Öppna mina ögon, så att jag ser undren i din undervisning.
Psaltaren 119:18

Världen idag

Alkoholförsäljning har ökat under coronapandemin. Foto: Adam Ihse/TT

Ökad försäljning på Systembolaget

Coronapandemin har bidragit till att öka Systembolagets försäljning markant. Försäljningsvolymen ökade med 15 procent under andra kvartalet. Den enda varugruppen som minskar i försäljning är alkoholfritt.

Nyheter · Publicerad 14:28, 16 jul 2020

Under andra kvartalet uppgick försäljningsvolymen till 160,2 miljoner liter. Rörelseresultatet ökade samtidigt till 169 miljoner kronor jämfört med en rörelseförlust på fem miljoner kronor samma period föregående år.

”Ökningen kan till stor del förklaras av att Systembolagets andel av den totala anskaffningen ökar till följd av att andra inköpskanaler såsom resandeinförsel och restauranger och barer varit kraftigt begränsade på grund av covid-19”, säger Charlotte Hansson, ekonomidirektör på Systembolaget, i ett pressmeddelande.

Systembolaget noterar även ett ändrat kundbeteende under covid-19 där kunderna sprider ut sig mer under veckodagarna. Alla varugrupper utom alkoholfritt ökar i försäljningsvolym under kvartalet.

Att just alkoholfritt nu minskar tror Systembolaget beror på ett färre antal större sammankomster där ett alkoholfritt alternativ vanligtvis erbjuds.

”Sprit ökade med 18 procent (1,7 miljoner liter), vilket sannolikt är en effekt av att den svaga svenska kronan minskade resandeinförseln i början av året”, skriver Systembolaget i sin delårsrapport.

För starköl skedde en ökning med 13 procent medan vin i sin tur ökade med nio procent och cider och blanddrycker med elva procent.

Är makten viktigare än sanning för Harris?

Gästledare Demokraternas presidentkandidat Joe Biden har valt senator Kamala Harris som sin... lördag 15/8 00:00

Frågan är om du använder det du har fått?

Inför söndag 1 Korinthierbrevet 12:4–11 Jag var tio år gammal när jag på läger bad om att få bli andedöpt.... torsdag 13/8 00:10