Herren ska bevara dig från allt ont, han ska bevara din själ. Herren ska bevara din utgång och din ingång, från nu och till evig tid.
Psaltaren 121:7-8

Världen idag

Oliktänkande trängs undan: ”Skrämmande”

Bari Weiss, redaktör och opinionsskribent på New York Times, lämnar tidningen. Hon anger långvarig mobbning och utfrysning på grund av ”fel” åsikter som skäl. Hon berättar att hon hotats av kollegor, beskyllts för att ”skriva om judarna igen” och för att vara rasist. Nu larmar även andra profilerade journalister om den snabbt smalnande åsiktskorridoren.

Nyheter · Publicerad 14:22, 15 jul 2020

Bari Weiss har på sin egen webbplats berättat om beslutet att lämna prestigefyllda New York Times.

”Sanningen är att intellektuell nyfikenhet, och inte minst risktagande, ses som en fara på The Times”, skriver hon.

Hon har kallats nazist, rasist, beskyllts för att skriva för ofta om judarnas situation och kollegor ska enligt Weiss i interna forum på tidningen ha hånat henne och bland annat publicerat emojis föreställande yxor intill hennes namn.

Man kan säkra sin anställning på tidningen genom att publicera sin ”4 000:e ledare om att Donald Trump är en unik fara för landet och världen”, skriver hon syrligt och menar att självcensur blivit en norm.

Weiss har återkommande kritiserat så kallade progressiva strömningar och grupper som exkluderar judar och hon ifrågasätter att antisemiter till synes utan större motstånd fått komma till tals i spalterna.

Hon har till exempel uppmärksammat en hbtq-demonstration i Chicago som exkluderade personer som hade Davidsstjärnan på sina banér med motiveringen att demonstrationen var ”pro-palestinsk” och ”anti-sionistisk”.

Det här är ett försök att tvinga judar att lämna sina åsikter och sin sionism för att ses som ”goda progressiva”, menade Weiss i Jewish Telegraphic Agency 2018.

New York Times har inte bemött de konkreta anklagelserna men en talesperson har i ett uttalande menat att redaktionen är överlåten till att skapa en miljö som är ärlig, sökande och empatisk kollegor emellan.

Ivar Arpi, ledarskribent på Svenska dagbladet, beskriver nu på Facebook hennes skildring som ”ganska skrämmande”.

Och Weiss vittnesmål är bara en del av ett mönster där flera debattörer i USA nu larmar om hur samhällsdebatten snabbt ritas om och där allt oftare bara en viss typ av åsikter kommer till tals i de etablerade medierna.

Bari Weiss var en av personerna som undertecknade det uppmärksammade öppna brevet i Harper’s Magazine nyligen som Världen idag rapporterat om. Där varnade också bland andra J.K Rowling och Salman Rushdie för en utveckling där åsikts- och yttrandefriheten stryps och där bara ett perspektiv tillåts.

Sanningen är att intellektuell nyfikenhet, och inte minst risktagande, ses som en fara på The Times.

Migrationsfrågor kräver klokskap snarare än känsloreaktioner

Ledare All politik och myndighetsutövning innebär att försöka finna rätt balans mellan flera olika... lördag 30/9 00:10

Änglar – finns de verkligen?

Församlingen sjunger tillsammans: ”Glöm inte bort att änglarna finns, att de är här för att se hur... lördag 30/9 00:00

Sverige ska införa fängelser för ungdomar

Brott. Regeringen går vidare med att inrätta ungdomsfängelser. Kriminalvården får nu i uppdrag att påbörja... fredag 29/9 19:00

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10