Därför ska allt som ni sagt i mörkret höras i ljuset, och det som ni viskat i örat i enrum ska ropas ut på taken.
Lukas 12:3

Världen idag

Ny konferens i Jämtland ska nå unga samer med Jesus

I den historiska, samiska kyrkstaden Ankarede i nordligaste Jämtland anordnas under midsommarhelgen en pingstkarismatisk missionskonferens. Förhoppningen är bland annat att nå ut med evangeliet till många av de hundratals unga samer som brukar fira midsommar på platsen.

Nyheter · Publicerad 12:00, 23 jun 2022

Konferensen hålls också som ett hundraårsjubileum av bildandet av den samiska pingstförsamlingen Fjällsol, i vad som är Jämtlands nordligaste socken – Frostvikens distrikt, som till ytan är lika stort som landskapet Närke, men som har mindre än 800 permanenta invånare.

Gustaf Jillker, som själv är same och uppvuxen i Frostviken, är ordförande i Håkafots missionsförening, som arrangerar konferensen. Han är dessutom ordförande i Israel­gruppen i Jämtland.

Gustaf berättar för Världen idag att Ankarede sedan ett par hundra år tillbaka är en så kallad samisk kyrkstad, med ett kapell dit samerna fick ta sig varje sommar för händelser som giftermål, barndop och nattvard. Med tiden utvecklades den också till en mer allmän samlingsplats, med besök av läkare och länsstyrelse.

– Men den allmänna sekulariseringen i samhället har även drabbat samerna. Ankarede har nu blivit en plats dit de samiska ungdomarna kommer för att festa, berättar Jillker.

Som en av konferensens talare tänker han lyfta fram frikyrkans och pingströrelsens historiska betydelse för samerna, både genom dess evangelisation och sociala insatser.

De medverkande har generellt en eller annan samisk koppling, men det kommer också att finnas ett generellt fokus på vikten av mission, inte minst bland världens olika urfolk. Flera av talarna har arbetat som missionärer i andra världsdelar.  

Den rumänsk-israeliske, messianske juden Edy Mihaescu, som är professionell musiker och evangelist och som har intresserat sig för den samiska kulturen, kommer också att medverka.

– Han har dessutom en profetisk förståelse angående händelserna i Israel, säger Jillker.

Några permanentboenden finns inte i Ankarede; däremot finns där ett servicehus med toalett, dusch och vatten, samt ett kafé och platser för tält och husvagnar.  

I fjol öppnades dessutom ett samiskt museum på platsen, även om, som Jillker påpekar, hela byn med sina gamla kyrkstugor och kåtor är som ett enda stort friluftsmuseum.

Konferensmötena kommer främst att hållas i ett stort kåtaformat mötestält. Men ett friluftsmöte har också planerats in, samt eftermöten med lovsång och förbön i en riktig kåta, kring öppen eld och med granris och renskinn att sitta på.

– Vi ser det här som ett tillfälle som vi har fått ifrån Gud, säger Gustaf Jillker.

Den allmänna sekulariseringen i samhället har även drabbat samerna.

En skridskolegend har fått gå hem

Ledare Skridskolegenden Jonny Nilsson berättade i ett reportage i Världen idag (våren 2021) om hur hans... fredag 24/6 00:00

Snart hålls årlig gudstjänst för Sveriges ofödda barn

Prolife. Den 3 juli hålls en gudstjänst i Holmstrand till minne av de barn som inte fått födas i vårt land.... lördag 25/6 18:00

Svaret på vår djupaste längtan finns hos en enda person

Krönikor För några år sedan satt jag på tunnelbanan på väg till bibelskolan där jag studerade. I varje... torsdag 23/6 00:10

Tryck från hbtq-grupper kräver vaksamhet hos församlingen

Ledare Slutna grupper på Facebook arbetar aktivt för att undergräva den bibliska synen på homosexualitet.... torsdag 23/6 00:10

Kommer vi att känna igen varandra i himlen?

Mot väggen I Bibeln står det ju att vi i himlen kommer att vara som änglarna (Matt 22:30). Betyder det att vi...

Gärna blomsterkrans – men spola nubben i slasken

Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Midsommarhelgen närmar sig och därmed den ljusaste tiden och den ljusaste natten på året. Nu sitter...
Följ Världen idag i sociala medier