Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Ny konferens i Jämtland ska nå unga samer med Jesus

I den historiska, samiska kyrkstaden Ankarede i nordligaste Jämtland anordnas under midsommarhelgen en pingstkarismatisk missionskonferens. Förhoppningen är bland annat att nå ut med evangeliet till många av de hundratals unga samer som brukar fira midsommar på platsen.

Nyheter · Publicerad 12:00, 23 jun 2022

Konferensen hålls också som ett hundraårsjubileum av bildandet av den samiska pingstförsamlingen Fjällsol, i vad som är Jämtlands nordligaste socken – Frostvikens distrikt, som till ytan är lika stort som landskapet Närke, men som har mindre än 800 permanenta invånare.

Gustaf Jillker, som själv är same och uppvuxen i Frostviken, är ordförande i Håkafots missionsförening, som arrangerar konferensen. Han är dessutom ordförande i Israel­gruppen i Jämtland.

Gustaf berättar för Världen idag att Ankarede sedan ett par hundra år tillbaka är en så kallad samisk kyrkstad, med ett kapell dit samerna fick ta sig varje sommar för händelser som giftermål, barndop och nattvard. Med tiden utvecklades den också till en mer allmän samlingsplats, med besök av läkare och länsstyrelse.

– Men den allmänna sekulariseringen i samhället har även drabbat samerna. Ankarede har nu blivit en plats dit de samiska ungdomarna kommer för att festa, berättar Jillker.

Som en av konferensens talare tänker han lyfta fram frikyrkans och pingströrelsens historiska betydelse för samerna, både genom dess evangelisation och sociala insatser.

De medverkande har generellt en eller annan samisk koppling, men det kommer också att finnas ett generellt fokus på vikten av mission, inte minst bland världens olika urfolk. Flera av talarna har arbetat som missionärer i andra världsdelar.  

Den rumänsk-israeliske, messianske juden Edy Mihaescu, som är professionell musiker och evangelist och som har intresserat sig för den samiska kulturen, kommer också att medverka.

– Han har dessutom en profetisk förståelse angående händelserna i Israel, säger Jillker.

Några permanentboenden finns inte i Ankarede; däremot finns där ett servicehus med toalett, dusch och vatten, samt ett kafé och platser för tält och husvagnar.  

I fjol öppnades dessutom ett samiskt museum på platsen, även om, som Jillker påpekar, hela byn med sina gamla kyrkstugor och kåtor är som ett enda stort friluftsmuseum.

Konferensmötena kommer främst att hållas i ett stort kåtaformat mötestält. Men ett friluftsmöte har också planerats in, samt eftermöten med lovsång och förbön i en riktig kåta, kring öppen eld och med granris och renskinn att sitta på.

– Vi ser det här som ett tillfälle som vi har fått ifrån Gud, säger Gustaf Jillker.

Den allmänna sekulariseringen i samhället har även drabbat samerna.

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Därför bör vi fira Sveriges 500 år som nationalstat

Ledare Den 6 juni väntar en stor minnesdag för konungariket Sverige. Det är dock slående hur svagt... fredag 2/6 00:10