En dag i dina gårdar är bättre än tusen andra. Jag vill hellre vakta dörren i min Guds hus än bo i de gudlösas tält.
Psaltaren 84:11

Världen idag

På appen Tellonym skickas meddelanden anonymt. Det har lett till näthat och mobbning bland barn och unga. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix / TT

Ny populär app används för mobbning bland unga

Tellonym är en av de de mest nedladdade apparna bland barn och unga just nu är. Där skickas meddelanden anonymt och det har i många fall lett till mobbning och elaka kommentarer.

Nyheter · Publicerad 15:00, 4 apr 2019

”Tellonym är den ärligaste platsen på internet. Ta reda på vad dina vänner tänker om dig, svara på anonyma frågor och fråga andra sådant du aldrig vågat fråga förut!” Så presenteras appen Tellonym på Google Play.

Men ”ärligheten” kan ibland urarta totalt.

– Det var oskyldigt i början. Men sedan blev det bara värre och värre. Det kom in kommentarer om att hon skulle dö. En dag kom hon till mig och berättade allt och var oerhört ledsen, säger mamman Vanja Gustafsson till Expressen.

Hennes dotter är inte ensam om att ha blivit utsatt. Sjätteklassaren Elvira Stenberg har liknande erfarenheter.

– Samma dag som jag laddade ner appen skrev folk: ”Häng dig”, att jag är tjock och att jag tar andras vänner, säger hon till Expressen.

Ekot ställde frågan om varför man använder anonyma appar till elever i årskurs fem.

– Det är väl för att man är rädd för att säga det på riktigt. Man kanske tycker det är pinsamt, eller så vill man säga något dumt man inte vågar på riktigt. Då tycker de, anonym, yes, nu kan jag bara säga det eller skriva, säger en elev. 

I Norge har sju kommuner blockerat Tellonym från det kommunala nätverket och i England har skolor gått ut och varnat föräldrar för att barnen mobbas via appen.

Det finns en frivillig EU-överens-kommelse mellan bland annat Facebook och Google, som säger att kränkande kommentarer måste tas bort inom ett dygn.

Tellonym ville inte ställa upp på någon intervju med Ekot och svara på om de är med i överenskommelsen. De svarar i stället skriftligt: ”Vi inte styra vad folk pratar om på vår plattform och hur de pratar. Men vi sätter tydliga gränser och visar vad vi tycker är att gå för långt, med hjälp av våra modererings- och språkfilter.”

– Det här är ett bra exempel på när vuxna skapar en otrygg miljö för barn, det är lite som en fritidsgård som har öppet 24 timmar om dygnet, men som inte har någon personal, säger Jonas Söderlund, kurator på Bris till Nyheter24.

Samma dag som jag laddade ner appen skrev folk: ’Häng dig’, att jag är tjock och att jag tar andras vänner.

Vårtecken för oföddas rätt till liv en utmaning till Sverige

Ledare Det finns tecken som låter ana en växande förståelse för kritiken mot abortsituationen i världen.... torsdag 17/6 00:10

Försoningen är viktigare än orsakerna som krävde försoning.

Inför söndag Söndagen den 6 juni fick vi äntligen fira gudstjänst på plats i kyrkan igen! Det var faktiskt svårt... torsdag 17/6 00:00

Senaste nytt

    Podcasts
    Följ Världen idag i sociala medier