Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

North Dakota har beslutat att införa förbud bland annat mot könsaborter och aborter av barn med genetiska skador som Downs syndrom. Republikanska kongressledamoten Bette Grande lade fram förslagen. Foto: James MacPherson / AP Scanpix

North Dakota skärper abortlagar

USA-delstaten North Dakota inför striktare abortlagar, som bland annat innebär att aborter inte får göras när fostrets hjärtljud kan höras. Aborter på grund av kön eller genetiska missbildningar som Downs syndrom blir också förbjudet.

Nyheter · Publicerad 00:00, 3 apr 2013

Men efter lagändringarna väntar nu en juridisk strid, där motståndare kommer att kämpa för att få lagarna underkända i domstol.
Guvernör Jack Dalrymple godkände på tisdagen tre skärpningar av North Dakotas abortlagar.
De tre nya lagarna, som ska träda i kraft i augusti, innebär att:

1. Aborter som görs enbart på grund av fostrets kön eller genetiska avvikelser, som Downs syndrom, förbjuds.

2. Aborter får inte utföras efter att fostrets hjärtljud kan höras (cirka sex veckor in i graviditeten).

3. Läkare som utför aborter måste vara legitimerad gynekolog, med kompetens att ge vård om något går fel i samband med abort.

Guvernören är väl medveten om att lagändringarna, särskilt de två sistnämnda, kan få svårt att överleva i domstol.
"Även om sannolikheten att den här åtgärden överlever en domstolsprövning, är det inte desto mindre ett legitimt försök av lagstiftarna i delstaten att se var gränsen går för Roe v. Wade", sade Dalrymple i ett uttalande efter att han signerat lagarna.
Roe v. Wade syftar på domslutet i USA:s högsta domstol 1973, som ledde till en legalisering av abort fram tills fostret anses livsdugligt.

I North Dakota finns endast en klinik som utför aborter och där inleddes omedelbart en insamlingsaktion för att kunna utmana lagarna i domstol, rapporterar AP. Guvernören är beredd på strid och har uppmanat delstatskongressen att avsätta särskilda medel till försvar av de nya lagarna.

Heligt Dackeuppror mot stängda kyrkor kan vara på väg

Ledare ”Jag tror att jag ska anmäla den där församlingen.” De orden fälldes helt nyligen av en ung kristen... torsdag 15/4 00:10

När allt blir mörkt finns det ändå någon där som leder framåt.

Inför söndag Ps 23 Psalmen om den gode herden är en av världens mest kända bibeltexter, och förmodligen har du... torsdag 15/4 00:00

Israelisk student hjälpte Nasa – fann två asteroider

Astronomi. En arabisk-israelisk student har fått två asteroider uppkallade efter sitt namns initialer plus... fredag 16/4 14:50

Israelernas styrka: argumentation

Israelkrönika Interna israeliska debatter, där de politiska ståndpunkterna ofta går i diametralt motsatta...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier