Nyheter

Nysatsningen lyfte familjeföretaget

Tillsammans med sina döttrar Jaqueline, Madeleine och Kenora driver Adam Isik det populära Adams café i köpcentret Frölunda torg.

När Frölunda torg skulle renoveras fick caféägaren Adam Isik chansen att flytta till nya lokaler och utöka utbudet med sallader och varm mat. I dag är Adams café ett av Västra Frölundas mest populära caféer.– Men krångliga regler försvårar det för småföretagare, säger han.

Det är söndag eftermiddag och helgshopparna i köpcentret Frölunda torg, strax utanför Göteborg, har börjat droppa av. Jag frågar en kvinna som har kassar i händerna om vägen till Adams café. Visserligen är hon inte helt säker på var det ligger, men hon vet att ”de har mycket gott i alla fall”. Rulltrappan upp en våning, en högersväng följt av en vänstersväng och jag möter Adam Isik som står med sina tre döttrar vid ett ståbord på caféet som är kallat efter honom själv.
– Jag har investerat mycket i det här, säger han när vi slår oss ner med en varsin kopp.

Att varorna håller hög kvalitet är A och O för att gästerna ska trivas och komma tillbaka. Allt måste vara fräscht, inget kan vara kvar från gårdagen. Här finns det bakelser, kaffe och te, men även sallader och varmare mat som lasagne står på menyn.
– Vi är generösa när vi gör maten. Det är viktigt att folk blir mätta, säger Adam Isik och ler.

I 23 år hade han drivit ett café på Frölunda torg. De senaste åren hade verksamheten inte gått särskilt bra. Adam Isik ville utveckla utbudet från kaffe och kakor till att även innehålla sallader och enklare maträtter – men det var inte okej med hyresvärden. Men för två år sedan öppnades en möjlighet: Frölunda torg stod inför en renovering och det café som Adam Isik drivit sedan 1980-talet skulle rivas. I stället erbjöds han att ta över en lokal som tidigare hade varit en klädaffär. Där fick han gott och väl ta steget till en salladsbar. En köksarkitekt fick uppdraget att rita köket och för själva cafémiljön anlitades den erkände inredningsarkitekten Erik Nissen Johansen, vars fokus var att caféet skulle bli ”ett skönt vardagsrum och en oas mitt i stressen”. I början av juli 2010 slog familjen Isik upp portarna för det nya caféet.
– Konceptet med både sallader och bakelser har blivit väldigt populärt. Allt bakas på plats på morgonen, säger han.

Adam Isik är syrisk-ortodox assyrier och flyttade från Turkiet till Sverige i slutet av 1970-talet. När han som 22-åring kom hit ägnade han sin tid åt olika ströjobb på dagarna och en kurs i svenska på kvällarna.
– Jag har aldrig haft sociala bidrag, utan började jobba direkt, berättar han.
Han är övertygad om att många som drömmer om att driva egen verksamhet, låter bli på grund av att man inte vågar.
– Jag känner flera. Det finns massor av krångliga regler som försvårar det för småföretagare, vilket är synd. Om det underlättades skulle många arbetslösa kunna starta eget och komma ut på arbetsmarknaden.

Hur kan man underlätta?
– Det är för höga skatter och för mycket papper. Man behöver utforma systemet på ett sätt att de krångliga reglerna blir färre. Till exempel när det gäller sjukersättning. Blir en av dina anställda sjuk i två veckor, behöver du som arbetsgivare ersätta både den som är hemma och ta in en vikarie som du betalar. Det gör att många småföretagare inte vågar anställa.

Ett år efter
nystarten av Adams café i de nya lokalerna, kom kvittot på att även hyresvärden är nöjd med utvecklingen: Adams café fick förra året ”Årets hederspris” för att ha gjort  ”en imponerande resa och lyft sin verksamhet /.../ Med en ny placering och en återvunnen glädje i sitt företagande har Adams café blivit en inspiration för andra att ta nya steg i sina verksamheter.”. Adam Isik är stolt över utmärkelsen.
– Där hänger diplomet, säger han och pekar mot en vägg, väl synlig för gästerna. 

Förresten skulle Adams café
lika gärna kunnat heta Isiks café. Man kan nämligen med rätta beskriva caféet som ett familjeföretag. Förutom hans fru jobbar tre av parets döttrar bakom disken. Själv sköter han mest det administrativa.
– Jag har trappat ner de senaste åren. Numera driver jag verksamheten framåt genom att samordna och sköta allt pappersarbete. Och så betalar jag räkningarna förstås.

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS