Ett trettiotal personer hade samlats för att närvara vid prisutdelningen av det så kallade Hannah More-priset. Detta är ett vandringspris, designat av konstnären Janeric Johansson, med tillhörande penningsumma och ett diplom.
Tanken med det nyinrättade priset är att det ska gå till en kristen kulturskapare, som ”i Claphaminstitutets och Hannah Mores anda kombinerat skapande och samhällsengagemang med en frimodig kristen tro som gett genomslag i samtiden”.
– Jag är öppen med vad jag tycker och tror, sade pristagaren Josefin de Gregorio.
Kvällen fortsatte sedan med ett samtal mellan henne och Claphaminstitutets direktor, Per Ewert. Där berättade Josefin de Gregorio om hur det är att som kristen och kvinna jobba inom kulturvärlden.
– När jag till exempel berättar att jag inte är feminist retar det upp många, sade de Gregorio, som även kan titulera sig disputerad litteraturvetare från Cambridge Universitet, litteraturredaktör och kritiker på Svenska Dagbladet.
Samtalet berörde även de Gregorios bok Emily Dickinson och vulkanerna, vilken handlar om 1800-talspoeten som skrev 1 800 dikter varav de flesta utgavs postumt. de Gregorio tar i boken bland annat upp temat författarskapet och ensamheten.
– Jag känner till viss del igen mig i Dickinson utifrån den aspekten. Jag både gifte mig och skaffade barn relativt sent i livet, och kan identifiera mig med den ensamma kvinnan som går in i sitt författarskap.
Claphaminstitutet är ett forskningsinstitut och en tankesmedja som vill stimulera utbildning, undervisning och vetenskaplig forskning om kristen tro. Det grundades 2008 av ett sjuttiotal ledare från hela kristenheten.
Direktor för Claphaminstitutet är Per Ewert, författare och ledarskribent, som doktorerat på krafterna bakom den svenska sekulariseringsprocessen. Institutets ordförande, Per Eriksson, är före detta rektor för Lunds universitet.