Saliga är de som hungrar och törstar efter rättfärdighet, för de ska bli mättade.
Matteusevangeliet 5:6

Världen idag

Nu portar Wikipedia konservativa skribenter

Redaktörer för nätencyklopedin Wikipedia får inte längre ta ställning för en traditionell äktenskapssyn i sin personliga presentation, rapporterar det brittiska opinionsinstitutet The Christian Institute. En av sajtens administratörer ska ha lämnat sitt uppdrag på grund av utvecklingen.

Nyheter · Publicerad 17:00, 24 okt 2020

The Christian Institute konstaterar att Wikipedias redaktörer består av frivilliga som arbetar med att skriva och redigera artiklar i den stora nätencyklopedin. Den nu uppstådda kontroversen handlar om dessa redaktörers så kallade användarrutor som finns på deras personliga sidor, och som förmedlar information om personerna.

Den undergrupp av redaktörer som tar beslut om Wikipedias policys ska enligt institutet ha bestämt att det går emot sajtens riktlinjer, som förbjuder politiskt eller aktivistiskt material i dessa rutor, att inkludera ”pro-äktenskaps-innehåll”.

Tidningen Christian Post, som rapporterar om saken, uttrycker det som att förbudet gäller information i användarrutorna som är emot samkönade äktenskap, och ger som exempel en användarruta som ska ha innehållit meningen: ”Den här användaren tror att äktenskap är mellan en man och en kvinna.”

Samtidigt uppger The Christian Institute att Wikipedias policygrupp däremot inte gett sig på användarrutor som uttrycker stöd för samkönade äktenskap.

Ensidigheten i det hela ska ha gjort att en av sajtens administratörer, med användarnamnet ”Ad orientem”, valt att lämna sin tjänst och varnat för att förfarandet är ”helt klart oförenligt” med sajtens neutralitets-åtagande.

Den nu före detta administratören ska också ha fördömt fientliga kommentarer om förespråkare av en traditionell äktenskapssyn, som ska ha förekommit i en debatt om frågan, och som denne menar ”representerar en otäck tendens att fördöma andras åsikter som att gå utanför gränsen för acceptabelt tänkande”.

En av grundarna av Wikipedia, Larry Sanger, ska dessutom i maj i år ha uttryckt att sajtens policy som kallas NPOV, och som handlar om att skriva ur en neutral synvinkel, numera är ”död”, uppger Christian Post.

”Den ursprungliga policyn är sedan länge bortglömd, Wikipedia har inte längre en effektiv neutralitetspolicy”, skrev Sanger.

Den ursprungliga policyn är sedan länge bortglömd, Wikipedia har inte längre en effektiv neutralitetspolicy.

Ett folk som bejakar kallelsen att både synas och höras.

Ledarkrönika ”Vi för vår del kan inte hålla tyst med vad vi har sett och hört” (Apg 4:20). De här orden – Petrus... torsdag 26/11 00:00

Vi kan vara stolta över dem som gått före oss i tron.

Inför söndag Ps 24 ”Gör porten hög, gör dörren bred …” Så sjunger vi i adventspsalmen 107 i svenska psamboken.... fredag 27/11 00:00

Nu inleds rättegång för upploppet i Malmö

Brott. Busskurer krossades, lyktstolpar vältes och polisfordon utsattes för skadegörelse. Sex personer har... fredag 27/11 11:00

Många tror att problemet fortfarande stavas Israel

Israelkrönika I lördags lade den i nuläget mest kände sångaren i Egypten, Mohamed Ramadan, ut en bild på...