Herren ska bevara dig från allt ont, han ska bevara din själ. Herren ska bevara din utgång och din ingång, från nu och till evig tid.
Psaltaren 121:7-8

Världen idag

Oas reste genom Sverige

Årets sommar-Oas blev en digital böneresa genom Sverige, som tusentals tittare kunde följa via Facebook under åtta dagar.

– Det går inte att beskriva med ord hur glada och tacksamma till Herren vi är över resan, säger Oasinspiratören Hans Weichbrodt till Världen idag.

Nyheter · Publicerad 10:00, 5 aug 2020

Från Smygehuk i söder till Abisko i norr sträckte sig Oas Sverigeresa, som sändes via Facebook.

I åtta dagar färdades inspiratörerna Berit Simonsson, Hans Weichbrodt, Lisa Lerman, Lennart Henricsson och Hanna Simonsson mellan olika platser som haft betydelse för kristendomens historia i landet, såsom Växjö domkyrka, Lund, Sigtuna och Lina Sandells Fröderyd.

Bibeltexten som angav tonen var: ”O land, land, land, hör Herrens ord!” från Jeremia 22:29.

– Grundidén var att vi ville göra något annorlunda än att bara sända sommarkonferensen online. Samtidigt ville vi dra in oss själva som arbetslag i ett skeende och engagemang, säger Hans Weichbrodt, och tillägger att de har aldrig gjort någon böneresa tillsammans förut.

Han berättar att de haft tre till fyra sändningar per dag, varav ett förmiddagsmöte och ett kvällsmöte. Sändningarna har följts av totalt 34 000 personer och kommenterats av flera hundra varje gång.

– Någon skrev att det här har varit mer spännande än tv-programmet På spåret. Vi har varit noga med att inte avslöja resrutten i förväg, och många har varit nyfikna på vart vi skulle ta vägen nästa gång.

Sändningen från korset i Hassela har exempelvis nåtts av över 16 000 personer och fått fler än 300 kommentarer. Predikan handlade om betydelsen av korset, och två gäster intervjuades om visionen bakom det stora korset, som har med bön och proklamation att göra.

– De berättade om kampen som kan vara kring korset, hur människor försöker attackera och störa. På morgonen innan sändningen hade någon satt upp en ockult symbol framför korset, säger Hans Weichbrodt.

– Vi bad också om välsignelse över alla förkunnare att frimodigt våga tala om korset, och vi bad om en ny besökelsetid i Sverige.

Personer som medverkade under resans gång var bland andra biskoparna Johan Dahlman och Mikael Mogren, artisterna Sebastian Stakset och Carola. Under en sändning från Frälsningsarmén i Strängnäs medverkade förkunnaren och sångaren Daniel Viklund, liksom skådespelaren Rasmus Troedsson.

Det avslutande förmiddagsmötet sändes från Björkliden i Abisko nationalpark.

– Vårt hotell låg långt upp på kalfjället. Vi hade varit ute och rekat vid midnatt och hittat en liten stig till ett vattenfall, en fors och en snöfläck. Dit släpade vi upp elpianot.

Sverigeresan var helt sponsrad av kristna företagare och den insamling som pågått sedan den 1 juni har nått målet på en dryg miljon kronor. Det är samma summa som samlats in under de två senaste sommarkonferenserna.

– Vi tyckte det var att sätta ribban högt, och vi är oerhört uppmuntrade och glada över alla människor som ger, säger Weichbrodt.

Någon skrev att det här har varit mer spännande än tv-programmet På spåret.

Migrationsfrågor kräver klokskap snarare än känsloreaktioner

Ledare All politik och myndighetsutövning innebär att försöka finna rätt balans mellan flera olika... lördag 30/9 00:10

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10