Nobynäs

Nigerianskt par manar Sveriges kristna till bön: ”Gud samlar sin armé”

Det nigerianska paret Hannah och Joseph Daniel var på plats i herrgårdsbyggnaden i Nobynäs utanför Aneby när Världen idag var där under måndagen. I helgen ska de vara med och starta upp en krigsböneskola där.

Nåd från Afrika i kombination med nåd från Europa ska bygga en armé av kristna för väckelse i den sista tiden – det budskapet från Gud upplevde Joseph Daniel i samband med ett Sverigebesök 2017.

Nu är han och hustrun Hannah tillbaka i Sverige för att delta i starten av en ”krigsböneskola”.

Publicerad Uppdaterad

Världen idag träffar det nigerianska paret i herrgårdsbyggnaden i Nobynäs utanför småländska Aneby där de ska vara med och starta upp den nya böneskolan (se separat artikel).

De är annars hemmahörande i storstaden Jos i delstaten Plateau i mellersta Nigeria, där de är medlemmar i en pingstförsamling med ett tusental medlemmar som tillhör samfundet ”Redeemed people’s mission”.

Joseph är utbildad apotekare och Hannah biologilärare, men sedan över tio år tillbaka arbetar de båda heltid med att åka runt i Nigeria och hjälpa lokala kristna att starta samfundsöverskridande bönesamlingar.

Det var redan i slutet av 90-talet som Joseph upplevde hur Gud gav honom en börda att be för staden Jos och de kristna där, berättar han. Han såg då att församlingarna inte växte, upplevde att många gick till kyrkan utan att vara riktiga kristna, och såg att det förekom mycket häxkonst i samhället.

Joseph och några andra kristna började samlas för regelbunden bön och han beskriver hur de då fick upp ögonen för ytterligare problem i staden och att han började se vad han kallar för islams sanna identitet.

När de upplevde Guds maning till att samla fler till bön för Jos och att Gud sade till dem att staden var under belägring, fick de först inget större gehör när de kontaktade olika lokala pastorer.

Och när de i juni 2001 organiserade ett öppet böneevenemang under en helg uppskattar han att det inte var mer än ett 30-tal personer som kom. 

Gud vill arbeta i partnerskap med människan.

Joseph Daniels

Bara några dagar innan terrordådet i amerikanska New York drabbades dock Jos sedan av dödliga sammandrabbningar mellan muslimer och kristna, som började den 7 september 2001. 

– Jihadister hade planerat att invadera staden och den här dagen började de döda människor på gatan, beskriver Joseph.

Han berättar att även vissa kristna svarade genom att döda muslimer och att våldet sedan har fortsatt genom åren.

Joseph konstaterar att inställningen bland de kristna till gemensamma bönesamlingar för staden förändrades i kölvattnet av våldsutbrottet och att det blev stora bönemöten. Det var sedan på ett sådant bönemöte som han 2003 träffade sin blivande fru Hannah.

Han berättar hur de 2008 upplevde att Gud sade att det skulle bli både en nationell kris i Nigeria och en global kris och de började organisera bönemöten även i andra städer.

2010 kom han sedan i kontakt med en grupp britter som besökte Jos och som bönevandrade med dem i staden. När britterna återkom året därpå beskriver han hur de fick se att Gud hade besvarat olika specifika böner, varpå Joseph fick åka till Storbritannien och predika.

Hannah och Joseph Daniel.

Efter att Joseph mött svensken Ronny Wallin på en bönekonferens i Nigeria 2016 blev han sedan inbjuden till att åka till Sverige.

Inför sitt första besök 2017 fick han då en speciell dröm som han senare, när han kom till Sverige, tolkade som att nåd från Afrika i kombination med nåd från Europa ska bygga en armé av kristna för väckelse i den sista tiden.

Vad gäller Sverige upplevde han att Gud visade honom att kristendomen här har nått sitt lågvattenmärke.

Hustrun Hannah, som sedan följde med maken till Sverige vid några tillfällen under 2018 och 2019, beskriver å sin sida att hon upplevt att det funnits en slags kyla i församlingar de besökt. 

– Det är som att de inte är intresserade av Kristus, säger hon.

Framöver hoppas de nu på att få hjälpa svenska kristna att upptäcka vad Gud har i görningen och få dela med sig av sina erfarenheter kring bön, både genom krigsböneskolan och på andra sätt. 

– Gud har makten att göra saker, men det finns saker som han aldrig kommer att göra om inte någon ber. Gud vill arbeta i partnerskap med människan, säger Joseph.

Powered by Labrador CMS