Jag längtar efter din frälsning, Herre, din undervisning är min glädje.
Psaltaren 119:174

Världen idag

”Ibland blir man extra engagerad i ett fall, och i det här ärendet blev jag det”, säger Ruth Nordström som företrädit kvinnan, till SVT Skåne. Foto: A.C.F - Stockholm

Ny viktig dom om trafficking

En kvinna som utnyttjades som sexslav i Sydeuropa i över tio års tid slipper resa tillbaka till Italien för att söka asyl. Det beslöt Migrationsdomstolen i en dom som beskrivs som unik, eftersom den medger undantag från Dublinförordningen.

Nyheter · Publicerad 00:00, 24 jan 2016

– Vi kände att det här målet var principiellt viktigt, eftersom det ställer frågan på sin spets. Kan det vara stötande ur ett humanitärt perspektiv att överföra ett offer för sextrafficking till det land där personen varit utsatt och sålts som slav?

Det säger Ruth Nordström, som företrädit kvinnan, till SVT Skåne.

Falska löften om arbete fick kvinnan att för drygt tio år sedan resa till Frankrike från sitt hemland i Afrika, bara för att under hot om våld tvingas att börja sälja sex, uppger SVT Skåne.

Efter flera misslyyckade flyktförsök fördes hon till Italien. Där fick hon fortsätta att sälja sex, och gjorde flera nya flyktförsök. Men ligan som hade henne i sitt våld hittade henne igen och hotade bland annat med att döda hennes familj i hemlandet om hon försökte fly igen.

När kvinnan trots allt lyckades ta sig till Malmö och sökte asyl i Sverige nekades Migra­tionsverket först att pröva hennes ärende. Detta med hänvisning till Dublinförordningen, som säger att asyl ska sökas i det EU-land där den asylsökande först registrerats – i detta fall Italien.

Kvinnan drabbades efter beslutet av posttraumatisk stress, depression och ångest, och Ruth Nordström överklagade beslut tillsammans med ett akutboende i Malmö.

Och Migrationsöverdomstolen var av annan uppfattning än Migrationsverket, uppger SVT Skåne.

Visserligen menar domstolen att situationen för asylsökanden i Italien inte hindrar att man skickar dit personer enligt Dublinförordningen, samt att psykisk ohälsa inte anses vara ett hinder.

Men att kvinnan varit utsatt för människohandel i Italien under tio års tid vägs in i beslutet, som innebär att ärendet av humanitära skäl återvisas till Migrationsverket för ny prövning.

Eva Janzon
eva.janzon@varldenidag.se

Biverkningar av mindfulness en viktig väckarklocka för Sverige

Ledare 20 000 personer med sviter av mindfulness hörde förra året av sig till organisationen Cheetah House... torsdag 25/2 00:10

Religionsfrihet nämndes inte i utrikesdeklarationen

Utrikespolitik. För första gången på flera år nämns inte frågan om religionsfrihet eller religiösa minoriteter i... onsdag 24/2 17:00

Linde pressades om bistånd till Islamic Relief

Utrikespolitik. Iran, Turkiet, svenskt bistånd och ett eventuellt svenskt Natomedlemskap var några av de många... onsdag 24/2 16:50

Framgång är inte mätbara resultat, utan äkthet och trohet inför Gud.

Inför söndag 1 Mos 32:22–31 Det blir ingen vändning utan omvändelse. Det blir ingen förändring i samma gamla... torsdag 25/2 00:00

Hur kan vi hjälpa vår son som har ångest?

Familjefrågan. Vår son som är 25 år har mycket ångest. Under mellanstadiet och högstadiet blev han mobbad. Han bor...
Följ Världen idag i sociala medier