Herre, upp i himlen räcker din nåd, din trofasthet ända till skyarna.
Psaltaren 36:6

Världen idag

Oscarsson ”skakad” av SVT-program om transvård

– Jag är skakad.

Det säger riksdagsledamot Mikael Oscarsson (KD) till tankesmedjan Familjen först efter att ha sett SVT Uppdrag gransknings program om den svenska transvården, Transbarnen.

Nyheter · Publicerad 07:00, 26 nov 2021

Mikael Oscarsson är styrelseledamot i Familjen först och har varit med om att i riksdagen lyfta den en dramatiska ökningen av könsdysfori bland unga.

I Uppdrag gransknings senaste avnitt om transvården syns han i en interpellationsdebatt med socialminister Lena Hallengren (S) om just unga med könsdysfori, alltså upplevelsen av att inte identifiera sig med sitt biologiska kön.

– Jag är skakad efter att ha sett programmet, säger han i en intervju på tankesmedjans hemsida.

– Det är en skandal som Uppdrag granskning avslöjar i detta program. Det finns uppenbarligen allvarliga missförhållanden i denna vård.

Världen idag skrev igår om programmet Transbarnen som sändes på onsdagskvällen. Där beskrivs fall där barn skadats och fått allvarliga biverkningar av de hormonbehandlingar som ska bromsa deras könsutveckling.

Bland annat berättas om Leo, som fick dessa så kallade stopphormoner under flera år, utan att föräldrarna i förväg informerats om risken för påverkan på skelettet.

Den läkare som till slut informerade familjen, anmäldes av utredningsteamet, som ansett att läkaren lämnat ”vilseledande och uppviglande” information .

– Det är uppseendeväckande att professionen sett visselblåsare som problemet och anmält dem istället för att åtgärda de missförhållanden som påtalats, kommenterar Mikael Oscarsson för Familjen först.

– Det är också beklämmande att företrädare för transrörelsen ifrågasätter att vården av barn och unga med könsdysfori ens granskas.

En sådan kritiker som förekommer i reportaget är Ann-Christine Ruuth, ordförande för Transammans, förbundet för transpersoner och närstående.

– Konsekvensen av att transvården granskas är att vår övertygelse ifrågasätts på ett sätt som inte gäller någon annan patientgrupp faktiskt. Det innebär att det sprids en misstänksamhet, säger hon enligt SVT Nyheter. 

Eftersom behandling med stopphormoner är förknippad med risk för skador, ska den helst inte pågå mer än två år. Men Uppdrag gransknings program visar att vart femte barn i transvården som fått stopphormoner har behandlats i över tre år, skriver SVT Nyheter.

Mikael Oscarsson och Familjen först menar att Sverige borde göra som Finland, och slå fast att vården i första hand ska erbjuda psykologisk behandling vid könsdysfori hos barn och ungdomar, snarare än att börja med hormonbehandlingar.

–  Det är fullständigt oacceptabelt med behandling, som saknar stöd i forskning och riskerar ge barn och ungdomar irreversibla skador, säger han.

Just nu tar Socialstyrelsen fram ett nytt kunskapsstöd för vården av unga med könsdysfori och utreder vilka sjukhus som framöver ska få ge behandlingen. 

26 irakiska medborgare tvångsutvisade från Sverige

Politik. 26 irakiska medborgare har tvångsutvisats från Sverige. Transporten genomfördes under tisdagen,... onsdag 27/9 22:00

När ska polletten trilla ner hos våra teologer och pastorer?

Ledare Tidskriften The Spectator, en brittisk veckotidning med fokus på politik, publicerade förra veckan... onsdag 27/9 00:10

Misstänkt båt var i Sverige före Nord Stream-sabotaget

Nord Stream. Den tyska segelbåten Andromeda misstänks ha använts vid sprängningarna av gasledningarna Nord... onsdag 27/9 19:00

Trefaldighetskyrkan i Arvika utsatt för skadegörelse

Arvika. Trefaldighetskyrkan i Arvika har utsatts för omfattande skadegörelse. Kyrkan är därmed för... onsdag 27/9 16:00

Yom Kippur – en medicin mot offermentalitet

Israelkrönika I går (måndag) inföll Yom Kippur i Israel. Under dagen befann jag mig i Tiberias tillsammans med en... onsdag 27/9 00:00