Nobynäs

Herrgård i Aneby blir plats för böneskola för andlig strid

Ronny Wallin och Roland Wolst är initiativtagare till den nya böneskola som startar i helgen i herrgårdsbyggnaden i Nobynäs utanför småländska Aneby. Här står de i mötessalen.
Ronny Wallin och Roland Wolst är initiativtagare till den nya böneskola som startar i helgen i herrgårdsbyggnaden i Nobynäs utanför småländska Aneby. Här står de i mötessalen.

Andlig krigföring, den troendes auktoritet och befrielsetjänst. Det är ämnen på nya ”Krigsböneskolan” som startar i helgen och där kända bibellärare och böneledare som Johnny Foglander, Åke Carlson och Harry Andersson kommer att undervisa.

Under totalt sex helger ska deltagarna få ta del av undervisning relaterat till bön och andlig krigföring. Initiativtagarna har upplevt en brist på undervisning om vad Bibeln verkligen säger om dessa ämnen. De hoppas att skolan ska råda bot på detta och samtidigt ge eleverna möjlighet att omsätta det man lär sig i handling. 

– Jag tror den här skolan kommer att fylla ett hål, konstaterar Ronny Wallin från Göteborg som tagit initiativet tillsammans med Roland Wolst från Aneby.

Platsen för den nya böneskolan är den drygt 200 år gamla herrgårdsbyggnaden i Nobynäs, några kilometer norr om Aneby. Världen idag har varit där och träffat de båda initiativtagarna som berättar om bakgrunden.

Wallin och Wolst har det gemensamt att de båda tidigare startat lokala veckovisa bönesamlingar som nu har hållits i flera år.

Ronny Wallin tillhör Frälsningsarmén vars teologiska utbildning tidigare hette Krigsskolan. Han berättar hur han själv fick upp ögonen för hur mycket tid Jesus ägnade åt befrielsetjänst enligt Nya testamentet och att han särskilt blev inspirerad när han och några andra svenskar besökte en bönekonferens i Nigeria 2016. 

– Jag såg hur man drev ut andar och det fanns en auktoritet i bönen, beskriver han.

På konferensen upplevde Ronny Wallin dessutom att Gud manade honom att bjuda en viss nigeriansk man, som han träffade, till att komma till Sverige. Mannen var Joseph Daniels, som nu kommer att undervisa på böneskolan, och som Världen idag också har fått träffa (se separat artikel).

Herrgårdsbyggnaden i Nobynäs utanför Aneby har drygt 200 år på nacken.
Herrgårdsbyggnaden i Nobynäs utanför Aneby har drygt 200 år på nacken.

2017 tog Wallin sedan initiativ till lokala bönesamlingar för kristna från olika sammanhang under namnet ”Bönecenter Göteborg”, samlingar som sedan dess hålls två kvällar i veckan i närheten av Redbergsplatsen. Där ber de för staden och för Sverige och har fokus på andlig krigföring och befrielse. 

– Det kommer människor som behöver hjälp så det blir som en andlig akutcentral kan man säga, beskriver han.

I småländska Aneby startade Roland Wolst också 2017 en liknande lokal bönesamling, som sedan dess hålls varje vecka i ett hus som kallas för Naemihemmet. Han berättar om hur han året därpå kom i kontakt med Ronny Wallin och fick träffa nigerianen Joseph Daniels som också besökte Aneby.

Böneskolans lärare

Joseph Daniels

Åke Carlson

Harry Andersson

Johnny Foglander

Daniela Persin

Isak Ståhle

Patricia Ask

(Även ytterligare lärare kan tillkomma.)

Källa: krigsboneskolan.se

 

Daniels profeterade då om en kommande böneskola, och efter att ha fått liknande tilltal genom ytterligare personer, inklusive om att det skulle vara just en ”krigsböneskola”, förklarar Wolst att de kände ett djupt allvar, började planera för skolan, och startade den nationella föreningen Böne Apostolic Center för ändamålet.

Wolst och Wallin beskriver hur pandemin gjorde att de fick vänta, men hur olika praktiska bitar sedan fallit på plats under 2023. Inte minst handlade det om att flera personer, som exempelvis Livets Ords mångårige bibellärare Johnny Foglander, tackade ja till att medverka som böneskolans lärare, när de träffade dessa på den nationella bönekonferensen som hölls i Leksand.

Inför starten i helgen har nu krigsböneskolan ett 40-tal anmälda, samtidigt som tanken är att det ska bli en återkommande skola med en ny kull nästa höst.

Powered by Labrador CMS