Han har kommit och förkunnat frid för er som var långt borta och frid för dem som var nära.
Efesierbrevet 2:17

Världen idag

Omvärlden kräver åtgärder efter fasan i ukrainska Butja

Människor överallt förfasas över bilderna och vittnesmålen som kommit sedan ryska styrkor lämnat ukrainska staden Butja, där mördade civila lämnats liggande på gatorna. Omvärldens ledare kräver nu hårdare sanktioner och en internationell undersökning av händelserna – som liknas med ett folkmord.

Nyheter · Publicerad 14:29, 4 apr 2022

Bilderna på avlidna civila som kantar gatorna i Butja, staden strax utanför Kiev, nådde världen i helgen. Men detaljerna kring fasan som stadens invånare, före kriget var de cirka 30 000, måste upplevt under den ryska belägringen fortsätter strömma in i takt med att journalister återigen fått tillgång till området.

Nu kommer reaktionerna in från politiskt håll.

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki kräver en internationell undersökning av det han kallar för folkmord i Ukraina, skriver AP. Även Spaniens premiärminister Pedro Sánchez flaggar för att det som skett i Ukraina kan likställas vid ett sådant.

EU skriver i ett gemensamt uttalande att man ”å det starkaste fördömer de inrapporterade grymheter som ryska styrkor begått i flera ockuperade ukrainska städer, som nu befriats”.

Satellitbilder från företaget Maxar tyder på att en ny massgrav har upprättats vid stadens kyrka. Sammanlagt 280 individer ska enligt Butjas borgmästare ha begravts i massgravarna. Andra ligger döda på gatorna – AFP:s utsända har sett minst 21 kroppar där. Under en period ville de ryska soldaterna inte låta invånarna begrava de avlidna, säger en kommunalarbetare till nyhetsbyrån.

– De sade åt oss att låta dem ligga där medan det var kallt.

Reportrar från Reuters har sett personer med civila kläder ha kulhål som tyder på att de skjutits på nära håll. Kropparnas hittas med händerna bakbundna av plastfolie.

Ryssland har kallat till ett särskilt möte i FN:s säkerhetsråd under måndagen efter att ha anklagats för allvarliga krigsbrott. FN har inte meddelat huruvida ett sådant kommer hållas, och i så fall när.

Allt fler vill nu se militärt agerande från västmakterna, men dess ledare talar istället om utökade sanktioner mot Ryssland till följd av grymheterna. Frankrike ska samordna åtgärder tillsammans med andra EU-länder enligt president Emmanel Macron, som vill se sanktioner riktade mot den ryska energisektorn.

– Bilderna är fruktansvärda. Internationell rättvisa måste fungera. De som ligger bakom dessa brott måste ställas till svars, säger Macron.

Människorättsorganisationen Human Rights Watch har meddelat att man har dokumenterat möjliga krigsbrott utförda av ryska soldater i städerna Tjernihiv, Charkiv och Kiev. Ukrainas chefsåklagare Iryna Venediktova säger att man hittills har omhändertagit över 400 kroppar i områden kring Kiev som ockuperats av ryska armén.

– Jag vill att alla mammor till alla ryska soldater ska se kropparna till Butja, Irpin, Hostomels dödade befolkning, säger Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på ryska i sitt nattliga videotal.

Bilderna är fruktansvärda. Internationell rättvisa måste fungera. De som ligger bakom dessa brott måste ställas till svars.

En sund familjepolitik ger styrka åt samhällsbygget

Ledare Det är tyst om familjen i valrörelsen. Samtliga riksdagspartier står i princip bakom uppfattningen... onsdag 10/8 00:20

Studie: Fem barn föddes levande efter abort

Minnesota. Fem foster föddes levande efter en abort i Minnesota förra året. Det slår en rapport från... onsdag 10/8 21:00

L: Inför förskoletvång för barn med dålig svenska

Barnomsorg. Liberalerna (L) vill införa förskoleplikt för barn som ligger efter med svenskan. I valmanifestet... onsdag 10/8 17:00

En anpassning till samtiden drar inte fler till kristen tro

Ledare Sommaren går in för landning och semesterfirare återvänder hem. Skolor och arbetsplatser förbereder... tisdag 9/8 00:00

Den 9 Av – en positiv ballast

Israelkrönika Nu på lördag kväll inleder judarna den årliga markeringen av datumet den 9 Av (Tisha b’Av) – sorgen...
Följ Världen idag i sociala medier