Den rättfärdige gläder sig i Herren och flyr till honom, och alla som har ärliga hjärtan skattar sig lyckliga. 
Psaltaren 64:11

Världen idag

Nära 3 000 personer dog i terrorattackerna den 11 september 2001. Foto: Gene Boyars

Överlevde mirakulöst vid 11 september-attacken

Idag är det 20 år sedan terrordådet mot World Trade Center ägde rum. Två av de få som lyckades ta sig ner levande efter attacken var Brian Clark och Stanley Praimnath. Deras berättelse, som vittnar om övernaturligt beskydd, uppmärksammades av Rapport på SVT inför årsdagen.

Nyheter · Publicerad 13:00, 11 sep 2021

Närmare 3 000 personer omkom under terrorattackerna i USA den 11 september 2001. Bland de som överlevde var Brian Clark och Stanley Praimnath. Deras historia har berättats många gånger i amerikanska medier och inför 20-årsdagen togs den även upp i SVT:s Rapport på onsdagen.

Brian Clark berättar för SVT om händelserna som ledde till en livslång vänskap mellan honom och Praimnath. Han jobbade då som mäklare på 84:e våningen i det södra av World Trade Centers tvillingtorn.

När det första flygplanet flög in i det norra tornet klockan 8.46 på morgonen hörde Clark två explosioner och såg en ring av eld runt 93:e våningen. Ingen i det södra tornet visste vad som hänt, men i högtalarna hördes en lugnande röst som ropade ut att byggnaden var säker och att alla kunde återvända till sina kontor.

Men en stund senare attackerades även det södra tornet, under våningen där Brian Clark befann sig, och då förstod han att det handlade om terrorism. Han var skräckslagen i några sekunder, men plötsligt sköljde en annan känsla över honom.

– Det var en glad känsla, inte en röst, men bara den här känslan – Brian du kommer att klara dig fint, förklarar han för Rapport.

Brian Clark hade hunnit ta med sig en ficklampa och följdes av flera av sina medarbetare genom de mörka lokalerna. I en video på Youtube talar han till studenter på 10-årsdagen av attacken om hur han blev övernaturligt ledd.

– Jag var på väg mot trapphus C, men när jag närmade mig kände jag en knuff på min högra skuldra. Jag visste inte vad det var, det var ingen där, men jag blev knuffad mot trapphus A, säger han i videon.

På 81:a våningen blev Clark och hans medarbetare stoppade av en dam som kom nedifrån. Hon sade att det var fullt av rök och eld längre ner och omöjligt att ta sig förbi. Medan de stod där och diskuterade hörde Clark en röst som ropade på hjälp. Det var Stanley Praimnath, som hade blivit instängd på sitt kontor, när det rasat samman.

När Brian Clark hittade honom sade han: ”Halleluja, jag har blivit räddad” och ”En sak jag måste få veta, tror du på Jesus Kristus?”

Mitt i röken och dammet upplevde Clark som en bubbla av frisk luft omkring sig. Han hjälpte Praimnath ut ur rasmassorna. Där och då blev de ”bröder” och vänner för livet och de hjälpte varandra vidare ner genom skyskrapan. De övriga medarbetarna hade vänt och gått upp för trapporna igen, men Clark ville själv se om det var möjligt att ta sig förbi elden.

– Brian är den man som räddade mitt liv. Brian är min storebror, säger Stanley Praimnath i ett telefonsamtal med Clark i Rapport.

– Om jag inte hade hört din röst hade jag gått upp för trapporna utan dig, fortsätter Clark.

– Ja, förmodligen, men vet du vad, Gud sade nej, svarar Praimnath.

När de till slut lyckats ta sig ut på gatan mötte de några präster från Trinity church som de bad tillsammans med. Därefter sprang de båda bort mot kyrkan, där de såg tornet rasa samman.

– Det är väldigt sorgligt. Det är den känsla jag har kvar efter den här långa tiden, säger Brian Clark.

Det var en glad känsla, inte en röst, men bara den här känslan – Brian du kommer att klara dig fint.

Guds spår i skapelsen är starkare än sekularisering

Ledare Ordet sekularisering kommer av latinets sæcularis, från vilket vi har det svenska ordet sekel.... lördag 23/10 00:00

Cementa och LKAB visar behov av reformerad miljöbalk

Ledare Minns du valrörelsen 2006? Centerpartiet under Maud Olofsson gick till val på att i... fredag 22/10 00:10

Första judiska bröllopet i Bahrain på över 50 år

Gulfstaterna. Det var en stor helg för den judiska minoriteten i kungariket Bahrain när de nyligen kunde fira... söndag 24/10 10:00

Tårarna rann när hon hörde Guds ord

Missionsglimten Jag talade nyligen med våra partner i ett land i Centralasien som använder sociala medier för att... lördag 23/10 00:00

Bråket EU–Polen belyser värdekonflikt

Ledare Spänningen mellan EU och Polen har under veckan ökat ytterligare en nivå. I förra veckan slog polsk... fredag 22/10 00:00

KD-politiker: Gör annandag pingst till helgdag

Motionsfloden. Återinför annandag pingst som helgdag. Det föreslår kristdemokraten Kjell-Arne Ottosson i en motion... lördag 23/10 22:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier