Han har kommit och förkunnat frid för er som var långt borta och frid för dem som var nära.
Efesierbrevet 2:17

Världen idag

Ett nystartat nätverk i Svenska kyrkan vill verka för bibeltrogen kristen tro i Sverige. Foto: Janerik Henriksson / TT

Nytt nätverk för bibeltro inom Svenska kyrkan

De vill se en vändning. Från neddragning och nedmontering av kristen tro till ett ökat intresse för bibeltrohet. Prästerna Carl-Erik Sahlberg, Hans Lundaahl, Peter Artman och Pontus Olausson har just startat ett nätverk för svenskkyrkliga personer som vill verka för bibeltrogen kristen tro i Sverige – nätverket Vägen.

Nyheter · Publicerad 00:00, 28 okt 2015

– Bakgrunden är att vi tror att det finns väldigt många inom Svenska kyrkan som ömmar för kyrkans framtid, säger Hans Lundaahl som är en av prästerna som startat nätverket Vägen.

Vägen är tänkt att fungera som en stödjande gemenskap för personer som vill stå upp för bibeltrogen kristen tro i Sverige. Nätverket är inte bara till för kyrkligt anställda, utan för alla kristna.

Det var Carl-Erik Sahlberg som kom med idén, men tankarna har legat och pyrt hos många länge, menar Hans Lundaahl.
Han berättar om ett möte han hade med en kvinna på ett café på Kungsholmen i Stockholm för några år sedan. Hans hade sin prästkrage på sig, och det dröjde inte länge innan den gamla damen kom fram till honom för att prata.

"Jag har det där hemma numera" sa damen. "Jag tänder mitt ljus, ber mina böner. Jag kan inte gå till kyrkan längre."
Kvinnan hade haft förtroendeuppdrag och varit mycket aktiv i en Svenska kyrkan-församling, men nu hade hon slutat med det.

"Jag känner inte igen den kyrka som jag älskade" sa hon till Hans.
"Är det fler som känner som du?" frågade Hans.
"Fler?" utropade kvinnan. "Vi är många!"

Samtalet etsade sig fast hos Hans. Nu ligger det, och många andra samtal, till grund för nätverket.
– Syftet är att slå vakt om det omistliga i kristen tro, säger Hans.
Vägen är inte tänkt att vara en ny rörelse eller ett kyrkopolitiskt parti, utan ska främst vara som ett bärarlag som ber och verkar för Vägens sak.
– Jag tror att det är en styrka att koppla samman med de som tänker på liknande sätt, säger Hans.

Nätverket är precis i startgroparna, men Hans berättar att en idé med nätverket är ha understödjande samlingar i olika delar av landet.
– Nätverket kan bli hur stort som helst – och hur litet som helst. Det är inte det viktiga. Vi vill tala om för Sveriges folk och Svenska kyrkans folk att det finns många människor i dag som tycker att Svenska kyrkan håller på att tömmas på sitt kärninnehåll. Vi är många som vill återvända till kyrkans huvudspår: gudstjänst, undervisning, diakoni och mission.

Hans menar att Svenska kyrkan i dag ofta är mer politiserande än evangeliserande. Klimatfrågan, erkännande av Palestina och internationell solidaritet är frågor som varit i fokus, påpekar han.
– Man ska kunna diskutera dessa frågor, men om de blir kyrkans kärnfrågor är vi fel ute, säger Hans.
Han poängterar att nätverket är tänkt att vara något positivt, som lyfter fram styrkan i Bibeln.

De går inte emot kyrkoordningen, tvärtom är första avdelningen i kyrkoordningen (den så kallade portalparagrafen) ett dokument som ligger till grund för nätverket. Där står det bland annat att Svenska kyrkans tro, bekännelse och lära är grundad i Guds heliga ord.

Förutom Hans och Carl-Erik är det prästerna Peter Artman och Pontus Olausson som sitter i ledningsgruppen. Även om nätverket främst riktar sig till personer inom Svenska kyrkan, så är alla som känner samhörighet med visionen välkomna.

Att gå med i nätverket kostar inget. Däremot önskar Hans att den som går med i nätverket ber och engagerar sig.
– Nätverket är tänkt att vara ett bönens bärarlag, säger han.

Förutom att bära i bön kan nätverket, eller snarare dess medlemmar, bära varandra. Inte minst kan personer som blivit trängda på grund av sin bibeltrohet behöva stöd, menar Hans.

Den som vill gå med i nätverket kan ansluta sig på Vägens hemsida. Än så länge har hemsidan bara funnits i ett par veckor, och endast ett fåtal personer känner till nätverket, men de som ledningsgruppen har pratat med har varit positiva.
– De gånger vi har berättat om det har folk sagt: "Det här är ett bönesvar. Det här har jag väntat på." säger Hans.

Sara Andersson
sara.andersson@varldenidag.se 

 

Hans Lundaahl. Foto: Privat

Förvirrande när kristna ledare kallar muslimer ”trossyskon”

Ledare I ett pluralistiskt samhälle med en mångfald av religioner och livsåskådningar sida vid sida blir... lördag 13/8 00:00

Vårt aktiva ja och nej är avgörande nycklar i Guds rike

Ledare ”Ert ord ska vara ’ja’ eller ’nej’. Allt därutöver kommer från den onde” (Matt 5:37). Jesu ord är... fredag 12/8 00:00

Allt fler vårdas för covid på sjukhusen

Pandemin. Spridningen av covid-19 fortsätter öka och allt fler smittade patienter vårdas på sjukhusen. Det... söndag 14/8 08:00

KD vill att polisen dna-testar vid utlänningskontroller

Politik. KD vill återuppliva Reva-projektet med skärpta inre utlänningskontroller, säger partiledaren Ebba... lördag 13/8 17:00

”Tack vare er har jag lärt känna Jesus”

Inför söndag När jag skriver detta är det mitt i semestern. Flera veckor av att få koppla av, uppleva saker,... torsdag 11/8 00:30

Saklig ideologisk debatt behövs inför valet

Ledare I dag är det exakt en månad kvar till valet. De gångna fyra årens rikspolitik har främst känts som... torsdag 11/8 00:20

V vill se ”svenska elpriser” – utmanar EU:s konkurrenslag

Energipolitik. Vänsterpartiet vill införa ett lägre pris för svenska elkonsumenter och behålla marknadspriset för... lördag 13/8 12:00

Den 9 Av – en positiv ballast

Israelkrönika Nu på lördag kväll inleder judarna den årliga markeringen av datumet den 9 Av (Tisha b’Av) – sorgen...
Följ Världen idag i sociala medier