Nyheter

Nya avslöjanden om Ekot-reporter – ny granskning görs

Sveriges Radios vd Cilla Benkö kritiseras för hanteringen av den tidigare Ekoreporter som inledde en relation med en man som hon själv bevakat och som klassats som ett hot mot rikets säkerhet.
Sveriges Radios vd Cilla Benkö kritiseras för hanteringen av den tidigare Ekoreporter som inledde en relation med en man som hon själv bevakat och som klassats som ett hot mot rikets säkerhet.

En parkeringsbot visar att den Ekot-reporter som inledde en relation med en islamist hade en relation med honom medan hon bevakade honom. Det avslöjar Dagens Nyheter. Chefen för Ekot, Klas Wolf-Watz, har nu beslutat att genomföra en ny intern utredning av händelsen. Samtidigt ökar kritiken mot SR-cheferna.

Publicerad Uppdaterad

Ekot kommer att genomföra en ny intern granskning av händelsen med en reporter på redaktionen som gjorde ett reportage med en misstänkt islamist som hon hade en relation med, skriver Sveriges Radio på sin hemsida.

Anledningen till den nya utredningen är ett avslöjande i Dagens Nyheter med nya uppgifter om reportern och den misstänkte islamistens relation. Avslöjandet visar att mannen fick parkeringsböter mitt i natten utanför reporterns hem under tiden då hon rapporterade om honom. Detta var i mars förra året, ett halvår innan hon slutade på redaktionen.

– Den ger en annan bild av situationen än vad jag fick i september förra året som jag fattade beslut och agerade utifrån. Därför har jag bestämt att vi behöver göra ett omtag, jag behöver med hjälp av företagets olika specialister, HR och så vidare, återigen gå igenom det här ärendet, säger Klas Wolf-Watz, chef på Ekot, till Sveriges Radio.

Det var sajten Doku som i början av maj avslöjade att en reporter på Ekot hade inlett en relation med en man som av Säpo klassas som hot mot rikets säkerhet och som hon bevakade journalistiskt. Enligt uppgifter från reportern till Doku inleddes relationen under sommaren förra året, efter att hon avslutat sin bevakning, skriver Sveriges Radio.

Varken för publiken eller den egna redaktionen berättade SR:s ledning varför reportern sade upp sig och publiceringarna ligger fortfarande kvar på Sveriges Radios sajt.

Enligt Doku var reporterns familj redan engagerad i mannens utvisningsfall under våren.

Cilla Benkö, vd för Sveriges Radio, säger till DN att hon står bakom Ekot-chefens beslut.

– Vi har vidtagit ett antal åtgärder, vi kommer inte gå in i detalj på vad han har gjort och vilka han har pratat med. Men han har försäkrat sig om att han hade kontroll över den situation som var då, jag har fått information om vilken information han hade och jag tycker att han fattade ett korrekt beslut, säger hon.

Under intervjun med DN antyder Benkö att det var reportern själv som berättade för sin chef, men hon vill inte bekräfta det.

– Personen jobbade här, personen gick till sin chef, chefen vidtog ett antal åtgärder, personen valde sedan att sluta, säger hon.

Kritiken mot Benkös och Wolf-Watz agerande växer. Bland annat kritiseras Benkö av debattören och satirikern Jens Ganman, som menar att SR måste ha haft tillräckligt mycket information om reporterns relation med mannen, för att motivera en egen rapportering om händelsen.

I ett inlägg på Facebook refererar Ganman till ett uttalande av Ekot-chefen i Sveriges Radio, där han uppgav att han ”agerade” så fort han fick veta att det fanns ”en situation som innebar att Ekots integritet kunde ifrågasättas”.

Jens Ganman skriver i sitt inlägg: ”Sa [reportern] upp sig själv? Utan att berätta närmare varför? Eller ʼageradeʼ Wolf-Watz och Benkö? Alltså ställde henne inför ett ultimatum: ʼSäg upp dig självmant eller få sparken.ʼ På vilken information i så fall? Och vad betyder detta ʼageradeʼ som vi hör om hela tiden?”

Powered by Labrador CMS