Herrenavskyr falsk våg, full vikt behagar honom. När högfärd kommer följer förakt, men vishet finns hos de ödmjuka.
Ordspråksboken 11:1–2

Världen idag

Österrike svänger – ska ta bort restriktioner

Österrike har omskrivits som första land i Europa att införa vaccinationsplikt. Nu uppger landets regering att man inom kort lyfter bort de flesta restriktionerna. Medier rapporterar även om tvivel på att befolkningens följsamhet av vaccinationsplikten någonsin kommer att kontrolleras.

Nyheter · Publicerad 21:00, 21 feb 2022

Orsaken till att Österrike inom en snar framtid kommer att lyfta bort merparten av restriktionerna är att smittspridningen av omikron inte lett till ökat antal patienter på sjukhus, uppger BBC.

Förutom lättnader för invånarna införs lättnader för den som vill resa in i landet.

– Det allmänna kravet för att komma in i Österrike kommer att lättas från bevis på en booster-dos till bevis på vaccination, tillfrisknande från covid-19 eller ett nyligen genomfört test, säger hälsominister Wolfgang Mueckstein enligt Reuters.

För en liten tid sedan införde Ös­ter­rike, som första land i Europa, en lag som tvingar medborgare att vaccinera sig mot covid-19, vilket Världen idag tidigare skrivit om. Faktumet att omikron är mildare vid jämförelse med tidigare virusvarianter har spätt på tvivlen om regeringens plan på obligatorisk vaccination någonsin kommer att bli ett reellt tvång, uppger Reuters.

– Den 5 mars kommer huvuddelen av restriktionerna att lyftas. När det gäller lagen om obligatorisk vaccinering kommer en kommitté av experter på hälsa och konstitutionell lag att granska dess lämplighet och rapportera till regeringen före den 15 mars, sade Österrikes förbundskansler Karl Nehammer på en presskonferens nyligen, enligt Reuters.

Regeringen har sagt att ingen ovaccinerad person ska bötfällas innan kommittén kommit med sin rapport. Även TV4-nyheternas reporter Jona Källgren, på plats i Wien, förmedlar en känsla av att Österrikes vaccintvång inte kommer att bli något mer än en pappersprodukt.

– Det finns en viss känsla här av att den här lagen kanske aldrig riktigt kommer att kontrolleras, regeringen verkar ha tappat lusten lite när det gäller vaccinationsplikten, säger Källgren.

Tystnad när islamism togs upp i brittisk tv

Storbritannien. När den kände ateisten Richard Dawkins i en intervju får frågor om islamism blir han plötsligt... fredag 31/3 07:00

Hbtq-frågan kommer att splittra många frikyrkor

Ledare Det råder religionsfrihet i Sverige. Det gäller även enskilda pastorers syn på hur Skriftens texter... fredag 31/3 00:10

Varför kristen och evolutionist?

Teistisk evolution (del 7/7). Evolutionshypotesen har ett massivt stöd i dagens kultur, i den akademiska världen, skolan och i... fredag 31/3 00:00

Hockeyn borde ta lärdom av fotbollen

Nyhetskommentar Hällevik, ett gammalt fiskeläge som förvandlats till badort, är en tätort på Listerlandet i... fredag 31/3 00:00