Säg därför till dem: Så säger Herren Gud: Inget av det jag har sagt ska dröja längre. Det ord som jag talar ska gå i uppfyllelse, säger Herren Gud.”
Hesekiel 12:28

Världen idag

Nya uppgifter från Wuhan aktualiserar labbteorin

Labbteorin måste utredas ordentligt. Det säger forskaren Filippa Lentzos efter att det avslöjats att tre forskare vid ett laboratorium i Wuhan ska ha sökt sjukhusvård för covidliknande symtom redan i november 2019. Samtidigt kommer uppgifter om att den ledande experten i WHO:s team som skulle ta reda på virusets ursprung i Wuhan själv bedrev forskning vid labbet.

Nyheter · Publicerad 08:10, 27 maj 2021

Världen idag skrev redan för ett år sedan att det finns uppgifter som tyder på att viruset har spridits från ett laboratorium.

Debatten om coronavirusets uppkomst har nu blossat upp även i stora medier, efter ett avslöjande om att tre forskare vid det virologiska institutet i Wuhan (WIV) ska ha fått sjukhusvård för covidliknande symtom redan i november 2019. Uppgifterna kommer från en amerikansk underrättelserapport, som Wall Street Journal tagit del av.

– Det här är ytterligare tecken på att labbteorin måste utredas ordentligt och på oberoende sätt, säger Filippa Lentzos, forskare i biosäkerhet vid King’s College London i Storbritannien, till Svenska Dagbladet.

Labbteorin handlar om att coronaviruset skulle ha läckt ut av misstag från ett laboratorium.

– Totalt osant, säger däremot Zhao Lijian, talesperson för Kinas utrikesdepartement, om de amerikanska uppgifterna.

Han hävdar att WIV hittills har och har haft noll smittspridning bland personal och studenter, skriver TT.

WHO:s expertgrupp har efter besöket i Wuhan beskrivit labbteorin som ”extremt osannolik”, trots att WIV inte har lämnat ut några rådata, säkerhetsloggar eller labbrapporter om sitt omfattande arbete med forskning på coronavirus.

WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus har dock uttryckt att denna teori behöver utredas ytterligare.

Och nu ifrågasätts WHO-teamets utredning. Detta sedan det uppmärksammats att dess ledande expert, den amerikanske zoologen och forskaren Peter Daszak, både finansierade och bedrev forskning vid WIV, samtidigt som han ingick i expertgruppen, rapporterar Svenska Dagbladet.

Sedan 2003 har Daszaks ideella organisation, Eco Health Alliance, samarbetat med WIV genom att samla in och experimentera med virusprover från fladdermöss. En del av forskningen handlar om att manipulera coronavirus från naturen, i syfte att göra dem farligare för människan. Målet sägs vara att tidigt kunna utveckla vaccin vid en kommande pandemi.

Daszak kritiseras nu av flera forskare. En av dem är Nikolai Petrovsky, professor i immunologi vid Flinders universitet i Australien.

– Daszak har en massiv intressekonflikt på högsta möjliga nivå, säger han till SvD.

Petrovsky menar att Daszak har ett uppenbart egenintresse av att förespråka att viruset kommer från vilda djur.

– Om det skulle visa sig att viruset kommer från en labbläcka vid Wuhans virologiska institut där Daszak forskar, då skulle både hans finansiella stöd och aktade position skadas dramatiskt.

Petrovsky påpekar också att Kina hade veto över WHO-gruppens sammansättning och att landet blockerade alla som USA föreslog, utom Peter Daszak.

– Så i praktiken valde Kina gruppen. Och Daszak gynnar deras version av ursprunget. Men detta är som att låta en anklagad mördare välja domare och jury, säger han.

Enligt uppgifter som nu undersöks i kongressen har hela det forskningsprogram som bedrivits kring fladdermusvirus i Wuhan finansierats med amerikanska medel, bland annat genom anslag från försvarsdepartementet. Peter Daszak kommer att kallas till utfrågning i kongressen.

C-förslag om skilsmässa dåligt för både barnen och samhället

Ledare Det måste bli lättare att skilja sig. Budskapet kommer från Centerkvinnorna i en debattartikel i... onsdag 27/10 00:10

Efter kritiken – domstol skärper regler om jäv

Barnmorskemålen. Det svenska barnmorskemålet är bara ett av flera fall som Europadomstolen haft på sitt bord där det... onsdag 27/10 11:28

Brott mot spelreglerna måste få konsekvenser

Israelkrönika Rina Shnerb var 17 år gammal när hon den 23 augusti 2019 mördades på vägen till källan Ein Bubin i... onsdag 27/10 00:10

Kommer vi ihåg våra välsignelser?

Vardagskrönika Jag hade ett möte med en dam som mådde väldigt dåligt och hade ett stort behov av samtal. Hon... onsdag 27/10 00:10
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier