Dina ögon såg mig när jag bara var ett foster. Alla mina dagar blev skrivna i din bok, formade innan någon av dem hade kommit.
Psaltaren 139:16

Världen idag

Trots en historia av antisemitism har Ukraina nu en judisk president, segraren i helgens presidentval, Volodymyr Zelenskiy (till vänster). Sedan tidigare har landet även en judisk premiärminister, Volodymyr Groysman (till höger). Foto: Vadim Ghirda/AP/TT, Efrem Lukatsky/AP/TT

Nu är både Ukrainas president och premiärminister judar

Tv-komikern Volodymyr Zelenskiy tog med stor marginal hem segern i det ukrainska presidentvalet. Landet är nu det första utanför Israel som har både en judisk president och en judisk premiärminister, skriver Jewish News Syndicate, JNS.

Nyheter · Publicerad 15:59, 23 apr 2019

Den nyvalde presidenten har även en judisk premiärminister, Volodymyr Groysman, åtminstone fram till dess att parlamentsval hålls senare i år.

Men Eduard Dolinsky, vd för Ukrainska judiska komittén, säger till israeliska Haaretz att det vore fel att beteckna Volodymyr Zelenskiy som en ”judisk president”.

– Han är ukrainare med judisk bakgrund; han är inte med i den judiska gruppen; han är inte religiös, följer inte judiska traditioner och talar aldrig om sig själv som jude, säger Eduard Dolinsky.

Mark Levin, som finns med i ledningen för National Coalition Supporting Eurasian Jewry, ser ändå valet av Volodymyr Zelenskyj som ”mycket betydelsefullt”.

Bilden av Ukraina som ett antisemitiskt land mildras något, menar han, ”när vi har en nyvald president med judisk bakgrund och en judisk premiärminister”, skriver JNS.

Han får medhåll av Daniel Mariaschin, vd för B’nai B’rith International.

– Med tanke på den ofta problematiska, flera hundra år långa judiska historien i Ukraina, är valresultatet anmärkningsvärt, säger han.

– Vi hoppas att Ukraina med detta val fortsätter att stärka sina relationer både till USA och Israel.

En undersökning av Pew Research Center nyligen visade att Ukraina är det land i Central- och Östeuropa som är mest positivt inställt till judar – bara 5 procent av ukrainarna önskar inte ha judar som sina landsmän.

Samtidigt ser många judar landets nynazistiska extremhöger som ett hot, och utvandringen till Israel har varit relativ hög, skriver JNS.

För EU-ledarna, som nu står i kö för att få prata med och träffa Volodymyr Zelenskyj, framstår den tillträdande presidenten och hans politiska agenda som gåtfulla. Han har ingen tidigare politisk erfarenhet och har inte särskilt detaljerat redogjort för sin politik. Hur han ska nå sina mål, bland annat de ekonomiska och säkerhetspolitiska, är ännu inte känt.

Dessutom verkar han vara svår att få att reagera på kontaktförsök.

– Vi måste få honom till telefonen, anordna möten, få kommunicera hur allvarligt vi anser att det är med behovet av reformer och med vårt stöd – men enbart på basis av reformer, säger en högt uppsatt EU-källa till Reuters.

En annan uppsatt EU-källa säger att ”vi har ingen tydlig uppfattning om hans tankar bortom vad han har sagt under kampanjen”.

I uttalandena under kampanjen har det funnits en vilja att behålla en i huvudsak västligt inriktad politisk kurs. Men Volodymyr  Zelenskyj har varit mer försiktig än Petro Porosjenko när det gäller uttalade mål om att gå med i EU eller Nato.

EU försöker av både politiska och ekonomiska orsaker ivrigt hålla Ukraina borta från Rysslands grepp. Unionens permanente rådsordförande Donald Tusk och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker skrev gemensamma gratulationer till den 41-årige segerherren – men de klargjorde också att Bryssel förväntar sig fler demokratiska reformer och mer kamp mot korruptionen.

”Mycket återstår att åstadkomma för att fullt ut förverkliga det fredliga, demokratiska och välmående Ukraina som dess medborgare vill ha”, skriver EU-ledarna.

Vi hoppas att Ukraina med detta val fortsätter att stärka sina relationer både till USA och Israel.

Volodymyr Zelenskiy

41-årig tvåbarnspappa från industristaden Kryvyj Rih i centrala delen av Ukraina.

Skådespelare, producent och utbildad jurist.

Pratar ryska och ukrainska.

Fördömde annekteringen av Krimhalvön 2014 och vägrade efter det att uppträda i Ryssland.

Hans kritiker säger att han saknar politisk erfarenhet och ett tydligt partiprogram. Han har också blivit anklagad för att ha kopplingar till den brottsmisstänkte ukrainske oligarken Ihor Kolomojskyj som äger tv-kanalen där Zelenskyj bedrivit sin framgångsrika valkampanj.

Hans anhängare ser honom som en frisk fläkt som vill bekämpa korruptionen.

Källa: AFP, Reuters

Vad är planen för att vända Svenska kyrkans utveckling?

Ledare I veckan meddelade Antje Jackelén att hon går i pension hösten 2022. När hon lägger ner staven sker... torsdag 9/12 00:10

Den ”banala” antisemitismen är inte mindre allvarlig

Israelkommentar Den 21 november sköts en 26-årig israelisk man till döds av en palestinsk terrorist precis intill... torsdag 9/12 00:00

Vaccinpass kan införas vid mindre samlingar

Corona. Nu återinförs rekommendationer om avstånd och munskydd. Om smittläget förvärras kan regeringen ta... torsdag 9/12 07:00

Svenska Akademiens ordbok på väg mot graven

Språk. Sista delen Svenska Akademins ordbok (SAOB) väntas bli färdig under 2023. Därefter riskerar... torsdag 9/12 05:00

Rysk invasion rycker allt närmare

Ledare Närmare ett storskaligt krig än nu har vår världsdel inte varit sedan Berlinmurens och... torsdag 9/12 00:00

När traditioner och demokratiska värden kolliderar

Israelkrönika Vad gör man när tusenåriga traditioner kolliderar med moderna demokratiska värden? Frågan har varit... onsdag 8/12 00:00

Vi vet egentligen aldrig vad som ska hända i en bönestund.

I min ungdom hörde jag flera predikningar som hjälpte mig att förstå betydelsen av bön med... torsdag 9/12 00:00

Senaste nytt

    När traditioner och demokratiska värden kolliderar

    Israelkrönika Vad gör man när tusenåriga traditioner kolliderar med moderna demokratiska värden? Frågan har varit...
    Podcasts
    Följ Världen idag i sociala medier