Herren har blivit min borg, min Gud är min tillflykts klippa.
Psaltaren 94:22

Världen idag

Fynd som ”förändrar allt” utlovas i Estoniadokumentär

Hur och varför förliste Estonia? Det är frågor som granskas i en ny dokumentärserie, som har nordisk premiär på årsdagen av Estonias förlisning den 28 september. Inför premiären har produktionsbolaget Monster utlovat ”uppseendeväckande uppgifter” som ”förändrar allt”.

Nyheter · Publicerad 16:56, 24 sep 2020

Den 28 september 1994 förliste fartyget Estonia, varpå 501 svenskar miste livet. Världen idag har vid flera tillfällen rapporterat om att många anhäriga till offren kräver en ny utredning. Nu kommer snart uppgifter som kan kasta nytt ljus på katastrofen.

I dokumentärfilmen Estonia – fyndet som förändrar allt utlovas nämligen anmärkningsvärda avslöjanden.

– Det jag kan säga nu är att serien kommer komma med nya upplysningar om både förlisningen och processen som följde, upplysningar som vi menar är uppseendeväckande, har Bendik Mondal, redaktör på Monster, sagt i norsk media.

Samtidigt har kammaråklagare Helene Gestrin inför premiären åtalat dokumentärens regissör, journalisten Henrik Evertsson, som vann priset Årets frilansare i Norge 2018.

Bakgrunden till åtalet är de rörliga bilder som togs med undervattenskamera vid Estonias vrak den 23 september i fjol. Åklagaren menar att Henrik Evertsson, tillsammans med undervattens­farkost­operatören Linus Andersson, har brutit mot det förbud mot dykning som regleras i lagen om skydd för gravfrid vid vraket.

Dykningarna, som skedde i samråd med Sea – anhörig­föreningen som bildades efter Estonia­katastrofen – försvaras även av Discovery, världens ledande dokumentär­produktionsbolag:

– En av utredningarna som produktionen gjorde var att ta bilder av vraket, särskilt de delar som det inte fanns dokumentation från tidigare. Det beslutet övervägdes noggrant, både etiskt och juridiskt, av både produktionen och beställaren, Discovery i Norge, säger Jessica Linnman, kommunikationsdirektör på Discovery Sverige, i ett pressuttalande.

Hon erkänner att det självklart var en känslig fråga eftersom området kring vraket är förklarat som en begravningsplats och därmed är förbjudet område för undervattens­aktiviteter.

– Men enligt produktionen var det absolut nödvändigt, och journalistiskt motiverat, att skicka ner en undervattens­robot för att dokumentera vrakets tillstånd. Ärendet är av stort allmänintresse, och detta var det enda sättet för produktionen att fastställa om den officiella förklaringen som finns tillgänglig i dag är trovärdig, eller om det finns omständigheter som inte har avslöjats för allmänheten, menar Jessica Linnman.

Regissören Henrik Evertsson från produktionsbolaget Monster vill i samtal med Världen idag inte kommentera åtalet vid Göteborgs tingsrätt för brott mot griftefriden.

– Dokumentärserien är skapad utifrån ett gediget journalistiskt arbete, där vi har djup­intervjuat flertalet förstahandskällor med en direkt koppling till Estonia­katastrofen. Många källor har aldrig tidigare ställt upp i media med sin historia, säger han inför premiären.

När han tillsammans med sitt produktionsteam först började undersöka fallet blev han alltmer övertygad om att den oro som både överlevande och anhöriga uttryckt faktiskt var befogad.

– I synnerhet slutsatserna kring hur och varför Estonia sjönk var av särskilt intresse – och absolut nödvändigt för oss att utreda närmare. Med den här dokumentärserien vill vi belysa vad som verkligen hände med M/S Estonia och ge de drabbade flera svar som i sin tur kan ge ett bidrag till den globala sjösäkerheten.

Produktionsteamet utlovar att dokumentärserien innehåller gripande berättelser från anhöriga och överlevande från Estonia­katastrofen liksom dokumentationer från dyk som genomförts för att komma närmare och undersöka vraket samt arkivmaterial från M/S Estonia.

Många källor har aldrig tidigare ställt upp i media med sin historia.

Dokumen-
tären om Estonias förlisning heter ”Estonia – fyndet som förändrar allt” och består av fem delar.

I Sverige kommer den gå att se på Dplay med start på måndag.

Dödshjälp för ingen – eller för alla?

Debatt Bara genom att stifta en dödshjälpslag utsätter samhället alla människor som kan omfattas av... tisdag 27/10 00:00

Ge mer frihet till familjerna!

Ledare Ett nytt stort slag om familjepolitiken och om föräldrars och barns rättigheter är på gång. Risken... tisdag 27/10 00:00

Den lidande församlingen – brevet till Smyrna

Även Smyrna var en viktig stad i Mindre Asien. I praktiken tävlade man med Efesos om att vara... tisdag 27/10 00:00

17-åriga Signe levde utan skärmar under sex månader

Fasta. Det tillhör inte vanligheterna att en 17-åring väljer att leva skärmfritt. Men för Signe Strålin...

Varför tro på uppståndelsen?

Mot väggen De första kristna hävdade att de mött Jesus uppstånden. Varför ska vi ta det påståendet på allvar?...

Den lidande församlingen – brevet till Smyrna

Även Smyrna var en viktig stad i Mindre Asien. I praktiken tävlade man med Efesos om att vara...