämpa

Israelkrönika Och så måste Israel åter igen begrava 19- och 20-åringar. Tre soldater, med livslust och drömmar,... tisdag 6/6 00:00