Enligt förslaget i lagrådsremissen ska statsbidrag inte kunna lämnas till ett trossamfund om samfundet, någon av dess församlingar eller företrädare utövar eller förespråkar våld, tvång eller hot mot en person, eller diskriminerar individer eller grupper ”eller på annat sätt bryter mot principen om alla människors lika värde”.
Den aktuella lagrådsremissen listar de nya kriterierna för statsbidrag utifrån regeringens förslag.
Dan Salomonsson, pastor i Uppsala Pingst, tycker att det är helt naturligt att regeringen ställer upp krav för bidrag, och att man utvecklar dem allteftersom.
– Men vad är det man anser närmare bestämt? Det är väldigt vaga krav som går att tolka åt olika håll, säger han till Världen idag.
– Det skulle kunna bli så att man använder bidragskriterierna för att försöka komma åt vissa former av uppfattning och tro, och då har det gått väldigt snett.
I lagrådsremissen förklarar regeringen att vissa undantag från kraven måste göras för trossamfundens egna regler. Här nämns omskärelsen av judiska och muslimska småpojkar, och tillsättningen av uteslutande manliga präster inom katolska och ortodoxa kyrkor.
Eftersom ”trossamfundens inre liv åtnjuter ett starkt skydd enligt Europakonventionen”, skriver regeringen, bör inte stödet ”villkoras av ett uttryckligt krav om jämställdhet inom trossamfunden”.
– Jag noterar att man gör undantag för teologiska uppfattningar för personer i ledningsställning, och det är väl en förutsättning för att förslaget inte ska vara helt otänkbart, kommenterar Dan Solomonsson.
Även om det ska vara möjligt för samfund att välja bort homosexuella personer från ledarposter, drar regeringen gränsen vid att neka någon medlemskap utifrån sexuell läggning. Detta skulle, enligt Dan Salomonsson, dock inte beröra hans församling.
– Vi har aldrig tagit sexualitet som ett kriterium i medlemsfrågan, utan hos oss är det dopet och inget annat som är medlemsgrundande, säger Salomonsson, som dock menar att församlingar måste kunna få ha kritierier för medlemskap.
– Om jag går med i Socialdemokraterna eller Moderaterna är det för att jag sympatiserar med en viss massa av åsikter. Om du går med i en kyrka gör du det troligen för att du ställer upp på vad kyrkan står för. Det är föreningsfrihet, och om staten skulle styra upp vad vi borde tycka så vore det väldigt märkligt.