Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Oatly tar inte tillbaka israelisk leverantör

Det svenska havredrycksföretaget Oatly går vidare med att byta ut en israelisk D-vitaminsleveratör, trots de många protester som inkommit den senaste veckan. Det framgår av ett meddelande på företagets hemsida.

Nyheter · Publicerad 00:00, 13 mar 2015

"Efter att vi bytt leverantör av D-vitamin från en israelisk producent till en amerikansk så har detta debatterats i social media. Bytet innebar att vi hamnade mitt i en stor internationell konflikt", inleder Oatly sin information under rubriken "Oatlys hållning i frågan om D-vitamin-leverantör".

Förra veckan framkom att Oatly bytt ut sin israeliske leverantör efter starka påtryckningar från bland annat Palestina­grupperna, som av politiska skäl driver en bojkottkampanj mot israeliska företag och produkter.

Då, liksom i den information man gick ut med på onsdagen, förklarade företaget att man helt enkelt agerat efter önskemål från konsumenterna, och utan några politiska baktankar.

"Vi beklagar att vi inte uppfattade den komplexa politiska dimensionen av att byta leverantör. Vi vidtar nu åtgärder genom att se över våra rutiner och vår inköpspolicy", skriver Oatly, och förtydligar att man framöver kommer se till att följa "FN:s och den svenska regeringens rekommendationer vad gäller affärsrelationer med andra länder."

Utrikesdepartementet uttalar sig på sin hemsida klart mot en bojkott av varor från Israel, med argumentet att "restriktioner på handelsområdet inte är en lämplig väg för att lösa konflikten". Samtidigt har "Sverige en skyldighet att se till att bosättningsprodukter inte ges tullfrihet eller andra tullförmåner, vilket israeliska produkter får".

Organisationen StoppaBojkott.se skickade på måndagen in ett upprop till Oatly, undertecknat av 1 338 personer. Där ber man företaget att göra "det moraliskt riktiga" och upphäva beslutet att byta leverantör.

"Genom att diskriminera ett israeliskt företag bidrar Oatly inget till fredsprocessen utan tvärtom är det en destruktiv handling som tjänar extremism och rasism gentemot Israel", skriver StoppaBojkott.se.

Oatly har inte gett någon kommentar till uppropet.

Eva Janzon
eva.janzon@varldenidag.se

Viktig strid för livet har inletts i USA

Ledare Krig inleds inte alltid med en stor smäll. Ibland smyger de i gång, tills det en dag står klart att man står mitt i en stor strid. Det är en sådan...

Sparare kan tänka sig offra chipsen

Godis, hämtmat och uteluncher är sådant som många kan tänka sig offra för att spara mer. Män har större sparmarginaler än kvinnor och kan i snitt...