På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

North Dakota har beslutat att införa förbud bland annat mot könsaborter och aborter av barn med genetiska skador som Downs syndrom. Republikanska kongressledamoten Bette Grande lade fram förslagen. Foto: James MacPherson / AP Scanpix

North Dakota skärper abortlagar

USA-delstaten North Dakota inför striktare abortlagar, som bland annat innebär att aborter inte får göras när fostrets hjärtljud kan höras. Aborter på grund av kön eller genetiska missbildningar som Downs syndrom blir också förbjudet.

Nyheter · Publicerad 00:00, 3 apr 2013

Men efter lagändringarna väntar nu en juridisk strid, där motståndare kommer att kämpa för att få lagarna underkända i domstol.
Guvernör Jack Dalrymple godkände på tisdagen tre skärpningar av North Dakotas abortlagar.
De tre nya lagarna, som ska träda i kraft i augusti, innebär att:

1. Aborter som görs enbart på grund av fostrets kön eller genetiska avvikelser, som Downs syndrom, förbjuds.

2. Aborter får inte utföras efter att fostrets hjärtljud kan höras (cirka sex veckor in i graviditeten).

3. Läkare som utför aborter måste vara legitimerad gynekolog, med kompetens att ge vård om något går fel i samband med abort.

Guvernören är väl medveten om att lagändringarna, särskilt de två sistnämnda, kan få svårt att överleva i domstol.
"Även om sannolikheten att den här åtgärden överlever en domstolsprövning, är det inte desto mindre ett legitimt försök av lagstiftarna i delstaten att se var gränsen går för Roe v. Wade", sade Dalrymple i ett uttalande efter att han signerat lagarna.
Roe v. Wade syftar på domslutet i USA:s högsta domstol 1973, som ledde till en legalisering av abort fram tills fostret anses livsdugligt.

I North Dakota finns endast en klinik som utför aborter och där inleddes omedelbart en insamlingsaktion för att kunna utmana lagarna i domstol, rapporterar AP. Guvernören är beredd på strid och har uppmanat delstatskongressen att avsätta särskilda medel till försvar av de nya lagarna.

Skadligt när Försäkringskassan och 1177 manipulerar språket

Ledare 1177 Vårdguiden är ”invånarnas samlade ingång till den offentliga hälso- och sjukvården” och drivs... onsdag 12/5 00:10

Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier