Nyheter

Ofödda får stärkt skydd i Florida

Ron DeSantis
Ron DeSantis

Florida har godkänt en lag som innebär att de flesta aborter efter graviditetsvecka sex kan komma att förbjudas.– Vi är stolta över att stötta livet och familjen i delstaten Florida, säger guvernör Ron DeSantis i ett uttalande.

Publicerad Uppdaterad

Graviditetsvecka sex är den tid då man brukar kunna registrera hjärtslag hos fostret. Nu har ett lagförslag som stoppar aborter från denna vecka klubbats igenom med 70 röster mot 40 i Floridas underhus. Under torsdagen skrevs den under av guvernör Ron DeSantis.

I april i fjol sänktes abortgränsen i Florida från graviditetsvecka 24 till 15.

Det nya lagförslaget medger några undantag från förbudet, bland annat om kvinnans liv är i fara. Abort vid graviditeter efter våldtäkt eller incest kommer fortsatt att vara tillåtna fram till 15:e graviditetsveckan.

Enligt The Catholic World Report inkluderar lagförslaget 25 miljoner dollar till materiellt och konsulärt stöd till föräldrar.

Enligt Vita huset strider lagförslaget mot grundläggande friheter ”och är i otakt med åsikterna” hos den stora majoriteten av amerikanerna.

– Detta förbud skulle hindra fyra miljoner kvinnor i Florida i reproduktiv ålder från att få tillgång till abortvård efter sex veckor – innan många kvinnor ens vet att de är gravida, säger Vita husets pressekreterare Karine Jean-Pierre i ett uttalande.

Bland prolife-röster är glädjen stor.

– Det är en historisk dag som markerar en enorm seger i striden för mänskliga rättigheter, säger prolife-aktivisten Marjorie Dannenfelser enligt The Catholic World Report.

Lagen kommer inte att träda i kraft förrän Floridas högsta domstol tar ställning till ett överklagande mot 15-veckorsgränsen.

Ron DeSantis har målats ut som den främsta utmanaren till Donald Trump inför nästa års presidentval.

Powered by Labrador CMS