Nyheter

Nuri Kino coronasjuk – manar till ansvar

Nuri Kino
Nuri Kino

Journalisten och författaren Nuri Kino är hemma igen efter att ha vårdats på sjukhus för covid-19. Han har behandlats med syrgas och är bättre, men inte återställd.”Jag är ok. Men att bara hålla i telefonen får det att skrika i min handled av smärta”, skriver han i ett Facebook-inlägg där han manar till ansvar.

Publicerad Uppdaterad

Och jag lever tack vare världens bästa land och dess sjukvård.

Nuri Kino

”Dag 17 med covid-19. Vi måste kämpa nu. Tillsammans. Enade. Vi har en yttre osynlig fiende att samlas mot”, börjar Nuri Kino sitt senaste inlägg på Facebook, där han beskriver sjukdomsförloppet.

Kino, som är starkt engagerad i att hjälpa kristna flyktingar i Mellanöstern, blev inlagd på sjukhus efter elva dagar med feberfrossa. Själv tror han att han blivit smittad på ett varuhus.

Han har behandlats med syrgas, kortison och blodförtunnande, men blev utskriven på måndagen och är nu hemma igen.

Han har inte längre någon feber, men är trött och har ledvärk.

”Och jag lever tack vare världens bästa land och dess sjukvård”, skriver han.

Nuri Kino beskriver en händelse från sjukhuset, då en undersköterska knackade på hans dörr:

”Hon ville veta hur jag mådde och om jag behövde något. Hon såg att jag var djupt försjunken i något. Hon frågade vad jag gjorde. Jag tog händerna till varandra och svarade att jag ber för henne och alla hennes kollegor världen runt, att de ska hålla ut, för utan dem och vår Herre är det över. Hon knäppte sina händer med. Sedan tog hon höger hand mot sitt hjärta, tittade mig i ögonen, fällde en tår, fick ur sig ett 'tack' och lämnade mig.”

Kino uppmanar till försiktighet och användning av munskydd.

”Jag bar munskydd i några veckor, alldeles för ofta togs jag som en idiot eller som paria. Väl så. Det är ju inte svenskarnas fel att de inte vet att halva världen, de som har tillgång till munskydd bär det. I dag vet jag att jag gjorde fel som slutade.”

Powered by Labrador CMS