Men vi har vårt medborgarskap i himlen, och därifrån väntar vi Herren Jesus Kristus som Frälsare.
Filipperbrevet 3:20

Världen idag

Den officiella förklaringen till Estoniaförlisningen har varit att bogvisiret föll av. Nu kommer uppgifter som kan förändra teorin. På bilden ses hur bogvisiret tas upp i november 1994. Foto: Jaako Avikainen/Scanpix/TT

Ny dokumentär: Stort hål i Estonias skrov

Ett stort hål i Estonias skrov avslöjas i den femte delen av Discoverys dokumentärserie som släpps i dag, måndag.

– Vi har funnit skador, massiva skador, de är inte möjliga att ifrågasätta längre, säger dykexperten Jakob Olszewski i dokumentären.

Sveriges regering uppges ha erbjudits att titta på fynden, men tackat nej.

Nyheter · Publicerad 10:10, 28 sep 2020

Världen idag har tidigare skrivit att uppseendeväckande fynd utlovats i dokumentären ”Estonia – fyndet som ändrar allt”. När dokumentären nu släppts framkommer det att vraket har kraftiga skador på styrbords sida. Det handlar om ett hål som är minst 4 meter högt och 1,5 meter brett på den bredaste punkten. Hålet är beläget precis där de sovande passagerarna befann sig.

– Jag är verkligen glad att vi – efter dessa få dagar – verkligen kan slå fast att vi har något som kommer att leda till en avgörande förändring, säger dykexperten Jakob Olszewski i dokumentären.

– Vi har funnit skador, massiva skador, de är inte möjliga att ifrågasätta längre. Det är inga spekulationer, skadorna finns där.

Fredrik Børressen, örlogskapten och expert på fartygsskador, kan inte utesluta explosion, men menar i dokumentären att det antagligen är en yttre kraft som har pressat in i skrovet.

Han påpekar att hålet finns vid vattenlinjen och tänker närmast på att Estonia har mött ett annat objekt.

Jörgen Amdahl, professor i marinteknik, har gjort beräkningar och menar att det handlar om en farkost som väger minst 500–600 ton, den tyngd som krävs för att pressa igenom Estonias plåt.

Carl Eric Reintamm överlevde Estonias förlisning och var väldigt tidigt uppe på Estonias promenaddäck. I dokumentären berättar han att han var helt ensam och tittade ut över havet när han såg något konstigt i havet.

– Det var vitt, flera meter stort, rör sig åt vänster, samtidigt går vågor över det här. Jag har aldrig gjort militärtjänst och jag har ingen aning om hur u-båtar ser ut. Men uppenbarligen körde fartyget på någonting, säger Carl Eric Reintamm.

– Det är en observation som behöver tas på allvar, menar professor Jörgen Amdahl.

Sveriges regering erbjöds att titta på de fynd som Estonia-dokumentären redovisade, men tackade nej.

Lennart Berglund från anhörigföreningen SEA, Stiftelsen Estoniaoffren och anhöriga, fick se ett utdrag av dokumentären redan den 15 augusti.

– Vi fick se 3D-bilderna som visar var skadan var och hur stor den var. Det som har tillkommit sedan dess är alla de här intervjuerna med överlevande.

– Vi vill veta vad som hänt, så är det ju. Jag blir väldigt irriterad och besviken på myndigheterna att något sådant här ska kunna ske utan att vi får ett riktigt svar.

– Det är en stor kraft som har träffat Estonia snett bakifrån. Man talar om ett tusen ton, en större kraft som har tryckt in Estonia, både över och under vattenytan, något som ligger i vattnet och som väger väldigt mycket. Det talas om att det skulle kunna vara en ubåt.

Vad tror du själv att det var?

– Vi funderar inte på vad det var, det måste någon tala om för oss nu.

Hur känns det att i 26 år ha fått höra att olyckan orsakades av att bogvisiret föll av?

– Det blir väldigt märkligt. Man blir väldigt förvånad över att vi hela tiden har blivit nekade att få reda på vad som har hänt, att allt som har sagts har varit en mörkläggning.

Lennart Berglund förvånas över att regeringarna i Sverige, Estland och Finland har motsatt sig dykningar vid vraket. Han efterlyser nu en ny utredning kring vad som hände.

– Det måste det bli, konstaterar han.

Man blir väldigt förvånad över att vi hela tiden har blivit nekade att få reda på vad som har hänt, att allt som har sagts har varit en mörkläggning.

Kristendomsfientlig present från SVT till Socialdemokraterna

Ledare Socialdemokraterna kan via LO och sitt eget Kombilotteri pumpa in stora pengar i valrörelsen. Nu... lördag 20/8 00:10

Makten över elhandeln glider bort från nationen

Ledare Magdalena Andersson inledde en partiledardebatt häromkvällen med något så ovanligt som beröm till... fredag 19/8 00:10

Vi ska gå omkring och dofta Kristus

Denna söndag luktar det Skutskär över hela Sverige, och speciellt på vissa delar av... lördag 20/8 00:00

Fem partier beredda att runda lagen om partibidrag

Granskning. Fem av riksdagens åtta partier är beredda att på olika sätt kringgå lagen om partifinansiering... fredag 19/8 15:00

Ebba Busch försvarade samvetsfrihet inom vården

Ledare I Aftonbladet TV:s partiledardebatt i onsdags angrep återigen Annie Lööf (C) – som för fyra år... fredag 19/8 00:00

Sjöng i anden under fredagsbönen i moskén

Missionsglimten Douzhan arbetar bland muslimer i ett land i Centralasien. Han brinner för att se hela området bli... fredag 19/8 00:00

Senaste nytt

    Terrordåd är inte hjältedåd

    Israelkommentar I lördags kväll besköts väntande vid en busshållplats i närheten av Västra muren i Jerusalem. Två...

    Vi ska gå omkring och dofta Kristus

    Denna söndag luktar det Skutskär över hela Sverige, och speciellt på vissa delar av...
    Följ Världen idag i sociala medier