Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Menstruationsrubbningar är vanligt, men tros ha ökat genom covid-vaccination. Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT

Norsk studie: Mensrubbningar hos unga ökade efter covid-vaccination

Menstruationsrubbningar är vanliga bland flickor i åldern 12–15 år, men förekomsten är högre hos de som har fått en dos vaccin mot covid-19. Det visar en ny studie från det norska Folkehelseinstituttet.

Nyheter · Publicerad 18:00, 27 dec 2022

Tidigt på sommaren 2021 kom rapporteringar om att kvinnor upplevde menstruationsstörningar efter vaccination mot covid-19. Det ledde till att Folkehelseinstituttet (FHI), som är Norges motsvarighet till Folkhälsomyndigheten, började inkludera frågor kring detta i sina pågående befolkningsundersökningar. Mer än 60 000 norska kvinnor mellan 12 och 80 år ingår i kartläggningen, skriver myndigheten på sin hemsida.

De första resultaten, som kom för ett år sedan, tydde på att vaccin mot covid-19 kan påverka menstruationen hos kvinnor mellan 18 och 30 år. Förekomsten av menstruationsstörningar var högre efter första dosen än före vaccination, men dessa störningar var oftast tillfälliga och gick tillbaka till utgångsläget inom två–tre månader.

Efter andra dosen vaccin ökade förekomsten av menstruationsrubbningar ännu mer än efter den första. Varaktigheten av dessa följs nu upp av FHI.

Den nya studien bland flickor mellan 12 och 15 år visar också på en högre förekomst av menstruationsstörningar efter vaccination med Pfizer/Biontechs vaccin Comirnaty.

Före vaccinationen var det 4,7 procent av deltagarna som rapporterade att den senaste menstruationsblödningen var kraftigare än vad de vanligtvis upplever – efter vaccinationen var det 7,3 procent som upplevde detta, säger FHI:s projektledare, läkaren Lill Trogstad.

Samma mönster observerades när det gäller längre varaktighet på menstruationerna, kortare intervall mellan dem och kraftigare menstruationssmärtor än vanligt efter vaccination.

Det finns mycket få vetenskapliga publikationer om mensstruationsstörningar efter andra vacciner än de mot covid-19, påpekar FHI.

Den europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) har en pågående utredning om menstruationsrubbningar efter vaccinering mot covid‍-‍19.

I Sverige har över 7 000 kvinnor hittills rapporterat menstruationsrubbningar efter vaccinering.

Att mensen rubbas är mycket vanligt och kan ha en mängd olika förklaringar, som stress, trötthet eller underliggande medicinska tillstånd, skriver EMA. Det finns även rapporter om menstruationsrubbningar efter infektion med covid-19.

EU vill se märkning av AI-material

AI. En särskild märkning bör införas för AI-skapat material, anser EU-kommissionen i nya förslag. – Jag... tisdag 6/6 22:00

Värt att fira 500 år av självständighet

Ledare Det mest ”internationella” en svensk kunde göra i går var att, precis som andra folk runtom i... onsdag 7/6 00:00

Vårt manna från himlen

Vardagskrönika Ni vet hur det är när man läser Bibeln. Varje morgon en text som man förvisso har läst förr men som... onsdag 7/6 00:00