2014 gjordes ett stort pastorsupprop där 380 kristna ledare ville slå vakt om medmänsklighet och en generös invandringspolitik. Man kritiserade bland annat Sverigedemokraterna och fick stort genomslag också i sekulära medier.
Nu görs ett nytt upprop, och liksom den gången står pastorn Stefan Swärd som initiativtagare.
I en debattartikel i Aftonbladet, undertecknad av 118 pastorer från pingströrelsen, Evangeliska frikyrkan, Svenska alliansmissionen, Vineyard, Frälsningsarmén, Evangeliska fosterlandsstiftelsen och Equmeniakyrkan, skriver man att det är en kristen värdering att värna människor på flykt.
”Inför det kommande EU-parlamentsvalet har situationen inte blivit bättre, snarare sämre. I vår omvärld har retoriken blivit starkare för en sluten nationalism, ibland med kristna förtecken. Vi tänker på den retorik som Donald Trump och Viktor Orbán använder och den makt de utövar. I det kommande valet till Europaparlamentet finns stor risk att krafter som dessa får större inflytande”, står det i uppropet.
En bättre integration är viktigt men måste paras med ”en generös migrationspolitik, där rätten att söka asyl och att få en rättssäker behandling aldrig får sättas på undantag”, menar pastorerna.
Många både inom och utanför kyrkorna hyllar ställningstagandet. Men precis som efter det förra pastorsuppropet höjs samtidigt kritiska röster.
”Sveriges pastorer har fel, igen. Fortsatt svartvitt tänkande i en fråga som rymmer nyanser. De pekar på Trump och Orbán men har i själva verket problem med folkviljan. Och bakom skärpt migrationspolitik ser de fortfarande enbart illvilja”, skriver debattören Pelle Poluha på Twitter, och får medhåll från opinionsanalytikern Markus Uvell:
”Även beklagligt att de sprider missuppfattningen att asylrätten skulle vara hotad. Det som diskuteras i Sverige är det enkla faktum att det finns en gräns för hur många som kan få asyl just i Sverige.”
Stefan Swärd menar på sin blogg att de ståndpunkter pastorerna nu uttrycker var ”mainstream och allmänt accepterade” för bara tio år sedan.
”I dag är det en hårt kritiserad minoritetsståndpunkt, tyvärr. Men som kristen kan man inte svaja som en vindflöjel utan behöver stå fast för tydliga värderingar, oavsett opinionstrender”, skriver han.