Jesus sade än en gång till dem: ”Frid vare med er! Som Fadern har sänt mig sänder jag er.”
Johannes 20:21

Världen idag

66 personer har skrivit under en motion om att alla Equmeniakyrkans församlingar måste viga samkönade par. Foto: Mikael Good

Ökade krav på samkönade vigslar i Equmeniakyrkan

Ett stort antal personer inom Equmeniakyrkan kräver nu att alla församlingar inom samfundet tvingas erbjuda hbtq-vigslar. De har lämnat in en motion till kyrkokonferensen, men kyrkostyrelsen föreslår avslag med hänvisning till samfundets grundsyn om församlingarnas självständighet.

Nyheter · Publicerad 08:00, 26 aug 2021

Nu ökar trycket på Equmenia­kyrkan att tvinga sina församlingar till hbtq-vigslar. I dag är det upp till varje församling att ta ställning i den här typen av frågor, men inför samfundets kyrkokonferens den 19–26 september har 66 personer skrivit under en motion om att alla dess församlingar måste vara redo att viga samkönade par, skriver Dagen.

Förslaget som presenteras liknar det som Svenska kyrkan har i dag och innebär att alla församlingar ska garantera att samkönade vigslar ska kunna genomföras, men att enskilda pastorer kan välja att avstå från att viga.

Bland undertecknarna finns flera pastorer och diakoner. Maria Fässberg Norrhall, pastor och föreståndare i S:t Jakobs församling i Göteborg, är en av dem. Hon säger till Dagen att det handlar om att inkludera och bejaka de hbtq-personer som redan finns i församlingarna.

Fässberg Norrhall ser inga problem med att förslaget går emot Equmeniakyrkans grundsyn om den självständiga församlingen.

– Skulle vi anta motionen skulle det kanske bli ett ramaskri i en del församlingar, vissa skulle kanske till och med lämna Equmeniakyrkan. Jag tänker att må så vara. Enheten får inte vara värd så mycket att den sker på en utsatt grupps bekostnad.

Kyrkostyrelsen vill dock slå vakt om församlingarnas självbestämmande och föreslår att motionen avslås.

Kyrkoledaren Lasse Svensson hänvisar till samfundets grunddokument. Han säger till Dagen att kyrkostyrelsen i övrigt bejakar det som står i motionen om inkludering av hbtq-personer.

– Men att tvinga in alla församlingar i samma synsätt är inte möjligt utifrån vår kyrkosyn.

Om motionen röstas igenom skulle det öppna för en diskussion om vilka andra frågor som i så fall ska bestämmas på nationell nivå och hur fria församlingarna ska få vara.

– Kyrkokonferensen är vårt högsta beslutande organ och det som bestäms där är vår samlade kyrkas åsikt. Allt är naturligtvis möjligt, även att ändra kyrkosyn, säger Lasse Svensson.

Skrämselpropagandan i abortfrågan är i full gång

Ledare Alla som följer med i den svenska debatten vet att få frågor – om ens någon – bär på sådan... fredag 1/7 00:00

Tragedin i lastbilen följden av en kollapsad människosyn

Ledare Vi har hört liknande sorgliga berättelser förr. Den här gången slutade den i minst 50 döda kroppar... torsdag 30/6 00:10

EFS förlorar miljonbidrag

Samfund. EFS drabbas hårt när reglerna för bidrag till trossamfund stramas åt. – Vi förlorar mellan två och... söndag 3/7 15:00

Utomhus-rekord av suverän Duplantis: ”Otroligt”

Friidrott. 6,16. Armand Duplantis putsade till sitt eget utomhusrekord inför hemmapubliken på Stockholms... lördag 2/7 18:00

”Jag känner frid inombords när jag lyssnar till er”

Missionsglimten Det är rusningstrafik i miljonstaden Istanbul. När jag ser de stillastående bilköerna blir jag... fredag 1/7 00:00

Hitta någon att plocka upp

Inför söndag Det var en dag kring jul för ett antal år sedan som vi kom åkande i centrala Lidköping. Det var... torsdag 30/6 00:00

Regeringen avgår – en utvärdering och en varning

Israelkrönika Israel går mot nyval, för femte gången på tre år. Och även om parlamentet, Knesset, i skrivande...
Följ Världen idag i sociala medier