– Vi kände att det här målet var principiellt viktigt, eftersom det ställer frågan på sin spets. Kan det vara stötande ur ett humanitärt perspektiv att överföra ett offer för sextrafficking till det land där personen varit utsatt och sålts som slav?
Det säger Ruth Nordström, som företrädit kvinnan, till SVT Skåne.
Falska löften om arbete fick kvinnan att för drygt tio år sedan resa till Frankrike från sitt hemland i Afrika, bara för att under hot om våld tvingas att börja sälja sex, uppger SVT Skåne.
Efter flera misslyyckade flyktförsök fördes hon till Italien. Där fick hon fortsätta att sälja sex, och gjorde flera nya flyktförsök. Men ligan som hade henne i sitt våld hittade henne igen och hotade bland annat med att döda hennes familj i hemlandet om hon försökte fly igen.
När kvinnan trots allt lyckades ta sig till Malmö och sökte asyl i Sverige nekades Migrationsverket först att pröva hennes ärende. Detta med hänvisning till Dublinförordningen, som säger att asyl ska sökas i det EU-land där den asylsökande först registrerats – i detta fall Italien.
Kvinnan drabbades efter beslutet av posttraumatisk stress, depression och ångest, och Ruth Nordström överklagade beslut tillsammans med ett akutboende i Malmö.
Och Migrationsöverdomstolen var av annan uppfattning än Migrationsverket, uppger SVT Skåne.
Visserligen menar domstolen att situationen för asylsökanden i Italien inte hindrar att man skickar dit personer enligt Dublinförordningen, samt att psykisk ohälsa inte anses vara ett hinder.
Men att kvinnan varit utsatt för människohandel i Italien under tio års tid vägs in i beslutet, som innebär att ärendet av humanitära skäl återvisas till Migrationsverket för ny prövning.
Eva Janzon
eva.janzon@varldenidag.se