Ty det är bättre att lida för goda gärningar, om det skulle vara Guds vilja, än att lida för onda gärningar.
1 Petrusbrevet 3:17

Världen idag

Ökad förekomst av hjärtinflammation bland unga vaccinerade

I flera länder har ett förhöjt antal fall av hjärtinflammation konstaterats bland unga som fått vaccin mot covid-19. Ifall det finns ett samband mellan åkomman och vaccinet är dock inte klarlagt.

Hjärtmuskelinflammation orsakas ofta av virusinfektioner, även av covid-19, påpekar Pfizer.

Nyheter · Publicerad 12:00, 17 jun 2021

”Vaccinationen mot covid-19 pågår för fullt, även massvaccinationer av yngre och friska har kommit igång ordentligt”, skriver vårdgivaren Capio på sin hemsida.

Men nu kommer uppgifter från USA:s nationella folkhälsomyndighet, CDC, om ett förhöjt antal fall av hjärtinflammation hos unga efter vaccination, särskilt bland unga män efter deras andra dos mRNA-vaccin, rapporterar amerikanska NBC news.

Det handlar om 226 bekräftade fall av hjärtmuskelinflammation (myokardit) och hjärtsäcksinflammation (perikardit) hos personer under 30 år, sade Tom Shimabukuro, biträdande chef vid CDC, vid en presentation förra veckan. Ytterligare utredningar behövs dock enligt honom för att bekräfta om det är vaccinet som orsakat hjärtproblemen.

”Normalt” skulle färre än 100 fall förväntas för den här åldersgruppen, skriver NBC.

Tonåringar och personer i tidiga 20-årsåldern stod för mer än hälften av myokarditfallen som rapporterades till CDC.

– Vi har helt klart en obalans där, sade Shimabukuro.

CDC kommer att följa upp frågan och göra en riskbedömning, men tills definitiva kopplingar till vaccinet har gjorts rekommenderar de amerikanska hälsovårdsmyndigheterna covid-19-vaccin för alla över 12 år.

Nyligen meddelade flera amerikanska universitet och högskolor att de kommer att kräva vaccinationsintyg av alla studenter innan de återvänder till sina studier, rapporterar Fox News.

I Kanada observerade doktor Peter Liu, vetenskaplig chef vid Ottawas universitets hjärtinstitut, ett liknande mönster med hjärtinflammation.

– Det är mer än en tillfällighet, säger han enligt Fox News.

I Tyskland hände samma sak och där rekommenderar regeringen nu att friska unga människor skall undvika vaccinet.

Även i Israel har man sett ett förhöjt antal fall av hjärtmuskelinflammation bland unga efter vaccination, särskilt bland män, enligt landets hälsoministerium.

”Det finns sannolikt en koppling mellan att få en andra dos av vaccinet och uppkomsten av myokardit hos unga män mellan 16 och 30 år”, skriver den expertkomitté som tillsatts för att titta på fallen, enligt Jerusalem Post.

”Kopplingen är större hos unga människor mellan 16 och 19 år jämfört med andra åldrar och den minskar med ökande ålder. I de flesta fall är det en mild sjukdom som går över efter några få dagar”, fortsätter de.

Vaccintillverkaren Pfizer säger dock i ett uttalande att det fortfarande inte finns någon indikation på att fallen beror på deras vaccin. Hjärtmuskelinflammation orsakas ofta av virusinfektioner, även av covid-19, påpekar företaget.

I Frankrike avråder nu den nationella etiknämnden ifrån vaccination av unga, rapporterar Lifesite News. Detta en vecka efter att den franska regeringen tillkännagett att ungdomar mellan 12 och 18 år kan erbjudas vaccinet. Beslutet har tagits för snabbt och med otillräcklig kunskap om effekterna på unga, anser nämnden.

Det är mer än en tillfällighet.

Att följa Jesus Kristus innebär att förneka sig själv

Gästledare Paulus bekännelse i Galaterbrevets femte kapitel, vers 24, är en bekännelse för alla Jesu... lördag 27/5 00:10

Lärdomar av utfallen mot Ungern

Ledare I osedvanligt explicita och övertydliga ordalag förklarade i veckan Ungerns premiärminister Viktor... lördag 27/5 00:00