Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Nya kristna kulturpriset delades ut till SvD-skribent

Galleri Existens på Östermalm i Stockholm var platsen när Claphaminstitutet delade ut sitt nya pris till en kristen kulturskapare.

– Jag är öppen med vad jag tycker och tror, sade Josefin de Gregorio, litteraturkritiker på Svenska Dagbladet, när hon mottog priset från Claphams ordförande Per Eriksson.

Nyheter · Publicerad 20:00, 30 mar 2023

Ett trettiotal personer hade samlats för att närvara vid prisutdelningen av det så kallade Hannah More-priset. Detta är ett vandringspris, designat av konstnären Janeric Johansson, med tillhörande penningsumma och ett diplom.

Tanken med det nyinrättade priset är att det ska gå till en kristen kulturskapare, som ”i Clapham­institutets och Hannah Mores anda kombinerat skapande och samhällsengagemang med en frimodig kristen tro som gett genomslag i samtiden”.

– Jag är öppen med vad jag tycker och tror, sade pristagaren Josefin de Gregorio.

Kvällen fortsatte sedan med ett samtal mellan henne och Clapham­institutets direktor, Per Ewert. Där berättade Josefin de Gregorio om hur det är att som kristen och kvinna jobba inom kulturvärlden.

– När jag till exempel berättar att jag inte är feminist retar det upp många, sade de Gregorio, som även kan titulera sig disputerad litteraturvetare från Cambridge Universitet, litteraturredaktör och kritiker på Svenska Dagbladet.

Samtalet berörde även de Gregorios bok Emily Dickinson och vulkanerna, vilken handlar om 1800-talspoeten som skrev 1 800 dikter varav de flesta utgavs postumt. de Gregorio tar i boken bland annat upp temat författarskapet och ensamheten.

– Jag känner till viss del igen mig i Dickinson utifrån den aspekten. Jag både gifte mig och skaffade barn relativt sent i livet, och kan identifiera mig med den ensamma kvinnan som går in i sitt författarskap.

Claphaminstitutet är ett forskningsinstitut och en tankesmedja som vill stimulera utbildning, undervisning och vetenskaplig forskning om kristen tro. Det grundades 2008 av ett sjuttiotal ledare från hela kristenheten.

Direktor för Claphaminstitutet är Per Ewert, författare och ledarskribent, som doktorerat på krafterna bakom den svenska sekulariseringsprocessen. Institutets ordförande, Per Eriksson, är före detta rektor för Lunds universitet.

Kinesisk expert: Labb kan vara ursprung till coronaviruset

Kina. Det kan inte uteslutas att coronaviruset ursprungligen kom från ett laboratorium. Det säger George... torsdag 1/6 22:00

Låt oss be om den helige Andes gåvor och kraft

Ledare Vi har nyligen firat pingst, och traditionellt har detta varit en konferenshelg i Sveriges... torsdag 1/6 00:10

Guds kraft okänd för många

Ledare TV4:s succéserie ”Det okända” sändes i 25 säsonger mellan 2004 och 2019. Temat för serien var... torsdag 1/6 00:00