Saliga är de som hungrar och törstar efter rättfärdighet, för de ska bli mättade.
Matteusevangeliet 5:6

Världen idag

Oroas över framtiden för kristna förskolor

I den så kallade januariöverenskommelsen har regeringen, Centerpartiet och Liberalerna kommit överens om att utreda ett stopp för religiösa friskolor i Sverige. Men bland många kristna förskolor finns en oro att överenskommelsen ska spilla över även på dem. – Om man ser över tid så känner jag oro, säger Bo Nyberg, ordförande för Kristna friskolerådet.

Nyheter · Publicerad 21:00, 10 nov 2019

I januariöverenskommelsen undantogs förskolor – i stället är det grundskolor och gymnasier som regeringen, tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna vill begränsa möjligheterna att starta ny verksamhet för.

– Det är uppenbart att det argument som de har kvar, är att den här typen av skolor är indoktrinerande. För ett halvår sedan sade de att religiösa skolor var segregerande, men det har de nu lagt bort som argument efter att vi visat upp bra statistik. Indoktrinering däremot är ett mer svävande angreppssätt, där man lätt kan misstänkliggöra utan att behöva bevisa någonting, menar Bo Nyberg, ordförande för Kristna friskolerådet, som samtidigt tror att mängden förskolor över landet gör att det är en svårare grupp att ge sig på för regeringen.

Att ge sig på dem skulle ge ett helt annat folkligt uppror, menar han. Kristna friskolerådet fungerar som en paraplyorganisation för ett 50-tal kristna skolor, men också ett 30-tal förskolor runt om i landet. Och det är bland dessa som oron nu växer för att det är konfessionella förskolor som regeringen kommer sikta in sig på nästa gång.

– Det finns en oro för att även förskolorna ska dras med. Jag tror inte de vågar lita på att överenskommelsen bara ska gälla skolor. Vad vi märker på alla nivåer är att det är ett sluttande plan. Tar man ett steg i en riktning så brukar det leda till ett till i samma riktning. Om man ser över tid så känner jag oro, säger Bo Nyberg.

Samtidigt konstaterar han att kristna skolor och förskolor redan är vana sedan lång tid tillbaka att behöva kämpa.

– Det finns ingen nederlagsstämning. Det har varit kamp sedan lång tid och konfessionella skolor har varit i skottgluggen länge. Ser man till kvalité och gensvaret hos dem som anlitar kristna förskolor, så är jag positiv till att de kommer att få finnas, men ser man till de politiska strömningarna, om det fortsätter att gå fel, då är jag djupt oroad, menar han.

Den politiska osäkerheten har bidragit till att fler förskolor tagit kontakt med Kristna friskolerådet, och oavsett om det handlar om att vända sig till dem eller till en annan organisation så tror Bo Nyberg på vikten av att organisera sig.

– Jag tror att man måste göra det. Många kristna förskolor som vi träffat och som i dag står själva har börjat anpassa sig och blivit rädda för myndigheterna. Det smyger sig in en rädsla och de kanske börjar minimera de kristna inslagen på ett sätt som lagen inte säger att de behöver göra. Det är en anledning till att organisera sig.  

I förlängningen tror han att ett förbud mot kristna skolor och förskolor skulle få stora konsekvenser i samhället.

– Den existentiella oron är stor bland många, att det här är så att säga en förlaga till vad som skulle kunna ske i samhället i stort, och det oroar mig allra mest. Ett land där kristna skolor förbjuds, betyder att det landet har en beskuren religionsfrihet, säger Bo Nyberg.

Enligt Skolverket fanns det år 2018 totalt 142 friskolor, fördelat på 93 huvudmän med juridisk form Registrerade trossamfund.

Du har hållit fast vid mitt ord – brevet till Filadelfia

Det finns många församlingar som kallar sig själva Filadelfia; detta är fullt förståeligt. Både... tisdag 1/12 00:00

Adventshögtiden firades in digitalt

Svenska kyrkan. Årets adventsfirande i Svenska kyrkan hölls i mångt och mycket på nätet. Digitala gudstjänster... måndag 30/11 15:55

Älska mig mer än de andra

Böneskolan Strax innan Jesus lämnade lärjungarna för sin kommande himmelsfärd möter han dem vid Tiberiassjön.... tisdag 1/12 00:00

Förslag: Ersätt skolornas kösystem med lottning

Friskolor. För att komma till rätta med segregationen föreslår en utredning att kösystem till populära... måndag 30/11 13:45

Hur påverkas Europa och Israel av amerikanska presidentvalet?

Israelkommentar Trots juridiska efterspel och pågående rättstvister kring röstningsförfarande i det amerikanska...

Du har hållit fast vid mitt ord – brevet till Filadelfia

Det finns många församlingar som kallar sig själva Filadelfia; detta är fullt förståeligt. Både...