Låt oss ge akt på varandra och sporra varandra till kärlek och goda gärningar.
Hebreerbrevet 10:24

Världen idag

Oatly tar inte tillbaka israelisk leverantör

Det svenska havredrycksföretaget Oatly går vidare med att byta ut en israelisk D-vitaminsleveratör, trots de många protester som inkommit den senaste veckan. Det framgår av ett meddelande på företagets hemsida.

Nyheter · Publicerad 00:00, 13 mar 2015

"Efter att vi bytt leverantör av D-vitamin från en israelisk producent till en amerikansk så har detta debatterats i social media. Bytet innebar att vi hamnade mitt i en stor internationell konflikt", inleder Oatly sin information under rubriken "Oatlys hållning i frågan om D-vitamin-leverantör".

Förra veckan framkom att Oatly bytt ut sin israeliske leverantör efter starka påtryckningar från bland annat Palestina­grupperna, som av politiska skäl driver en bojkottkampanj mot israeliska företag och produkter.

Då, liksom i den information man gick ut med på onsdagen, förklarade företaget att man helt enkelt agerat efter önskemål från konsumenterna, och utan några politiska baktankar.

"Vi beklagar att vi inte uppfattade den komplexa politiska dimensionen av att byta leverantör. Vi vidtar nu åtgärder genom att se över våra rutiner och vår inköpspolicy", skriver Oatly, och förtydligar att man framöver kommer se till att följa "FN:s och den svenska regeringens rekommendationer vad gäller affärsrelationer med andra länder."

Utrikesdepartementet uttalar sig på sin hemsida klart mot en bojkott av varor från Israel, med argumentet att "restriktioner på handelsområdet inte är en lämplig väg för att lösa konflikten". Samtidigt har "Sverige en skyldighet att se till att bosättningsprodukter inte ges tullfrihet eller andra tullförmåner, vilket israeliska produkter får".

Organisationen StoppaBojkott.se skickade på måndagen in ett upprop till Oatly, undertecknat av 1 338 personer. Där ber man företaget att göra "det moraliskt riktiga" och upphäva beslutet att byta leverantör.

"Genom att diskriminera ett israeliskt företag bidrar Oatly inget till fredsprocessen utan tvärtom är det en destruktiv handling som tjänar extremism och rasism gentemot Israel", skriver StoppaBojkott.se.

Oatly har inte gett någon kommentar till uppropet.

Eva Janzon
eva.janzon@varldenidag.se

Nu är det dags för Guds rike att kontra med full kraft.

Ledarkrönika I slutet av februari, blev jag, min son och en god vän inbjudna av en annan god vän till Göteborg.... torsdag 4/6 00:20

Lösningen på kravallerna finns hos personen Jesus

Ledare Det gick bara några dagar efter att USA försiktigt började öppna igen efter corona­pandemins... torsdag 4/6 00:00

De livlösa lemmarna var yttre tecken på en inre, djupare brustenhet.

Inför söndag Apg 4:5–12 Etthundratjugo längtande människor samlades för att be om helig Ande. Det var en osäker... torsdag 4/6 00:20