Dina ögon såg mig när jag bara var ett foster. Alla mina dagar blev skrivna i din bok, formade innan någon av dem hade kommit.
Psaltaren 139:16

Världen idag

Nytt fynd: purpurfärgat tyg från kung Davids tid

Forskare i södra Israel har funnit tretusen år gamla rester av purpurfärgat tyg från tiden för kung David och kung Salomo. Det är det första fyndet av just purpurfärgade textilier från järnåldern i regionen, och tas som intäkt för att samhället i södra Israel var mer utvecklat än man hittills anat.

Nyheter · Publicerad 15:00, 7 feb 2021

Upptäckten gjordes när forskarna undersökte färgade textilier från Timnadalen, i södra Israel, som bland arkeologer hittills mest varit känd för sin kopparproduktion.

”Datering med radiokolmetoden bekräftar att fynden härstammar från omkring 1 000 f Kr, vilket motsvarar Davids och Salomos bibliska monarkier i Jerusalem”, skriver forskarna i ett uttalande, uppger nyhetsbyrån AFP.

Purpurröda färger har historiskt sett ansetts höra överklassen till, då de varit dyra att framställa. Enligt Naama Sukenik vid Israels myndighet för antikviteter kostade färgpigmenten, som utvanns ur purpursnäckan, ofta mer än guld.

– Hittills har vi bara påträffat rester av snäckskal och krukskärvor med färgfläckar, som bevis för att man tillverkade purpur under järnåldern, säger hon.

– Nu har vi för första gången direkta bevis för färgade textilier som bevarats i omkring tretusen år.

Det man funnit är purpurfärgade rester av vävt tyg, en hörntofs och ullfibrer, enligt ett uttalande från Israels myndighet för antikviteter samt Tel Aviv-universitetet och Bar Ilan-universitetet.

Färgen kallas också tyrisk purpur, efter den antika stad i södra Libanon, Tyros, som blev känd för sin färgproduktion ur purpursnäckan. De lila färgpigmenten betecknas i Bibeln som purpur, och omnämns på hebreiska som argaman.

– Det är en väldigt tidig period för ”verklig purpur” och en mycket märklig fyndplats, säger arkeologiprofessor Erez Ben-Yosef vid Tel Aviv-universitetet till Times of Israel.

– Detta är långt inne i öknen, där vi inte trodde att dessa värdefulla material användes.

Upptäckten är en ny pusselbit för förståelsen av dåtidens nomadfolk i Timnadalen, som enligt Erez Ben-Yosef ingick i det bibliska kungadömet Edom, som gränsade till kungadömet Israel.

– Det nya fyndet stärker vårt antagande om att det fanns en elit i Timna, vilket tyder på ett stratifierat samhälle.

Tack vare det torra klimatet har man vid utgrävningsplatsen i Timnadalen funnit föremål som annars ofta inte kunnat bevaras under mycket lång tid, så som textil, rep, läder och korgmaterial.

Nu har vi för första gången direkta bevis för färgade textilier som bevarats i omkring tretusen år.

Vad är planen för att vända Svenska kyrkans utveckling?

Ledare I veckan meddelade Antje Jackelén att hon går i pension hösten 2022. När hon lägger ner staven sker... torsdag 9/12 00:10

Den ”banala” antisemitismen är inte mindre allvarlig

Israelkommentar Den 21 november sköts en 26-årig israelisk man till döds av en palestinsk terrorist precis intill... torsdag 9/12 00:00

Mediers trovärdighet ifrågasätts efter avslöjande

USA. Många amerikaner frågar sig ifall de kan lita på sin morgontidning efter avslöjandet om de falska... torsdag 9/12 10:50

Bilda bokade satanistiskt band – backar efter kritik

Studieförbund. Studieförbundet Bilda, där en lång rad kristna aktörer är medlemmar, beslutade nyligen att avboka... torsdag 9/12 09:00

Vaccinpass kan införas vid mindre samlingar

Corona. Nu återinförs rekommendationer om avstånd och munskydd. Om smittläget förvärras kan regeringen ta... torsdag 9/12 07:00

Låt oss vara ivriga att säga ja till Andens väg i och genom våra liv.

Inför söndag En väg tar oss till en destination. Alla vägar som vi använder dagligen har anlagts någon gång.... torsdag 9/12 00:00

Vi vet egentligen aldrig vad som ska hända i en bönestund.

Ledarkrönika I min ungdom hörde jag flera predikningar som hjälpte mig att förstå betydelsen av bön med... torsdag 9/12 00:00

Senaste nytt

    Den ”banala” antisemitismen är inte mindre allvarlig

    Israelkommentar Den 21 november sköts en 26-årig israelisk man till döds av en palestinsk terrorist precis intill...
    Podcasts
    Följ Världen idag i sociala medier