Upptäckten gjordes när forskarna undersökte färgade textilier från Timnadalen, i södra Israel, som bland arkeologer hittills mest varit känd för sin kopparproduktion.
”Datering med radiokolmetoden bekräftar att fynden härstammar från omkring 1 000 f Kr, vilket motsvarar Davids och Salomos bibliska monarkier i Jerusalem”, skriver forskarna i ett uttalande, uppger nyhetsbyrån AFP.
Purpurröda färger har historiskt sett ansetts höra överklassen till, då de varit dyra att framställa. Enligt Naama Sukenik vid Israels myndighet för antikviteter kostade färgpigmenten, som utvanns ur purpursnäckan, ofta mer än guld.
– Hittills har vi bara påträffat rester av snäckskal och krukskärvor med färgfläckar, som bevis för att man tillverkade purpur under järnåldern, säger hon.
– Nu har vi för första gången direkta bevis för färgade textilier som bevarats i omkring tretusen år.
Det man funnit är purpurfärgade rester av vävt tyg, en hörntofs och ullfibrer, enligt ett uttalande från Israels myndighet för antikviteter samt Tel Aviv-universitetet och Bar Ilan-universitetet.
Färgen kallas också tyrisk purpur, efter den antika stad i södra Libanon, Tyros, som blev känd för sin färgproduktion ur purpursnäckan. De lila färgpigmenten betecknas i Bibeln som purpur, och omnämns på hebreiska som argaman.
– Det är en väldigt tidig period för ”verklig purpur” och en mycket märklig fyndplats, säger arkeologiprofessor Erez Ben-Yosef vid Tel Aviv-universitetet till Times of Israel.
– Detta är långt inne i öknen, där vi inte trodde att dessa värdefulla material användes.
Upptäckten är en ny pusselbit för förståelsen av dåtidens nomadfolk i Timnadalen, som enligt Erez Ben-Yosef ingick i det bibliska kungadömet Edom, som gränsade till kungadömet Israel.
– Det nya fyndet stärker vårt antagande om att det fanns en elit i Timna, vilket tyder på ett stratifierat samhälle.
Tack vare det torra klimatet har man vid utgrävningsplatsen i Timnadalen funnit föremål som annars ofta inte kunnat bevaras under mycket lång tid, så som textil, rep, läder och korgmaterial.