Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

Personal på Planned Parenthood gör vissa medgivanden som styrker att organisationen sålt delar från aborterade foster. Foto: Christian Gooden/AP/TT

Nya bevis för att Planned Parenthood sålde fosterdelar

Fakturor och videoinspelade förhör med Planned Parenthood-personal styrker misstankarna om att organisationen sålde kroppsdelar från aborterade foster.

En av de anställda medger att hon ville ”gå vidare” med ett kontrakt som skulle inbringa 750 dollar per fosterlever.

Nyheter · Publicerad 10:00, 4 jun 2020

Det var 2015 som organisationen Center For Medical Progress släppte hemliga videoinspelningar som visade att den stora abortorganisationen Planned Parenthood ägnade sig åt förmedling av kroppsdelar från aborterade foster.

I det mest uppmärksammade videoklippet sitter en högt uppsatt chef inom Planned Parenthood och pratar om att de har varit ”väldigt bra på att få hjärta, lunga, lever” och att kostnaden är ungefär 30 till 100 dollar per exemplar.

Center For Medical Progress menade att videoinspelningarna visade att Planned Parenthood ägnade sig åt olaglig fosterhandel, men Planned Parenthood hävdade att förmedlingen av fosterdelar var laglig och att siffrorna som diskuterades rörde omkostnader som frakt.

Planned Parenthood valde att ställa personerna bakom undercover-inspelningarna inför rätta och i november 2019 kom domen. Juryn meddelade att Center For Medical Progress-ledaren David Daleiden hade ”inkräktat på privat egendom” och begått bedrägeri med sina inspelningar. För detta skulle Planned Parenthood få två miljoner dollar i skadestånd, rapporterade New York Times.

Nu har videoinspelade förhör, som uppges ha använts under rättegången, släppts av Center For Medical Progress.

I ett av förhören medger en administratiör på Planned Parenthood att hon ville ”gå vidare” med ett kontrakt som såg ut att inbringa 750 dollar för vävnad från fosterlever. Även mejlkonversationer styrker detta. Planned Parenthood har tidigare sagt att man sade nej till kontraktet, som i själva verket var uppgjort av undercover-aktivisterna.

En annan person som förhörs är Deborah Nucatola, som är den Planned Parenthood-chef som diskuterar kostnader i den omdiskuterade undercover-videon. I det inspelade förhöret säger hon: ”Jag visste att Los Angeles [-kontoret] fick betalningar [för fostervävnad] för jag var leverantör där.”

Även fakturor som offentliggjorts styrker att Planned Parenthood ägnat sig åt handel med fosterdelar. Enligt en faktura från Planned Parenthood till företaget Stem-Express, som säljer mänsklig vävnad till forskare, skulle diverse ”befruktningsprodukter” från olika abortkliniker kosta tusentals dollar. Enligt ett kontrakt mellan de två parterna innebär ”befruktningsprodukter” organ eller material från aborterade foster.

En Planned Parenthood-chef medger i ett förhör att Stem-Express endast betalade ifall fosterorganen var ”användbara”, något som enligt Center For Medical Progress visar att kostnaderna inte endast gällde omksotnader.

Mejlkonversationer visar även att Planned Parenthood valde att samarbeta med Stem-Express för att de kunde erbjuda en större marknad än andra bio-företag.

Oklara spelregler i tyska striden när Laschet betvingade Söder

Nyhetskommentar De västerländska stormakterna Tyskland och USA visar – i år respektive i fjol – på två vitt skilda... onsdag 21/4 15:09

Sverige skakas av kvinnomorden

Våld. Inom loppet av tre veckor har fem kvinnor mördats i Sverige. I alla fem fall har män häktats... onsdag 21/4 17:00

Ingen väg tillbaka i migrationspolitiken

Ledare Även denna vår har Sveriges migrationspolitik varit en het fråga, och mycket tyder på att den... onsdag 21/4 00:10

Minister: Vi lutade oss på FHM:s bedömningar

Corona. Bristen på skyddsutrustning, den svenska strategin och beslut om restriktioner stod i fokus när... onsdag 21/4 13:30

Israel allt populärare i Europa – men håller trenden?

Israelkommentar Den framgångsrika vaccinerings­kampanjen i Israel och de förbättrade relationerna till arab­världen...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier